1. Home
  2. Prezentacije
  3. Večiti vicešampion osvežen za narednu godinu
Večiti vicešampion osvežen za narednu godinu
0

Večiti vicešampion osvežen za narednu godinu

140
0
Podelite sa prijateljima:

U američkoj automobilskoj industriji je postalo običaj spremati premijeru baš u vreme kada se konkurencija zagreva da debituje sa svojim modelom. Zaboravite na vremena kada smo svi čekali neki poveći salon automobila jer je danas cilj pokvariti račune rivalima.  Ford će nam tokom današnjeg dana predstaviti novu generaciju svog bestselera F Serije, a svega dvanaest sati ranije Chevrolet je uradio istu stvar sa svojim modelom Silverado.

Ponuda ovog pikap kamioneta se deli na standardni Silverado 1500, a onda i na one veće modele pod imenom Silverado HeavyDuty.

 

Ono po čemu američka javnost posebno pamti ovaj model je podatak da je poslednji put bio bestseler još 1976. godine dok se još prodavao pod imenom C/K Serija. Od tada je gotovo svake godine je vicešampion, a daleko od toga da se Chevrolet žali pošto je prošle godine isporučio 529.765 primeraka.

Silverado iz današnje priče pripada onoj većoj seriji HeavyDuty i zapravo nije nov u onoj meri u kojoj bi General Motors voleo od javnosti da pomisli da jeste, ali je opet dovoljno osvežen da produži karijeru za nekoliko dodatnih godina.

Ono što privlači najviše pažnje je nova generacija 6,6-litarskog turbodizela Duramax sa osam cilindara. Sada se može pohvaliti sa 470 konjskih snaga i maksimalnih 1,322 Nm obrtnog momenta, što je za nekih 15% više nego godinu dana ranije. Takođe, nov je i desetostepeni automatski menjač firme Allison i menja onaj sa šest stepeni prenosa koji smo mogli da vidimo kod prethodnika.

U izboru je i 6,2-litarski benzinac sa 401 konjskom snagom i maksimalnih 629 Nm obrtnog momenta, uz identičan menjač koji se javlja kao jedina opcija. Snaga se inače prenosi na zadnje, ili pak na sva četiri točka bez obzira koji motor kupac izabere. General Motors ne preporučuje vuču tereta težeg od šesnaest tona, mada je Silverado svakako sposoban da to uradi.

Kamionet je dobio i nekoliko dizajnerskih izmena. Prethodnik se nije mogao pohvaliti privlačnim stilom, ali je svakako delovao agresivno. Novitet sada više liči na bratski model GMC Sierra, a generalna ideja je uglavnom ostala ista. To se odnosi na poveću hromiranu masku hladnjaka i još veće farove. Silverado se ponovo može naručiti sa tri konfiguracije kabine, dve veličine prikolice i sa dva ili četiri točka pozadi.


Chevrolet nam kaže da je posvetio dosta pažnje enterijeru. Paketi opreme će ponovo biti Work Truck, Custom, LT, LTZ i High Country. Posebno je impresivan ovaj poslednji pa nam iz kompanije pričaju da će pružati 12,3-inčni monitor i čak deset držača za čaše.

Mnogobrojna oprema je pozajmljena iz luksuznog Cadillaca, pa iako Silverado uglavnom cilja na radničku klasu i obavljanje poslova, nije zaboravio ni one koji bi da uživaju u premijum opremi kada to rade. Spominje se da će u ponuditi biti i proterenski model ZR2, ali tek krajem 2024. godine. Chevrolet koristi ovu značku samo za one ekstremne konfiguracije gde je cilj pomrsiti račune rivalima kao što su Ford F-150 Raptor i Ram 1500 TRX, ali se za sada niko nije usudio napasti i onu veću HeavyDuty kategoriju.

Osveženi Chevrolet Silverado stiže u izložbeno-prodajne salone na proleće, a početna cena od 40.500 američkih dolara se ne bi trebalo izmeniti u većoj meri.

AutoRepublika

(140)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments