1. Home
  2. Prezentacije
  3. Osvežena i Mercedesova B Klasa
Osvežena i Mercedesova B Klasa
8

Osvežena i Mercedesova B Klasa

536
8
Podelite sa prijateljima:

Sinoć pisasmo o restilizovanoj A Klasi, samo zato što nam se više dopada mali Mercedes iz tog segmenta, ali treba znati da je simultano s premijerom kompakta, lansiran i mikrovan koji nosi oznake B Klase. S izuzetkom minornih nijansi, smisao restilizacije je ostao isti kod četvorotočkaša iz oba pomenuta segmenta marke iz Štutgarta.

Jednak je stepen promena, čak i kada pričamo o suženju varijanti u ponudi. Povrh toga, ovo je verovatno poslednje ažuriranje u istoriji, kom su podvrgnuti modeli iz A i B Klase. Znate da neće dočekati novu generaciju…

Mercedes-Benz B 200 d u paketu AMG Line; pre i nakon zatezanja bora

Restylizovana B Klasa se, posmatrana od spolja, prepoznaje po novom braniku, kao i po novoj rešetki hladnjaka. U prostijim izdanjima, maska hladnjaka sada poseduje jednu hromiranu gredu umesto dve, crne i uspravno postavljene letvice.

Vozila opremljena paketom AMG nude matricu rešetke hladnjaka u obliku saća koje replicira, bezbroj puta ponovljen motiv trokrake zvezde. U ponudi su se pojavili i naplaci novog dizajna. Blago je inoviran i sadržaj prednjih svetlosnih grupacija donetih u LED tehnolgiji. Takvi farovi su dostupni samo uz doplatu, dok su halogenke znak prepoznavanja Mercedesa. Zato su na stražnjici LED svetla uobičajena pojava, čak i u inauguralnoj kombinaciji opreme, ali sada imaju drugačiju svetlosnu matricu, odnosno punjenje, kako to pišu zapadni mediji, kao da se radi o Karađorđevoj šnicli, a ne o stop svetlu.

Putnička kabina je samo suptilno inovirana. Novi uvodni volan je lišen bilo kakvih fizičkih tastera starog tipa, dostupna su samo dugmad osetljiva na dodir. Vozila s poželjnim paketom AMG nude obruč upravljača s dvostrukim kracima, i samo tada se može dobiti grejanje volana kao opcija. Bazična oprema sada uključuje (a ranije nije) i kameru za ispomoć pri vožnji unazad i dodatne priključke za USB.

Takođe od sada će i B Klasa (poput osvežene A Klase) dolaziti uvek s većim ekranom informativno-zabavnog sistema (10,25 inča), dok se ranije za njega doplaćivalo, dok je bazični nudio dijagonalu od sedam inča. Kod instrumentacionog monitora, i dalje se izbor svodi na dijagonalu od 7,0 ili 10,25 cola.

Multimedijalni sistem MBUX je unapređen pa nudi novu grafiku, osavremenjene glasovne komande, senzor za raspoznavanje otiska pristiju vozača… Takođe, kao kod A klase, i ovde je izostao panel na centralnom tunelu, dok su ponuđene nove tkanine za unutrašnjost. Ističu se materijali dobijeni reciklažom, a zarad pojednostavljenja montaže, mnoge opcije su sada spakovane u pakete opreme i ne mogu se naručivati zasebno.

Ručnog menjača više nema u ponudi, a u zavisnosti od izabranog agregata, ugrađen je sedmostepeni ili osmostepeni preselektivni i robotizovani. Najjednostavniji adut koji je nosio nalepnicu Mercedes-Benz B 160 (109 ks) više nije deo palete. Zato četiri benzinske verzije ostaju u asortimanu, a sve su laki hibridi (48V). Njihov sistem starter-alternator dodaje 14 konjskih snaga onda kada su najpotrebnije.

Mercedes-Benz B 180 (136 ks) i B 200 (163 ks) koriste turbobenzinske motore zapremine 1,3 litre i nude prednji pogon, dok dvolitarske varijante B 220 (190 ks) i B 250 (224 ks) dolaze samo sa sistemom 4Matic. Dizela ima u četiri verzije, ali bez prenosa snage na sva četiri točka. Dostupne su alternative B 180 d (116 ks), B 200 d (150 ks) i B 220 d (190 ks).

Unapređen je plug-in hibrid koji nosi indeks Mercedes-Benz B 250 e. Snaga mu je dosegla kotu od 218 konjića i 450 Nm obrtnog momenta kada je u naponu snage. Obeležja dva motora su izmenjena, pa benzinac od 1,3 litra, koji je razvijao 160 ks i 250 Nm sada odbacuje 163 ks i 270 Nm, dok je i elektromotor doživeo prirast moći sa 102 na 109 konjskih snaga. Obrtni moment je permanentan, kao kod svih električnih agregata i ovde iznosi 300 Nm.

Nominalni kapacitet trakcione baterije je isti (15,6 kWh), ali je iskoristivi, efektivni uvećan. Za razliku od A Klase, ovde to nije donelo impresivniji bešumni domet, pa on ostaje kao ranije na nivou od 77 kilometara. Naposletku, snaga punjača AC više nije 7,4 kW već je 11 kW.

Podmlađena B Klasa će se pojaviti u prodaji pre kraja godine, uz najavu da će kroz sličan zahvat modernizacije biti uskoro provučena i braća s iste arhitekture Švaba: modeli CLA, GLA i GLB. Oni su bolje sreće jer će dočekati i smenu generacija, ali na novoj platformi. Biće utemeljeni na arhitekturi koja je nova i prepoznaje se po akronimu MMA.

AutoRepublika

(536)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Još jedan halogenac? Pravilno. Tradiciju treba poštovati.
😁

Matori

Pa naravno.

moron

Pa, ako može i novi yaris sve do „Sport“ paketa da gleda halogeno, što ne i mačka.
😁

Matori

Naravno zašto kupac ne bi imao izbor?

TheStig

Restyling by deja vu 😀

moron

Ali, barem je povoljan ( ako je još aktuelan cenovnik iz jula ). Bazno ( sa benzinskih 136 ks ) je samo 35.623 bez opcionala.

Iznogud Časni

Koja klada ! Svidja mi se ova crvena boja pravo!

BB

Još da joj je Alfin znak na haubi i da je vozi Fiat a ne Renault gdje bi joj bio kraj… 😜