1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljen BMW M2
Predstavljen BMW M2
28

Predstavljen BMW M2

389
28
Podelite sa prijateljima:

Neposredno nakon premijere velikog hibridnog krosovera zvanog BMW XM, koji predstavlja (maligni) izdanak novog doba, divizija M je predstavila najkompaktniji i najviše iskonski model u paleti. Razvojni tim novog BMW-a M2 je ostao ovim delom dosledan tradiciji. I dalje je to kupe sa zadnjim pogonom, benzinskim motorom i bez nekih elektronskih pomoćnih sprava.

Ovaj format vozila je i dalje veoma popularan: prošla generacija kupea je na adrese kupaca isporučena šezdeset hiljada puta. Na proizvodnim trakama se M2 zadržao tokom šest godina.

Kako bilo, stepen unifikacije ovog moćnog rendžera s većom braćom (M3 i M4) je značajno uvećan. BMW M2 je od samog početka nudio šasiju većih modela dok je posledna verzija s nalepnicom M2 Competition takođe imala veći motor.

Ova pozajmica je ostala aktuelna i kod novog pokolenja, a isto važi i za menjačku kutiju, kočni sistem, uostalom kao i za mnogobrojne druge komponente. Dakle, izgleda da je samo „perje“ ostalo zaista originalno kod novog BMW-a M2, što nikako nije loše, barem ne za kupce ovog modela.

U poređenju s civilnim kupeom iz Serije 2, nabrijana verzija je postala za 43 milimetara duža (4580 mm) i 49 mm šira (1.887 mm). Natečeni lukovi iznad točkova su samo posledica unifikacije šasije, jer je trag točkova modela M2 identičan onom koji je obeležje dueta M3 / M4 (1.617 mm napred, 1.605 mm nazad).

Fabrički točkovi integrišu felne prečnika 19″ na prednoj osovini i od 20″ na zadnjoj. Kao takve su za inč većeg promera u odnosu na one na dvojcu M3/M4. Najniža tačka podvozja ovog vozila je na 123 mm od tla.

Konstruktori su se nekako snašli bez grandiozne rešetke hladnjaka iako je veličina maske ipak nešto uvećana, ovaj put iz opravdanih, funkcionalnih razloga. Naime, bilo je nužno poboljšati protok vazduha zarad efikasnijeg rada sistema hlađenja motora.

Ali, glavna stvar je ta da je BMW M2 zapanjujuće različit u odnosu na civilnu „dvojku“, a sve to zahvaljujući crnim detaljima u uglovima prednjih svetlosnih grupa. Sama rasveta je identična, ali je efekat potpuno osoben! Uz doplatu se dobija krovni panel izrađen od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima (ili od „karbon fibera“ kako bi to sročile džudže). Takvo rešenje donosi uštedu od 6 kilograma u pogledu finalne mase automobila.

Pod haubom novajlije kuca trolitarsko srce. Linijski šestak računa na biturbo ispomoć i nosi indeks SB58. U poređenju s većom braćom, blago je kastriran. Snaga je sa 480 „konja“ svedena na i dalje ogromnih 460 „grla“, dok je maksimalni obrtni moment ostao neizmenjen i iznosi (550 Nm).

U tom smislu je bitno podsetiti da je u prošloj generaciji, top verzija s oznakom BMW M2 CS nudila malobrojniju ergelu pod haubom (450 ks i 550 Nm). Ipak, ne treba prećutati da je novi model i osetno veći i osetno teži. Ako je motor prethodne generacije morao da se nosi s vozačkim zahtevima uz saznanje da vuče karoseriju tešku 1.550 kilograma (i to u izdanju Competition), onda današnji M2 meri najmanje 1.700 kg žive vage!

Bazična verzija nudi osmostepenu automatsku transmisjiju, a ona je zamenila preselektivnu, robotizovanu, onu sa sedam brzina. Kao opcija je ponuđen i ručni šestobrzinski menjač. Dodatno, kupei opremljeni manuelnim menjačem poseduju posebnu mogućnost u vezi sa zvučnim efektima prilikom šaltanja stepena prenosa na niže, iako ta funkcija može biti skrajnuta putem izbora u menijima.

BMW M2 dolazi standardno s elektronski kontrolisanim diferencijalom, to jest zaključavanjem istog. Tu su i prilagodljivi amortizeri. Sistem kontrole trakcije (M Traction Control) nudi deset režima funkcionisanja, a koji se razlikuju po nivou omogućenog (legalnog – željenog) proklizavanja.

Kočnice dolaze sa složenim diskovima, šestoklipnim mehanizmima na prednjoj osovini i jednoklipnim čeljustima na zadnjim točkovima. Izduvni sistem je osmišljen s elektronski kontrolisanom klapnom i četiri završetka izduvnih cevi.

