1. Home
  2. Prezentacije
  3. Imperija uzvraća udarac – Ford je predstavno novi model F-150 Raptor
Imperija uzvraća udarac – Ford je predstavno novi model F-150 Raptor
0

Imperija uzvraća udarac – Ford je predstavno novi model F-150 Raptor

1.78K
0
Podelite sa prijateljima:

Dok ostatak sveta još uvek vidi pikap kamionete kao „praistorijska“ radnička vozila čija je jedina svrha da obavljaju poslove na farmama ili gradilištima, Amerikanci su odavno pronašli način kako da ih naprave dovoljno civilizovanim do te mere da u svakoj garaži „preko bare“ bude po parkiran jedan primerak.

Trend je zapravo započeo još tokom kasnih sedamdesetih godina prošlog veka kada su pikapi po prvi put dobili identičnu opremu sa putničkih automobila, pa su američki kupci brzo shvatili da mogu koristiti takva vozila za prevoz do kancelarije radnim danima i onda za sitne poslove oko kuće ili pak zabavu preko vikenda.

Tokom devedesetih godina trend se proširio i na ulične trkače visokih performansi, ali se niko nije usudio napraviti i ekstremnog terenca koji će moći da se takmiči na najvećim svetskim „off-road“ stazama. A onda, 2008. godine Ford je debitovao s izdanjem Raptor bestselera F-150 i još jednom promenio način na koji „Jenkiji“ vide pikape.

U navedenom periodu zaista nije postojao niti jedan tako ekstremni trkač, a koliko je Raptor dobar možda najbolje potvrđuje podatak da je jedan od serijskih primeraka završio kao drugoplasirani na veoma zahtevnoj trci Baja 1000 , koja važi za drugo najveće terensko natjecanje odmah posle Dakar relija.


Ford će reći da je u poslednjih dvanaest godina prodao više Raptora nego što je Chevrolet isporučio jedinica sportskog modela Corvette. Iako možda na prvi pogled ova dva vozila nemaju ništa zajedničko, njihova cena je gotovo identična, pa tako privlače kupce sa jednako dubokim džepom.

Raptor takođe sada ima konkurenciju i vidu modela Ram 1500 TRX iz Fiat-Chrysler korporacije, čije 702 konjske snage deluju impresivno pored Fordovih „samo“ 450 „grla“. Drugi najveći američki proizvođač sada stiže sa novim Raptorom i želi da opet bude u centru pažnje.


Na prvi pogled, novitet i dalje ne deluje kao da može parirati TRX-u, ali nas Ford uverava da ne leži sve u sirovim brojkama kao što su snaga motora i ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h na pravcu. Za početak, iz kompanije kažu da je masa najveći neprijatelj visokih performansi, pa rešenje nije da se dodaje na snazi već da se snizi težina kamioneta. A Raptor definitivno oduševljava u toj kategoriji pošto je težak „samo“ 2.475 kilograma.

Kažemo „samo“ zato što je navedena brojka čak 400 „kila“ niža u poređenju sa Ramom zahvaljujući aluminijumskoj konstrukciji šasije i školjke. Možda takva cifra i dalje deluje beznačajno, ali za vozila koji provode dosta vremena „u vazduhu“ svaki gram je vredan pažnje.

 

Raptor nije samo značajno lakši od TRX-a već dominira i po pitanju klirensa. Primera radi, Raptor se može pohvaliti sa 37-inčnim pnematicima dok oni na TRX-u „samo“ 35-inčni. Ford je bolji i po pitanju celokupnog klirensa (38,1 prema 35,5 centimetara) i razvio je ogibljenje da bude u stanju da podnese napore pod većim uglovima. U prevodu na neki jednostavniji jezik, ako se nađete na teškom terenu iz kojeg treba da se izvučete sporijom i planskom vožnjom – Raptor je i dalje kralj svog segmeta.

Kategorija o kojoj smo očekivali najviše detalja je ona gde Ford još uvek nije želeo da objavi informacije. Reč je o naravno motoru. Raptor je u prošlosti pružao 3,5-litarski sa 450 konjskih snaga, što je značajno manje od 6,2-litarskog benzinca sa 702 „grla“ u TRX-u. Ford nam je najavio da će i novitet nastaviti da bude dostupan samo sa V6 motorom, barem u početku, ali njegova snaga je još uvek nepoznata. Sasvim je sigurno da će brojka biti veća nego u prošlosti i možemo se optimistički nadati da će prići cifri od približnost 500 „konja“.

Ford je takođe rekao da naredne godine stiže i Raptor R sa V8 motorom, a sasvim smo sigurni da je reč o 5,2-litarskom iz modela Mustang Shelby GT500 sa 760 konjskih snaga. U svim slučajevima snaga se prenosi na sva četiri točka preko desetostepenog automatskog menjača.

Spomenućemo još jedan veoma zanimljiv detalj, a to je podešavanje načina vožnje. Neki režimi od njih, kao što su Normal i Sport, smo već videli, dok Baja služi za jurišanje velikim brzinama kroz pustinjske delove američkih saveznih država Arizone ili Nevade.

Ali ono šta je potpuno novo je takozvani režim „Quiet“ ili u bukvalnom prevodu „Tišina“. On omogućava da Raptor postane još civilizovaniji i ne probudi vaše komšije ukoliko ste došli kući u kasnim večernjim ili ranim jutarnjim satima.

Dizajnerske izmene su onakve kakvim smo ih očekivali. Iako Raptor možda liči na standardni F-150, dva vozila zapravo dele samo krov i farove. Svaki drugi stilski deo je razvijen posebno za terenca i lako ćemo ga prepoznati po agresivnim detaljima poput maske hladnjaka i haube. Sam enterijer i oprema se nisu značajno izmenili pa vam preporučujemo da pročitate ranije izdanje o novoj četrnaestoj generaciji gde smo detaljno opisali koju novu tehnologiju F-150 donosi.

Bilo kako bilo, proizvodnja će startovati na leto, a u izložbeno-prodajne salone novi Raptor stiže u oktobru. Do tada ćemo saznati više detalja po pitanju snage, dok eksperti nagoveštavaju da će i dosadašnja početna cena od 56 hiljada američkih dolara sigurno biti nešto viša. Sada nam ostaje jedino da čekamo usporedni test sa TRX-om gde ćemo dobiti odgovor na pitanje, „da li je više snage bitnije od niže mase“.

AutoRepublika

(1780)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments