1. Home
  2. Prezentacije
  3. Premijera: Ford Focus prošao kroz restilizaciju (GALERIJA)
Premijera: Ford Focus prošao kroz restilizaciju (GALERIJA)
16

Premijera: Ford Focus prošao kroz restilizaciju (GALERIJA)

2.63K
16
Podelite sa prijateljima:

Focus je daleko od lidera u evropskom C segmentu kada je reč o prodaji, ali to ne znači da je Ford odustao od usavršavanja trenutne generacije. 

I dalje je veliko pitanje kakva će biti sudbina Focusa na Starom kontinentu. U Severnoj Americi je nestao još pre dve godine, ali se za sada, u našim predelima i dalje „drži na površini“, iako mu preti velika popularnost SUV modela iz iste kuće. No, bar u ovom trenutku, Focus je bitan model za Ford u Evropi.

Kada je reč o dizajnu i izgledu vozila, nema nikakvih ozbiljnih promena… Samo će dobri poznavaoci Fordovih automobila primetiti da je značka „plavog ovala“ premeštena na masku hladnjaka, te da LED svetla pozadi imaju novi svetlosni patern. Predstavnici američke marke ističu da su se dodatno potrudili da učine različite trimove Focusa međusobno distanciranim na vizuelnom planu.

Tako se recimo „sportski“ Focus ST-Line ističe sa „suknjicama“ ispod pragova, difuzorom, zadnjim spojlerom… Focus Active nastavlja sa krosover stilom i plastičnim oplatama iznad točkova zarad robusnijeg izgleda i nada se ponekom kupcu koji se namerio na slične SUV modele.

Promenu u kabini ćete verovatno i sami vrlo lako uočiti. Postavljen je gigantski ekran za kontrolu informativno-zabavnog sistema sa dijagonalom od 13,4 inča, što je nezapamćeno u C segmentu! Osim toga, na centralnoj konzoli je sada manje fizičkih tastera i prekidača, sve zarad minimalističkog izgleda tog dela enterijera.

Što se tiče promena ispod haube, one su minimalne. Dakle, Focus ostaje dostupan sa 1,0 EcoBoost trocilindarskim motorom koji se nudi u više konfiguracija: 100, 125 i 155 ks. Varijanta sa 125 „grla u ergeli“ može biti uparena i sa sistemom blagog hibrida, dok je isti obavezan kod snažnijeg izdanja sa 155 „konja“.

Novost je da pomenute dve verzije sada su dostupne i sa sedmostepenim automatskim DCT menjačem. Svakako lepa vest je da se Ford Focus još uvek neće odreći dizel motora. Agregat pod nazivom 1,5 EcoBlue ostaje u ponudi u dve konfiguracije – sa 95 ili 120 ks.

Naravno, kruna Focusove game jeste hot heč Focus ST. Ovde nije bilo promena na mehaničkom planu, te je ispod haube i dalje 2,3-litarski benzinski blok koji dostavlja respektabilnih 280 ks. Focus ST je restilizacijom dobio drugačiji dizajn felni, ali je uz to osvežavanje eliminisalo Recaro sedišta iz vozila čime se otvorio prostor za sedišta koja je samostalno razvila američka marka.

Interesantno je i da Ford nije ponudio nikakav ozbiljan oblik elektrifikacije, te nema ni klasičnih, a ni priključnih hibrida. Suštinski rečeno, lepo je i dalje videti klasičan SUS automobil, bravo Focus!

AutoRepublika 

(2634)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

16 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Mislim da su preterali sa veličinom ovog „tableta“ u kolima … Nekada je toliki bio monitor za desktop računare.

Balkanboj

Ali zato ima 3 cilindra.
Prate se modni trendovi.
Što manji motor, to veći televizor 📺

moron

Logično je. Jer motor i ne vidiš dok voziš koliki god da je, pa i taman da „nosiš snajpere“

Dude

Jednom dobar auto.
Karavan je egal sa Oktavijom, ali vozi se mnogo bolje.
Jedini problem je sto su cene znacajno podignute u poslednje vreme.

Iznogud

Hjundai, jesil to ti?
kako ova dva automatska mjenjaca i zasto? gdje je tu ekonomska racunica?
Covjece, koji televizor! Ajde, napredak je za ford, valjda ce sad moci prismrditi ocvalom ceedu 😀

Iznogud

rajkovicu, kad je na testu?

TheStig

Last hurrah prije nego postane VW 😂

Vladimir

Propustena prilika za ozbiljniji redizajn, nazalost kao korak u nazad. Ford gubi konkurentnost u C segmentu, a odavno je van konkurencije i u D segmentu…ni Kuga nije primer uspeha u SUV segmentu…cekaju elektrifikaciju kada ce samo lepiti fordovu etiketu umesto vw…

TheStig

Cuj nije Kuga primjer, a jedan od najprodavanijih hibrid suv vozila u Evropi. Malo su ti zastarjele informacije. Treba ti udariti jedan update.

Vladimir

Prodajni rezultati Kuge su dobri, ali problemi sa kvalitetom (narocito hibridi) veliki…licno bih voleo da je drugacije…iskustva iz ovlascenog servisa sa retkim primercima nove Kuge nisu bas najbolja, „sitni“ problemi koji vas teraju u posetu servisu svako malo

TheStig

A Vi radite u ovlaštenom Ford servisu?

Dezon

Lud li sam ja,ili je ovo ekran iz kia xceed i velicina skoro pa identicna ako i nije ista.

Vladimir

Ili sa focusa koji se prodaje u Kini

Onaj što ga zgazilo vreme

Džabe šminka, osta krš ko i uvek.
Opel se nekako izvzuče, uze ih PSA, a ovi nesretnici dno dna. Biju bitku sa Korejom

Dr.Mile

Honda ce da pokida sve u segmentu

Milan

Lepo parce automobila