„Napičeni“ kupe u početku ima enterijer s parom ekrana na čeonom grebenu, a koje je civilna „dvojka“ dobila pre par meseci. Instrumentacioni displej nudi dijagonalu od 12,3 inča, dok ekran multimedijalnog sistema nudi 14,9 inča po toj osi.

Vozač može birati grafičke prikaze u varijantama: Road, Sport i Track. Tri su opcije dostupne za prednja sedišta, dok se na obruču upravljača nalaze tasteri M1 i M2. Omogućavaju izbor preferencijalne konfiguracije vozačkih parametara.

Kada pričamo o dinamici, a ona je verovatno glavna stavka kod kupaca ovakvog tipa automobila, treba naglasiti da je  BMW M2 inferioran u odnosu na M2 CS iz prošlog naraštaja. Automobil s “automatikom” može da doleti do 100 km/h za 4,1 sekundu, dok onaj s ručnim menjačem za istu radnju potroši dve desetinke više (zaostajući jednu za kupeom CS).

Dolet do 200 km/h oduzima vozaču od života 13,5 i 14,3 sekundi, redom. „Top spid“ je ograničena na 250 km/h, dok je uz doplatni paket M Driver’s Package, granica strasti pomerena na 280 km/h. Uz doplatu se može pribaviti i koktel M Race Track Package, a on takođe uključuje „otključavanje“ više brzine kretanja, gume za stazu, krov od kompozitnog materijala i lagana sedišta – kadice.

Nova generacija modela M2 će biti sklapana u novoj fabrici BMW-a u Meksiku, uostalom gde se rade i sve druge verzije kupea iz Serije 2. Lokacija San Luis Potosi će biti četvrta na kojoj se sklapaju vozila iz palete M, dok je pre toga to bila privilegija samo nemačkih fabrika (Minhen i Dingolfing) kao i one američke u Spartanburgu.

Početak prodaje na globalnom planu je zakazano za april 2023. godine. Cene su već obelodanjene za nemačko tržište. Ko želi, voli i još uvek može, neka plati najmanje 72.800 evra i bazični M2 nove generacije je njegov. Ako neko još poželi i ručni menjač, nek izvadi dodatnih petsto evrića…

AutoRepublika

(389)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

28 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Opet Domagoj Dukec! Zbog cega je dizajn dvojke unakazen ovim neprijatnim kockastim formama? Ovako nesto ne bi ni starom Hameru dobro stajalo a kamoli jednom sportskom automobilu koji treba i likom i tehnikom da pokaze svoj temperament! Umesto ovakvih umobolnih eksperimenata bilo bi bolje da je Domagoj ovom automobilu skrojio fastback, tako da cela kabina dobije oblik trodimenzionalne aerodinamicne kapljice. Prosirenje oko zadnjih tockova doslo bi tako jos vise do izrazaja kao velika „misicna“ masa. Veliki poklopac pozadi ucinio bi ovaj auto upotrebljivijim u svakodnevnici a pri tome ne bi ni najmanje umanjio njegov sportski lik. Vreme je da Domagoj… Pročitaj više »

Matori

Slažem se potpuno što se tiče „njuške,“ na osmoj fotografiji izgleda kao neki Dodž.
A fastbek bih ipak ostavio Audiju.

s mile

Bi li mogao da na sličan način prokomentarišeš dizajn novog Nissan Z coupe

fala unapred 😉

Matija

Na slici su dedai unuk – ova slika objasnjava poreklo cetvrtaste maske. Vidi se, ima je deda, ali nije jasno zbog cega je ova maska kod unuka ovoliko narasla?! Veliki otvor koji ide od gornje ivice haube pa do donjeg spojlera nigde vise ne moze da se vidi – jer je estetski jako neprijatan, cini ovaj sportski auto nesportskim! Bilo bi logicno da se prednja maska prepolovi po horizontali – gore bi izgledala kao kod dede a dole bi dizajner dobio mogucnost da kreira nesto sasvim novo! Sledeci detalj koji nema logicno objasnjenje jeste ova vertikalna linija ispred prednjeg tocka.… Pročitaj više »

s mile

Da, hvala.

Lično mi je interesantan Nissan Z, onako klot, bez puno sitnih detalja. Ne mogu ja to lepo da obrazložim kao ti. Linija s boka mi je kao iz nekih starijih vremena. Ne znam ima li ovakvu liniju još neki model.

pozz

Matija

Auto je, jednostavno receno, nemastovit. Kad vidis rodster treba da ti se digne adrenalin, testosteron i pritisak! Ovaj ne izaziva bas nista. Steta, ima tradiciju i imidz ali je postao neplodan.

