1. Home
  2. Prezentacije
  3. Proizvođač protivvazdušnih sistema S300 predstavio SUV E-Neva
Proizvođač protivvazdušnih sistema S300 predstavio SUV E-Neva
8

Proizvođač protivvazdušnih sistema S300 predstavio SUV E-Neva

3.07K
8
Podelite sa prijateljima:

Ruski koncern u državnom vlasništvu Almaz-Antey je krajem prošle godine najavio da se bavi razvoje civilnog električnog krosovera E-Neva, na koji način je izvršio upliv u industrijsku granu koja mu nije uža specijalnost. Možda vam ime Almaz-Antey ne znači puno, ali ćete svakako znati o čemu i o kakvom se preduzeću radi ako kažemo da su upravo oni razvili sisteme protivvazdušne odbrane S-300, S-400 i S-500.

Sada je automobil iz nekadašnje najave prešao u stvarnost, a događaj na kom je bio prikazan baterijski krosover se ticao posete ministra privrede i trgovine vlade Ruske Federacije. Dakle, Denis Manturov je posetio fabriku u Nižnjem Novgorodu povodom sedamdesete gdoišnjice Pobede, čiji je do koncern Almaz-Antey.

Ovaj projekat je osmišljen kao deo procesa diversifikacije, a još 2016. godine je ruski predsednik Vladimir Putin naložio preduzećima iz oblasti vojne industrije da uvećaju udel proizvoda koji se mogu koristiti i mimo vojnih snaga, i to na način da dostignu 30% udela u proizvodnom miksu do 2025. godine i 50% udela do 2030. godine.

Almaz-Antey je započeo s razvojem elektromobila tokom 2019. godine, dok je kao glavno mesto sklapanja označaena fabrika u Obukhovu, a koja je angažovana u proizvodnji komandnih terminala za vođene projektile. Međutim, Politehnički institut iz Sankt Petersburga koji je poznat po modelu baterijskog automobila Kama-1, kao i po dubinski modernizovanom SUV-u po imenu UAZ Patriot-2020 SUV (a oba projekta su već otkazana) je takođe bio uključen u razvoj.

Avaj, i dalje je dostupan mali broj pojedinosti u vezi krosovera E-Neva, posebno u odnosu na to što bi volela da vidi i čuje radoznala javnost. Utemeljen je na platformi Neva, a prototip iste je prikazan pre oko jedne godine na izložbi Armija-2021.

Arhitektura sa slike nudi oslanjanje na oprugama i obezbeđuje mogućnost ugradnje različitih pogonskih sklopova. Projekat uključuje dva električna motora s maksimalnom snagom od do 435 „konja“, hibridi s benzinskim motorima, pa čak i vodoničnu verziju s elektromehaničkim generatorom.

E-Neva je 4,5 metara dug krosover (što ga svrstava uz bok Tiguanu). Nudi impresivan međuosovinski razmak iako enterijer nije prostran, ako je suditi prema viđenom na fotografijama. S druge strane, zapremina prtljažnika je vredna svake hvale jer je na nivou od 610 litara.

U Nižnjem Novgorodu je Manturovu prikazan pokretni prototip, a i sam minisatr je okrenuo jedan krug, mada malom brzinom. Almaz-Antey je pre oko pola godine najavio da će njihov električni automobil posedovati domet od 463 kilometara na osnovu jedne dopune baterije, uz najvišu brzinu kretanja od 197 km/h. Ubrzanje do 60 km/h bi trajalo prema deklaraciji konstruktora, ne duže od 2.7 sekundi.

Sada možemo da navedemo i preliminarne opcije za hibridne verzije. Bazični hibrid poseduje benzinski motor i moći će da prevali s jednom dopunom goriva do hiljadu kilometara. Napredniji hibrid je iz segmenta PHEV i posedovaće bateriju ogromnih kapaciteta od 70 kWh (što je tako izdašno da nije često ni među čisto električnim vozilima). Njegov domet bi iznosio 810 kilometara, uz ubrzanje do “stotke” za 8,5 sekundi i maksimalnu brzinu od 180 km/h.

Obećane su i isporuke komponenti koje bi bile ruskog porekla u potpunosti. Istovremeno, najmanje što možemo da vidimo na slikama, jeste to da je obruč upravljača s karakteristična dva paoka, pozajmljen iz vozila češke marke Škode.z

Nema jasne strategije razvoja serijske verzije ovog vozila, dok je ranije u opticaju bila informacija da će E-Neva ući u masovnu proizvodnju u 2024. godini. Međutim, još uvek nema odluke o tome koji će fabrički kompleks biti zadužen za organizaciju montažnog procesa u velikim serijama ovog noviteta.

AutoRepublika

(3073)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Haha Neva..Pravili su oni i PVO S-125 Neva koji mi još uvijek koristimo i sa kojim smo 1999 oborili američki agresorsko zločinački ponos F-117A.Zapravo oborili smo dva ta genocidna aviona sa kojim su ubijali Srpsku dijecu po Srbiji.Ameri su skoro priznali obaranje i drugog F-117A.Sve ih je odradila stara Sovjetska S-125 Neva a cilj joj je dao u oba slučaja osmatrački radar P-18,opet stari Sovjetski stroj…🇷🇺🇷🇺🇷🇺❤️🇷🇸🇷🇸🇷🇸💪Z

moron

Prosto mi ne ide u glavu da ista firma stoji iza (ovog) automobila i oružja.

Matija

Konstruisu automobile u pauzi izmedju dva tenka! 🙂

BB

Već vidim situaciju na štandu nekog budućeg sajma gdje se tiskaju novinari:
– Možete li nam reći nešto o tehničkim karakteristikama, tipa domet, ubrzanje i sl… ?

– Domet je 463 km po dužini … I 40 km po visini, ubrzanje od 0 do 10 maha za tri sekunde…
🤣😂🤣😂

Renault Terminator

🤣

moron

Možda ti i R.T. da im osmislite marketinšku kampanju za „lansiranje“ novog modela 😊

Renault Terminator

Nema boljeg marketinga za Nevu nego dve babe iz Buđanovaca koje skaču po krilu oborenog SF tehnološkom čudu od aviona iz holivudskih filmova F-117A.
comment image

Zoca

Tesko do serijske proizvodnje da ce doci….