1. Home
  2. Industrija
  3. CATL možda otvori i treću fabriku baterija za elektromobile u Evropi
CATL možda otvori i treću fabriku baterija za elektromobile u Evropi
2

CATL možda otvori i treću fabriku baterija za elektromobile u Evropi

306
2
Podelite sa prijateljima:

CATL, najveći svetski proizvođač baterija za električne automobile, odlučan je da učvrsti svoju poziciju u Evropi. Stari kontinent je pozvan da igra vodeću ulogu u procesu prelaska na električne automobile. A baterije su ključna komponenta za materijalizaciju mape puta koju je uspostavila evropska automobilska industrija.

Trenutno kineska kompanija razmatra i proučava mogućnost pokretanja treće fabrike baterija u Evropi. To je potvrdio i sam Matijas Zentgraf, predsednik CATL-a u Evropi. Šef proizvođača baterija jasno stavlja do znanja da odluka o tome još nije doneta, ali je opcija na stolu: „Razmišljamo o ovome, ali trenutno nema jasne odluke ili aktivnosti“.

CATL-ovi planovi za osnivanje druge fabrike baterija u Evropi su nedavno otkriveni. Tačnije u Debrecinu (Mađarska). Projekat koji će se realizovati zajedno sa grupom Mercedes-Benz i u koji će biti opredeljena investicija od 7,3 milijardi evra. Ovi objekti će imati planirani proizvodni kapacitet od 100 GWh i pored snabdevanja Mercedes-Benz grupe, snabdevaće baterijama i VW grupu, BMW i Stellantis.

CATL se nada da će biti u poziciji da započne aktivnost u roku od pet godina. „Nećemo graditi treću fabriku ako nema izgleda za veći obim potražnje“, rekao je Zentgraf. Stoga će pokretanje treće fabrike u Evropi zavisiti od rasta prodaje električnih automobila u narednim godinama.

Kompanija je već uspostavila centre za proizvodnju baterija u Kini i, preko podružnica, u Sjedinjenim Državama, Japanu i Evropi. Trenutno radi punim kapacitetom u dva kineska objekta koja se nalaze u provincijama Šandong i Fuđijan, za šta izdvaja približno 3,7 milijardi najmanjih evropskih novčanica.

Nedavno se takođe saznalo da kompanija traži nove lokacije u Meksiku i u Sjedinjenim Državama sa ciljem izgradnje novih fabrika koje će joj omogućiti snabdevanje Tesle, Forda i drugih proizvođača električnih automobila. Međutim, i zanimljivo, Zentgraf nije želeo da pojasni da li će neki od njegovih evropskih proizvodnih centara biti korišćen za snabdevanje baterijama Tesline Gigafabrike u Nemačkoj.

Ako sve bude po planu, CATL će kasnije ove godine moći da pokrene proizvodnju baterija u svojoj fabrici u Erfurtu u Nemačkoj. Kompanija očekuje šta će se dogoditi sledeće zime. Rastuća cena energije i strah od nestašice gasa na nemačkoj teritoriji obeležiće njenu budućnost u Evropi.

„Pogođeni smo nestašicom prirodnog gasa, koji je veoma važan za proces proizvodnje baterijskih ćelija jer nam je potrebno mnogo energije“, rekao je Zentgraf. Prirodni gas trenutno predstavlja približno 50% energetskih potreba fabrike CATL u Nemačkoj. Kompanija će nastojati da istakne obnovljive izvore energije: „Intenzivno radimo na zamenama za ovo. Već imamo veoma, veoma obećavajuću ideju da zamenimo prirodni gas kupovinom energije iz obnovljivih izvora energije“.

AutoRepublika

(306)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Loznica? 😉

Matija

Eksploataciju srpskog litijuma trebalo bi usloviti gradnjom fabrike baterija na licu mesta i gradnjom fabrike e-automobila na teritoriji Srbije. Znamo kako su africke i juznoamericke zemlje brutalno eksploatisane a da od svega nisu imale ni centa! Obecanje Riotinta da ce eksploatacija litijuma doneti nekoliko stotina novih radnih mesta, za slabo placene radnike, jeste cisti kapitalisticki cinizam! Takvu glupost Vucic sebi i Srbiji ne sme da dozvoli! Inace ce sekira da radi!