TheStig

Nekad sam zelio nekog novog bmw. Sad ne zelim ni jednog. 🤮Hvala gosin Domagoj!

BB

Najbolji dozajner… Koliko ti je para i muka uštedio… 😂🤣

DUDE

Kakav je to top model BMW koji se sklapa u…Meksiku?

'79 DeVille

Zbog cega takav stav? Da se sklapa u Srbiji bilo bi OK mozda?

Matija

Bio bi OK – mi smo blizi izvoru!

Renault Terminator

M2 1700kg!?
Pa moj F10 ima 1700kg kojeg ima 5 metara skoro!!!!Nešto tu ne štima…

TheStig

Jel to poredis svoju kantu i m model 😅 Msm ne mislim nista ruzno kad kazem kantu. Da znas kolika je samo debljina pojedinih komponenata jer trebaju da izdrze sve torture kroz koje ce da ih bace neizivljeni đikani koji budu vozili ovo. Plus da ne spominjemo strukturna ojacanja i diferencijale sa milion i po lamela.

Renault Terminator

Moja kanta nije namjenjena za trkanje po stazama i obaranjem rekorda pa težina od 1700kg i ima smisla ali za M2 koji je manji auto od F10 i sportski je a ima 1700kg ne može biti normalno nikako.Taj auto sa takvim pedigreom ne smije biti teži od 1100-1200kg.

TheStig

Upravo je suprotno od toga sto kazes. Jer tvoj auto nema posebnu namjenu sem prevoza. Znaci mora da obavlja puno stvari. Da bude udoban, ekonomican, pouzdan, ne preskup za odrzavanje itd. M2 ima samo jedan cilj a to je da podere stazu i gume. Znaci tvoj automobil moze da tezi 1500 do 1800 kg koliko teze razlicite limuzine u toj klasi. M2 ne moze da tezi 1100 kg. Toliko nije tezio ni jedan moderni sportski bmw automobil. Ni blizu toga. Jednostavno ne postoje materijali da bi automobil kao m2 tezio toliko koliko kazes. 1100 kg nema tezinu ni 911 turbo… Pročitaj više »

Yankee

Pazi ovako – jedan Ford F-150 je za „svega“ 145 kg tezi nego M2 … 😉

TheStig

Ne znam sto pokusavas da se napravis pametan a ispadnes skroz suprotno. M2 da je pravljen po standardima f150 tezio bi 800 kg jer je f150 limena kanta. Pickupi kod vas cak ne moraju da prolaze sve testove bezbjednosti kao putnicki automobili. Opet ako si citao sta sam napisao, da bi m2 mogao da se vozi kako se voze inace i da ostane u komadu mora biti tezak jer strukturalno postoji samo jedan nacin da se olaksa a da struktura zadrzi svoju cvrstinu i rigidnost a to su karbonska vlakna i njihovi derivati. Naravno m2 ima carbona ali kozmeticki samo.

Yankee

Vazi, vazi … M2 je taj koji ima tezi posao da ostane u komadu, ne radnicki pikap … 😉

Renault Terminator

Slažem se,1100-1200kg nije realno za M2 ali već 1300-1400kg jeste i da ne koristi šasiju od 3 i 4-ke vjerovatno bi i imao tu težinu što je opet ogromna razlika u odnosu na 1700kg.
Pa Megani 2,3,4 u Trophy verzijama imaju po 1350kg koji je tu neđe po dimenzijama sa Serijom 2.

TheStig

Da brate ali Megane je vozilo na prednji pogon. Prvo ima manji motor, pa nema awd. Nema torque vectoring, ima slabiju izolaciju a i mnogo od ostalih komponenata su manje masne jer nema potrebe. Mozete provjeriti, serija 2 je narasla na dimenzije nekadasnje serije 3 a serija 4 na nekadasnju seriju 5. Cim dodas duzinu, visinu sirinu moras dodati materijal a to je dodatna tezina.

BB

A ja sam negdje čuo da te sportske komade dodatno olakšavaju… 😜

Matija

To je posledica teske sasije preuzete od trojke i cetvorke.

Renault Terminator

Pa da..štednja.

BB

Kako štednja? Vidiš da ne žale materijala… 😂🤣

Renault Terminator

Radi mješalica pun gas🤣

moron

Ja nisam do sada čuo za opcional kod BMW-a koji košta samo 500 evra 😊
A kod M2 za samo 500 evra imaš opciono manuelni menjač 😊 Neki drugi ti obične nalepnice naplate 1.000 evra. A ovi ti za 500 daju celi menjač 😊

BB

🤣😂🤣😂👍
Gasi internet, imamo pobjednika…🤣

Renault Terminator

Bembara je to drug😁.