1. Home
  2. Vesti
  3. Naredna Fiatova Panda biće električni model i proizvodiće se u Srbiji
Naredna Fiatova Panda biće električni model i proizvodiće se u Srbiji
23

Naredna Fiatova Panda biće električni model i proizvodiće se u Srbiji

2.99K
23
Podelite sa prijateljima:

Dugo očekivana smena generacija Fiata Pande je još daleko. Uprkos tome što je veoma stara, Panda nastavlja da se odlično prodaje i ostaje jedno od jasnih merila u svom segmentu na konkurentnom evropskom tržištu. Posebno u Italiji. U svakom slučaju, uprkos planovima kompanije da zadrži sadašnju Pandu u proizvodnji do 2026. godine, neophodna je sveobuhvatna promena.

Fiat nastavlja da radi punim kapacitetom na ambicioznom strateškom planu koji je pokrenuo kada je stvaranje Stellantisa materijalizovano. I iako je u ovom trenutku prioritet poboljšanje prodaje novog električnog Fiata 500, italijanski proizvođač paralelno finalizuje detalje za pokretanje projekta smene generacija modela Panda.

Model koji trenutno možemo naći u prodaji proizveden je u fabrici Stellantisa u mestu Pomiljano d’Arko (Italija). Novi Fiat Panda 2025 neće nositi pečat „Made in Italy“. Proces serijske proizvodnje odvijaće se u „srpskom Detroitu“ – Kragujevcu. Kao što znamo, tu se proizvodio 500L. Mi smo u maju pisali o tome da je prestonica Šumadije u igri za proizvodnju nove Pande.

Fiat Panda godinama dominira A segmentom u Evropi

Karlos Tavarez, generalni direktor Stellantisa, potpisao je aprila ove godine sa predsednikom svega u Srbiji (što se vidi i po tome što ovakve ugovore obično potpisuje predsednik vlade, a ne predsednik republike), Aleksandrom Vučićem ugovor o proizvodnji novog električnog vozila. Ugovor koji predviđa ulaganje od 190 miliona evra za modernizaciju fabrike. Samo što tada nije bilo precizirano koji model će biti u pitanju, osim da je srednje veličine.

Dolazak nove Pande označiće povratak Fiata u B segment u Evropi. Kategorija koja je napuštena kada je Fiat Punto ukinut. Dok je trenutni model dugačak 3,7 metara, nova generacija će dostići barijeru od 4 metra. Biće slične veličine kao Seat Ibiza ili Dacia Sandero.

Proces dizajna za novu Pandu vodi Fransoa Albin. Dizajner poznat u automobilskoj industriji po tome što je bio u Grupi Renault i, pre svega, po tome što je bio ključni igrač u stvaranju novog električnog Renaulta 5 koji će se pojaviti na sceni za kratko vreme.

Jedna od glavnih nepoznanica o novoj Pandi ima veze sa stilom karoserije koji će usvojiti. Početna ideja je bila da se napravi serijska verzija prototipa Fiat Centoventi Concept. Međutim, nove informacije ukazuju da to neće biti slučaj. Fiat se konačno opredelio za put koji omogućava da se model pozicionira kao duhovni naslednik pomenutog Punta.

Osim izgleda koji nova Panda može imati, stvari postaju zaista zanimljive u delu mehanike. Fiat ima cilj da nova Panda postane globalni model. Osim u Evropi, plasiraće se i u Južnoj Americi. A tačnije u zemljama koje čine organizaciju MERKOSUR (politička i privredna organizacija koju čine Argentina, Brazil, Paragvaj, Urugvaj, Venecuela).

Međutim, na evropskom tržištu nova Panda će biti dostupna samo u potpuno električnoj verziji. Prava je šteta ako ne bude verzije sa SUS motorom. Verujemo da bi se dobro prodavala na našem tržištu.

Tehnički će biti usko povezan sa novim Citroenom C3, o čemu smo takođe pisali, modelom koji je planiran za 2024. godinu. Koristiće čuvenu platformu CMP, arhitekturu koja će, pored smanjenja troškova, omogućiti ovu posvećenost elektrifikaciji.

Stavljajući u centar pažnje novu električnu Pandu, ona će u početku biti na tržištu sa motorom od 60 kW (82 konjske snage) i baterijom proizvođača Svolt od 40 kWh. Kasnije, verzija od 80 kW (109 KS) sa baterijom od 50 kWh će biti dodata u asortiman radi poboljšanja performansi i autonomije.

Planirano je da proizvodnja nove Pande počne u novembru 2024. godine. Dakle, upravo te godine će biti i njen debi. U evropske salone će stići kao model za 2025. godinu.

Ako želite da se podsetite testova, možete ih pročitati ovde i ovde. Takođe možete potražiti u arhivi veliki broj vesti koji se tiču Pande.

AutoRepublika

(2994)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

23 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Bas steta ako ne bude i SUS.

BB

Elektrika u ovom segmentu ima smisla, nekad je svoj put počela u ovakvim automobilima a onda se preselila u dinosaurus segment… Ali isto tako ima smisla da bude i SUS agregat prisutan, ako ništa drugo a ono da se mogu ljubitelji Fiata angažovati za kupovinu službenih vozila sa tri cilindra 😜

Srki

Fiat je najavio 5 modela za svoju europsku gamu. 2 SUV-a u B segmentu, 500 i klasicni subkompakt u b segmentu. Za Pandu su najavili da ce biti 5., zasebni model i pravi duhovni nasljednik prve Pande. To znaci da bi vrlo lako mogao biti i manji od sadasnjeg modela i vjerovatno ponudjen u nekoj 4×4 opciji ili sa izdignutom karoserijom. Vjerujem nesto slicno novom Aygo X. Dosta se spominjala opcija da ce nova Panda naslijediti Punto, ali to je sve bilo prije Stellantisa i od toga se ocito odustalo.

