1. Home
  2. Vesti
  3. Hyundai Veloster je najnovija žrtva krosovera u Americi
Hyundai Veloster je najnovija žrtva krosovera u Americi
0

Hyundai Veloster je najnovija žrtva krosovera u Americi

146
0
Podelite sa prijateljima:

Prošla je tačno jedna decenija od kada je Hyundai Veloster debitovao u serijskom izdanju. Voleli ga ili ne, proizvođaču iz Južne Koreje se ipak mora odati priznanje što su pokušali nešto sasvim novo, nešto što nikada ranije nije viđeno u automobilskoj industriji. Reč je naravno o veoma posebnoj konfiguraciji gde vozačeva strana ima samo jedna vrata, ali gde su sa suvozačeve strane dodata i ona zadnja. Na taj način Veloster je veoma poseban heč sa četvoro vrata, i kada je debitovao u Americi 2011. godine, pokazao se relativno popularnim.

Već druge godine je pronašao 38.102 kupca, ali je brojka postepeno padala, i prošle godine svega 6.785 Jenkija se, nakon potrage za novim vozilom, odlučilo baš za njega.


Istovremeno svi znamo da se većina kupaca ovih dana okreće prema krosoverima, pa je Hyundai doneo jednu bitnu odluku. Naime, na kraju tekuće godine, ponuda ovog heča će biti kompletno eliminisana s izuzetkom posebne verzije visokih performansi pod značkom N. Ovaj potez se trenutno odnosi samo na američko tržište, ali nas neće iznenaditi ukoliko ga bude pratio i ostatak sveta. A razlog? Pa Hyundai kaže da želi da posveti pažnju malim krosoverima poput modela Venue i Kona koji su se pokazali popularnijim među kupcima, a pri tom su i profitabilniji.

Bazni Veloster se inače nudio u Americi sa 2,0-litarskim motorom koji je razvijao 147 konjskih snaga, a početna cena je iznosila 19.905 dolara. Ze dodatno novac se mogao dobiti i 1,6-litarski turbobenzinac s 201 „grlom“, a tako zadovoljstvo je bilo za oko pet hiljada „zelembaća“ skuplje.

Obe verzije su važile za jedne od retkih modifikacija preko bare, dostupne i s manuelnim menjačem, pa ako ništa drugo, sigurno će najviše žaliti mlađarija koja želi pristupačni heč gde se brzine mogu ručno menjati. Istovremeno, i sam proizvođač zna da su takvi kupci u manjini i ova odluka nije iznenađenje.

To znači da će svako ko želi Veloster, posle 2021. godine će morati da se odluči za varijantu N, a koja kombinuje 2,0-litarski turbobenzinac sa 275 „konja“ i izbor manuelnog ili automatskog menjača. Iako je ova verzija svakako ona koja privlači najviše pažnje, ona je istovremeno i najskuplja sa početnom cenom od 33.25 američkih dolara.

Ali za kraj da razvedrimo priču malo, navođenjem da će tokom sutrašnjeg dana. svetlost ugledati i model Elantra N, pa budite sigurni da će vam AutoRepublika doneti detaljnu reportažu.

AutoRepublika

(146)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments