1. Home
  2. Prezentacije
  3. Lamborghini Urus SE je dugo očekivana plug-in hibridna verzija sa 800 konjskih snaga
Lamborghini Urus SE je dugo očekivana plug-in hibridna verzija sa 800 konjskih snaga
1

Lamborghini Urus SE je dugo očekivana plug-in hibridna verzija sa 800 konjskih snaga

97
1
Podelite sa prijateljima:

Lamborghini Urus je imao svetsku premijeru 2017. godine; 2022. godine krosover je prošao malo tehničko ažuriranje, a tek sada ima plug-in hibridnu verziju.

Mnogi fanovi Lamborghinija očekivali su da će hibridizacija Urusa biti nešto posebno, a ne šablonski, ali su se prevarili; hibridni Urus SE se suštinski ne razlikuje od drugih modela istog tipa na VW-ovoj platformi MLB Evo, samo što ima bolje karakteristike, čak je i vrhunski moćni Porsche Cayenne Turbo E-Hybrid sa 739 KS ostao iza.

4,0-litarski benzinski tvin-turbo motor ispod haube Urusa SE je malo smanjen u poređenju sa drugim verzijama krosovera; u hibridu proizvodi 620 KS i 800 Nm. Jedini asinhroni elektromotor sa trajnim magnetima integrisan je u 8-stepeni automatski menjač, njegova maksimalna snaga je 192 KS i 483 Nm.

U sistemu pogona na sva četiri točka, Torsenov središnji diferencijal je ustupio mesto elektronski kontrolisanoj spojnici sa više ploča – ona je lakša i omogućila je dodatno smanjenje potrošnje goriva i nivoa štetnih emisija u atmosferu. Novi elektronski kontrolisan aktivni međuosovinski diferencijal ugrađen je na zadnju osovinu.

Trakciona baterija kapaciteta 25,9 kWh smeštena je ispod poda prtljažnika i obezbeđuje krosoveru do 60 km električnog dometa po WLTP-u, ali je maksimalna brzina u električnom režimu ograničena na 135 km/h.

U hibridnom režimu Urus SE može da dostigne brzinu do 312 km/h, a do prve „stotke“ stiže za 3,4 sekunde. Poređenja radi, recimo da čisto benzinski Urus Performante od 666 konjskih snaga ubrzava do 100 km/h za 3,3 sekunde, uz najveću brzinu od 306 km/h. Zbog hibridne nadgradnje, Lamborghini je postao teži za oko 300 kg, a težina praznog vozila je premašila 2,5 tone.

Standardna oprema Urusa SE uključuje prilagodljivo vazdušno oslanjanje podesivo po visini, aktivne stabilizatore i moćne ugljenično-keramičke kočnice: prečnik prednjih kočionih diskova je 440 mm, zadnjih 410 mm. Standardna veličina prednjih guma je 285/45 ZR 21, zadnje gume su 315/40 ZR 21. Za dodatnu naknadu mogu se dobiti točkovi od 22 ili 23 inča.

Spoljne karakteristike hibridne verzije uključuju novu haubu bez podeljene linije između farova, nove LED matrične farove, novi dizajn prednjih ventilacionih otvora, nova vrata prtljažnika sa redizajniranim spojlerom, novi zadnji branik sa efikasnijim difuzorom i lažnu plastiku rešetka koja vizuelno ujedinjuje zadnja svetla. Pored toga, aerodinamika je prerađena kako bi se povećala sila pritiska i poboljšalo hlađenje kočnica.

Kabina Urusa SE ima novi dekor sa kontrastnom horizontalnom prečkom koja deli prednju masku na gornji i donji deo. Ekran multimedijalnog sistema je povećan sa 10,1 na 12,3 inča, a ispod njega je postavljen novi blok fizičkih tastera. Ažurirana je grafika instrumenta i multimedijalnih ekrana. Vazdušni kanali su dobili nove mreže sa većim ćelijama.

Nećemo se iznenaditi ako će sva gore navedena eksterna i unutrašnja kozmetička ažuriranja uskoro dobiti čisto benzinske verzije Urus S i Urus Performante – tada možemo govoriti o potpunoj restilizaciji modela.

 

Cena Lamborghinija Urusa SE još nije objavljena; mediji prenose da će to biti oko 250.000 evra.

AutoRepublika

(97)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Na stranu njegova tehnika ali Urus je neverovatno haoticno dizajniran! Nikada mi se nije dopadao, smatram ga velikim promasajem u dizajnu. Lamborghinijev imidz trebalo bi iskoristiti za nesto sto je atraktivno kao Aventador i Galardo!