1. Home
  2. Prezentacije
  3. Demistifikovan serijski krosover Polestar 3
Demistifikovan serijski krosover Polestar 3
5

Demistifikovan serijski krosover Polestar 3

251
5
Podelite sa prijateljima:

Zaseban brend koji je deo sazvežđa Volvoa, Polestar je utrošio značajno vreme kako bi lansirao treći model u nizu, i to nije slučajno. Novitet je posebno važan za firmu iz dva razloga. Najpre, radi se o modelu iz veoma popularnog segmenta krosovera (još pride sa siluetom kupea ili liftbeka), iako pomalo kockastog obličja. Drugo, Polestar 3 više ni ne liči adute iz postavke Volvoa.

Dakle, to je prvi model koji promoviše novi korporativni identitet i koji je nastao na temelju koncepta Polestar Precept, predstavljenog pre dve godine.

Proporcije uspešno skrivaju dimenzije krosovera koji je dug 4.900 milimetara dok je širok 2.120 mm, doduše računajući i retrovizore. Polestar 3 je po tom osnovu blizak modelu Volvo XC90, iako je po visini (1.627 mm) inferioran u odnosu na pomenuti za 150 mm. Između osovina se nalazi raspon od 2.985 mm.

Karoserija je starog kova, barem što se izbora materijala tiče, a to kažemo jer je izrađena od čelika, dok uvodni točkovi poseduju naplatke prečnika 21 inča. Deklarisani klirens je 211 milimetara, iako je za tržište Evrope on sveden na i dalje pozamašan 201 mm.

Zaravnjeni nos vozila, padajući krov i „čista“ karoserija su doneli dobar koeficijent otpora vazduha od Cx 0,29. Naravno, ovde bi bilo dobro imati u vidu da pričamo o velikom model s povišenom pozicijom sedenja. Povrh toga, spojler je integrisan ne samo u poklopac prtljažnika, već i na prednjem delu vozila, pa tako dolazeći vazduh struju između farova i izdiže se ka haubi.

Pod „poklopcem motora“ se nalazi skroman boks zapremine 32 litra i u njemu je moguće čuvati kabal za dopunu baterija. Glavni prtljažnik je sposoban da primi terete zapremine od 484 do 1411 litara (uključujući 90-litarsku pregradu u donjoj zoni).

Minimalizam se kao tema nastavlja i u kabini koja prima do pet putnika. Skoro da tamo i nema tastera, a ni prekidača. Pred vozačem je instrumentacioni ekran kompaktnih gabarita, ali je tablet u centru s dijagonalom od 14,5 inča.

Multimedija radi zahvaljujući operativnom sistemu Android Automotive sa veoma iscrpnim internet mogućnostima među kojima se ističe i opcija ažuriranja softvera bežičnim putem. Sedišta su presvučena vunom ili veštačkom kožom.

Trojka je utemeljena na električnoj modularnoj platformi SEA1 (Sustainable Experience Architecture), a koja je razvijena od strane holdinga Geely, s namerom implementacije na najširoj mogućoj paleti baterijskih automobila. Među najbližim rođacima ovog vozila se ističu modeli Zeekr 001 i Lotus Eletre .

Šasija dolazi s dvostrukim poprečnim ramenima napred i multilink oslananjanjem nazad, i to već od inauguralnog modela. Takođe, u tom bazičnom paketu je inkorporirano i vazudšno ogibljenje s dvokomornim vazdušnim oprugama i prilagodljivim amortizerima koje potpisuje ZF. Četvoroklipne čeljusti marke Brembo su montirane na prednjim točkovima, dok je jednostavan jednoklipni mehanizam nazad.

Polestar 3 pruža dva motora i pogon na obe osovine, ali je prednji motor namenjen pokretanju tog para točkova putem jednostepene transmisije i diferencijala, dok je nazad upotrebljena kompleksnija šema. Tu nema diferencijala, dok su bočne spojnice instalirane nakon redukcionog zupčanika.

Podešavanjem stepena njihove blokade, elektronika može kontrolisati vekotr potiska, a u pojedinim slučajevima, zadnji agregat može i u potpunosti odvojiti od točkova, na koji način Polestar 3 poprima ponašanje klasičnog vozila s prednjom pogonskom osovinom.