Matija

FIAT Panda – tipican mali Italijan, mali i beskrajno simpatican! Samo da je malo siri, kada sam ga probao levo rame mi je bilo na srednjem stubu. Bar 90% svojih potreba covek moze da zavrsi sa ovako malim auticem. FIAT bi morao da ostavi varijantu sa gorivnim motorom u EU do isteka roka 2035 godine. Baterijski pogon ne odgovara bas svima u EU, drugo, problemi sa baterijama i drugim e-komponentama drasticno ce da ogranice isporuku. Ukapirace to FIAT cim prodaja ne dostigne postavljeni cilj. Proizvodnja u Zastavi – ocigledno je da radnici Srbije treba da preuzmu teret nestabilne proizvodnje e-varijante.

DUDE

Ja merkam neku Pandu sa CNG pogonom, i to onaj stari model, 1.2i. Jednostavna do bola, odrzavanje simbolicno, a potrosnja 400 din/100km.
Ova najnovija ima 900 kubika, 2 cilindra, plus zamajac…sacuvaj Boze.

moron

Bilo je tih CNG motora Twin-air dosta „na taksiju“ u 500L.
A što se tiče plivajućeg zamajca, mislim da odavno nema savremenih benzinaca bez njega.

DUDE

Zasto se PANDA vise ne prodaje u Srbiji…ima vec par godina kako je nema u ponudi za fizicka lica?
Da li mozda neko od prisutnih zna?

Iznogud Časni

Ovaj u crvenoj jakni mi nešto poznat….

moron

Vidim ja da mi je čovek nešto poznat 😊

Iznogud Časni

A ti si na istoj funkciji u Srbiji 😁😘

moron
YugoFlorida

Čista glupost ukoliko ne bude sa benzinskim motorom. Potpuno će uništiti suštinu tog automobila, a to je da bude koliko toliko pristupačan.

Stari Dejan

Elektrifikacija sa sobom nosi mnogo stvari. Jedna od njih koja se najviše pominje je promena vozačkih navika u smislu dometa i vremena punjenja. Neko se još i dohvati toga da li postojeća infrastruktura podržava toliki broj EV. Ali ono što niko ne pominje je „prljanje mreže“ nečim što se naziva „viši harmonik“. Ovo je već ozbiljno štivo što se tiče elektrotehnike ali smetnje izazvane harmonicima utiču na povećane toplotne gubitke, probleme u radu obrtnih mašina, transformatora, veće elektrodinamičke sile u provodnicima i još puno lepih i komplikovanih stvari. A iz nekog razloga, ne mogu da shvatim kog, niko se ne… Pročitaj više »

Matija

Ja sam masinac ali intenzivno pratim razvoj baterija i motora. Da bi se povecala njihova efikasnost razvijaju se specijalni softveri za njihovu kontrolu i upravljanje. U toj oblasti za sada je Tesla na celu, ostali ga prate i stizu. Do pre neku godinu bio sam ubedjen da je e-motor davno izmisljen i da tu nema vise nista da se uradi. Na protiv, svakoga dana stize nesto novo.

Stari Dejan

Razumem o čemu pišete, ali ja ovde ne govorim o upravljačkom elementu motora ili samom motoru (oba elementa se svakako konstantno unapređuju, baš kao što ste rekli) već o punjačima. Oni su ti koji unose harmonike u mrežu.

BB

Nisam iz struke ali sam u toj industriji pa nešto i načujem 😉 U suštini sva ispravljačka napajanja prljaju mrežu na ovaj način, (LED rasvjeta, kompjuteri, rudnici kripto valuta najviše, moji frekventni regulatori (taj posao radim). E sad svi ti uređaji mogu imati i EMC filtere, prigušnice i kondenzatore koji utiču da se prljanja mreže svedu na „prihvatljivu“ mjeru. Ali to povlači drugu priču, jer kompatibilni uređaji koštaju više 😉. Par puta sam bio u prilici da na prenosnom mrežnom analizatoru gledam sinusoiidu koja to nije i liči na šajkaču 😀, THDI oko 40… (Mjera iskrivljenja struje u odnosu na… Pročitaj više »

Stari Dejan

E to, liči na sve sem na sinusoidu 🙂
U pravu si za to da se može dosta toga ispraviti filterima, ali sve te metode sem cene sa sobom nose i još par svojih problema: sem cene tu je i veća discipacija toplote, smanjenje DC napona na izlazu potrošača, ponekad i glomaznost samih elemenata…
Najbolje rešenje se zasad nalazi u aktivnoj korekciji faktora snage ali to je opet druga priča 🙂

Matija

Interesantna tema! Jos nisam cuo da se neko zalio na ovakve smetnje i ako se o e-vozilima govori bez prekida. Elektrodistribucija bi trebalo nesto zvanicno da kaze na tu temu.

Stari Dejan

Upravo tako, od naših i ne očekujem da se jave ali od distribucija u drugim državama očekujem nešto na ovu temu ali zasad samo ćutanje. Videćemo šta će biti na kraju

pera

Mladi Rimac je na čelu

Horhe

Po meni najveća mana će mu biti veličina tj dužina…. 4m?! Njima se izgleda više ne isplati praviti male automobile…