1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Glorifikovana Volkswagenova Buba
AR pijaca klasika: Glorifikovana Volkswagenova Buba

AR pijaca klasika: Glorifikovana Volkswagenova Buba

298
2
Podelite sa prijateljima:

Eh šala… U neku ruku. Mnogi će reći da je Porsche 356 zaista bio samo našminkana Volkswagenova Buba, i po mnogobrojnim karakteristikama sigurno neće pogrešiti. Ne samo što je pozajmio dosta tehničkih detalja, već je i dizajnerski ličio, mada je svakako bio privlačniji. Ali model 356 je uspeo u svojoj nameri, a to je kreriranje Porschea kao samostalne firme sa sopstvenim modelima.

Kompanija je pre toga razvijala projekte za svakoga ko je bio spreman da plati, a najveća mušterija je naravno bila nacistička partija.

Istorija modela 356 je toliko detaljna da ćemo mu sigurno posvetiti veću pažnju u budućnosti, a sada ćemo je napisati u samo par rečenica. Zanimljiva je ona informacija da ovog sportistu zapravo nije razvio Ferdinand Porše, koji se tada nalazio u francuskom zatvoru zbog saradnje sa nacistima u Drugom svetskom ratu, već njegov sin Feri.

Kao što smo spomenuli, automobil je delio mnogo toga sa Volkswagen „Bubom“. To se odnosi na 1,1-litarski motor postavljen pozadi i to s vazdušnim hlađenjem, zatim na pod, određene komponente ogibljenja i još mnogo toga. Prvi primerci su se ručno proizvodili u Francuskoj i godišnja prodaja je iznosila tek nešto više od hiljadu primeraka.

Porsche odlučuje da proširi poslovanje i na Sjedinjene Američke Države sredinom pedesetih godina prošlog veka i od tada je prodaja 356 eksplodirala. Zanimljivo je da je nemački gigant originalno planirao da ga prodaje pod imenom Continental „preko bare“, ali je odustao nakon tužbe Fordove premijum divizije Lincoln, one koja je imala model sa istim imenim dvadesetak godina ranije.

Proizvodnja ovog sportiste će trajati od 1948. do 1965. godine kroz četiri veoma slične serije (356, 356A, 356B i 356C) i u tom periodu će biti isporučeno 76.313 primeraka pre nego što ga zameni čuveni 911.

Primerak iz današnje priče je iz 1958. godine, što znači da pripada generaciji 356A. Porsche nam je nudio kupe i kabriolet i većinu njih je pokretao 1,6-litarski benzinac sa 59 konjskih snaga i maksimalnih 110 Nm obrtnog momenta. Jedini menjač u izboru je bio četvorostepeni manuelni.

Ubrzanje od nule do 100 km/h je trajalo 13,5 sekundi dok je maksimalna brzina iznosila 170 km/h. Možda su sve ove brojke smešne za današnje standarde, ali za posleratni period su se još uvek smatrale solidnim. Uz sve to, 356 je imao masu od svega 770 kilograma i fantastičan balans, pa su sirova snaga i ubrzanje na pravcu bili u drugom planu. Spomenućemo i da je koštao relativno visokih 3.750 američkih dolara ili 38.430 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca.

Porsche 356 koji možete da vidite na priloženim fotografijama je bio u vlasništvu iste porodice od 1967. do 2022. godine i u tom periodu je posetio neke od najvećih automobilskih skupova nemačkog proizvođača vozila širom Amerike.

Navodi se da nije u originalnom stanju, pa je dobio drugi 1,6-litarski motor, a u njega su ugrađene i disk kočnice i modernije felne. Takođe je jednom farban dok je enterijer potpuno nov. Originalno je učestvovao i u amaterskom trkanju, gde je izgubio svoj originalni motor, a ugrađen je novi 1973. godine. On je preuzet iz Porschea 912, pa iako je identične zapremine, značajno je moćniji pošto razvija 90 konjskih snaga.

Ono šta je neverovatno jeste podatak da vlasnik poseduje ručno pisanu dokumentaciju od dosta stranica svaki put kada je nešto servisirao ili popravljao. Nismo ni sumnjali da će popularnost ovog oglasa biti velika.

Do kraja aukcije je ostalo još pet dana, a trenutno najviša od deset ponuda iznosi čak 160 hiljada američkih dolara. Nije loše za našminkanu Volkswagen Bubu, zar ne?

Zoran Tomasović

(298)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Ovo je prava nemacka arogantnost da se auto koji ima pedesetak konja i koji se sastoji od delova jednog jeftinog automobila zvanog „Buba“ nazove sportskim! Nemci padaju u nacionalisticki trans kada se govori o ovom automobilu a meni lici na metalnu ciniju za salatu okrenutu naopako i postavljenu na cetiri tocka! Za njega ne bih dao ni cent!

Kittitelj

Cini mi se da ovakvog Porsea vozi Edi Marfi u prvom delu filma 48 sati.