Ukupna vatrena moć dueta motora u bazičnoj verziji iznosi 489 konjskih snaga i 840 Nm obrtnog momenta. Takav krosover može da ubrza do “stotke” za 5,0 sekundi. Ali treba reći i da u verziji Performance Pack, snaga raste na 517 „konja“ i 910 Nm obrtnog momenta, dok za ubrzanje od nule do 100 km/h, grdosija potroši samo 4,7 sekundi. U ovom izdanju, SUV stiže na točkovima s felnama od 22 cola, a tu je i nanovo fino podešen sistem vešanja. Najviša brzina kretanja je svakako ograničena na 210 km/h.

Za sada je samo jedna vrsta litijum-jonske trakcione baterije predložena, i to ona kapaciteta 111 kWh (od kojih se 107 kWh aktivno koristi). Baterija nudi radni napon od 400 volti, dok je aluminijumska kutija i napredni rashladni sistem tu s toplotnom pumpom. Uz jedno punjenje, krosover neto mase 2.584 kilograma može da jezdi do 610 kilometara, u skladu s ciklusom WLTP. Nasuprot tome, američki standard EPA priznaje svega 483 kilometara dometa s jednom dopunom dostupnih ćelija baterijskog pakovanja.

Da bi se pojednostavio izbor (i proizvodnja), Polestar 3 se nudi u jedinoj prvobitno skockanoj, već bogatoj konfiguraciji: poseduje panoramski krovni otvor, elektropokretana prednja sedišta, grejanje svih sedišta i kvazi-autopilot.

Arsenal elektronskih anđala uključuje i pet radara, isto toliko i kamera i dvanaest ultrazvučnih senzora oko perimetra automobila. Čip, odnosno mikroprocesor marke Nvidia Drive upravlja ovim složenim sistemom. A kasnije će biti dostupan i Pilot Pack – napredniji autopilot s frontalnim lidarom Luminar i dva čipa Nvidije.

U kabini su standardno ugrađene dve kamere koje prate dinamiku pokreta očiju vozača, pa u zavisnosti od njegovog umora, elektronika može da promeni stepen intervencije u vožnji. A ako je vozač zaspao ili izgubio svest, Polestar 3 će stati na ivici puta, i to na bezbedan način.

Pored toga, radar u putničkoj kabini može prepoznati aktivnost i aktivirati alarm ako deca ili životinje ostanu u parkiranom automobilu, što je veoma bitna funkcija, iako na oko ne izgleda tako. I dok se vozač ne vrati po njih, sistem aktivira kontrolu klime i održava ugodnu temperaturu, na koji način se spasavaju životi nedužne nejači. Podsetićemo na poražavajuću statistiku koja govori o ogromnom broju stradale dece usled zaboravnosti (idiotluka) roditelja koji ih ostavljaju zaključane na zadnjim sedištima nakon što napuste automobil.

Elektromobil Polestar 3 će se istovremeno sklapati u dve fabrike. Prvo će proizvodnja započeti u fabrici Geelija u kineskom gradu Čengduu, i to negde sredinom 2023. godine. Tu montirana vozila će dalje pred kineske, evropske i severnoameričke kupce, što bi trebalo da postane deo zbilje krajem naredne godine. Već su obelodanjene i cene, pa tako one kreću na nemačkom tržištu od 89,9 hiljada evra, dok će Amerikanci plaćati od 85,3 hiljade dolara, pa naviše.

Sredinom 2024. godine, “trojka” će početi da se radi i u pogonima Volvoa u američkoj saveznoj državi Južnoj Karolini, odnosno na mestu gde se sada izrađuje sedan Volvo S60, kao jedino čedo ovih pogona. Nakon toga će se i ovde sklopljeni primerci slati na pomenuta tržišta, već u skladu s tekućim odlukama uprave preduzeća.

AutoRepublika

(251)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Filip

Za moj ukus jezivo ružan automobil, pogotovo spreda… Skoro kao novi Kia Sportage

Matija

Za moj ukus ovo je izuzetno lep auto! Dizajn je u duhu Volvoa: perfektne proporcije, jednostavne linije i povrsine, minimum detalja. Dizajnerskim jezikom receno, Polestar 3 je crossover, sto znaci mesavinu limuzine i SUVa. Stilsko ukrstanje ove vrste je kod e-vozila uslovljeno visinom baterije u podu:
kada bi se od visine vozila oduzela visina baterije i klirens smanjio na 150 mm, dobila bi se sledeca visina: 1627 – 100 – 50 = 1477 mm. Ovo je uobicajena visina za velike limuzine.

TheStig

Grozan dizajn 🤮Bitno je da je obim tockova veci od obima mjeseca.

Iznogud Časni

Kinez.

BB

100%
A mečka 20%