1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Prodaje se specijalni Pontiac Trans Am za testiranje radijalnih pneumatika
Prodaje se specijalni Pontiac Trans Am za testiranje radijalnih pneumatika

Prodaje se specijalni Pontiac Trans Am za testiranje radijalnih pneumatika

330
1
Podelite sa prijateljima:

Prvi zabeleženi slučaj modernih radijalnih pneumatika je zabeležen još 1914. godine, ali je trebalo proći više od pet decenija pre nego što su bili masovno dostupni u široj prodaji. Kao što je poznato, takve gume imaju više slojeva tekstilne i čelične tkanine, pa se pojas gotovo i ne rasteže i tako stabilizuje gazeću površinu. Istraživanja su pokazala da je velika prednost uočljiva pri kočenju na mokrim putevima i na temu komfora tokom vožnje na autoputu. One su, međutim, relativno skuplje u poređenju sa tradicionalnim dijagonalnim pneumaticima i samim tim je njihova popularnost među kupcima, uvek bila značajno manja.

Ali 1971. godine čuveni proizvođač BF Goodrich je bio spreman da ih ponudi u većoj meri pa je od Pontiaca naručio šest specijalnih primeraka modela Trans Am.

Reč je o performantom izdanju popularnog Firebirda koji se proizvodio od 1967. do 2002. godine, a BF Goodrich mu je dao nadimak „Tirebird“ (Tire = pneumatik ili guma na engleskom jeziku). Svaka od šest jedinica se takmičila u profesionalnom auto-moto sportu gde je proizvođač demonstrirao prednost modernih guma.

Pokretao ih je najveći mogući motor dostupan u Trans Amu i bio je zapremine 455 kubnih inča (7,5 litara) koji je na papiru razvijao 360 konjskih snaga i maksimalnih čak 680 Nm obrtnog momenta. Međutim, brojka je očigledno bila lažna i izmišljena da se zavaraju osiguravajuće kompanije, što je bio jako poznati trend u navedenom periodu. Drugim rečima, Tirebird je bio moćniji za najmanje 100 „grla“.


Nije poznato šta se desilo sa prvih pet jedinica, a šanse su velike da su završile pod presom kada je trkačka karijera bila gotova. Onaj poslednji Pontiac je uspeo da preživi, a reč je o plavom modelu sa belim grafikama na haubi i rešetki hladnjaka i brojem 92.

Automobil je u međuvremenu i restauriran, ali sa jednom bitnom izmenom. Naime, originalni Pontiacov motor je odavno izgubljen, pa ovaj specijalni Trans Am pokreće Chevroletov V8 zapremine 454 kubna inča (7,4 litre) sa sličnom snagom, dok je i automatski menjač sinhronizovan s pogonskom jedinicom. Njegovo poreklo je potvrdio i sam BF Goodrich.

 

Tirebird će se pojaviti na Mecum aukciji ovog meseca, a eksperti smatraju da će novi vlasnik morati da izdvoji preko 100.000 američkih dolara ukoliko ga želi da ga poseduje.

AutoRepublika

(330)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Mnogo mi se svidja ova generacija Trans Am-a.