1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: BMW 3.0 CSi
AR pijaca klasika: BMW 3.0 CSi

AR pijaca klasika: BMW 3.0 CSi

479
8
Podelite sa prijateljima:

Tokom dugogodišnje istorije sekcije o pijaci klasika ovde na AutoRepublici, dosta četvorotočkaša smo proglasili za najlepše od ovog ili onog brenda. I javnost bi se uglavnom složila, jer kod većine automobilskih brendova postoji čisti favorit. Ali ne i kod BMW-a, gde je nedavna priča kada smo takvu titulu dodelili modelu Serije 6 pod kodnom oznakom E24 privukla dosta komentara.

Pa hajde onda da pogledamo njegovog prethodnika sa imenom E9. Jedan primerak nam je privukao dosta pažnje kada se pojavio na sajtu za preprodaju „Bring a Trailer“.


E9 se proizvodio od 1968. do 1975. godine i delio je platformu sa modelima 2000C/2000CS, a oni su bili evolucija originalnog mališe Neue Klasse („Nova Klasa“) koji je spasio kompaniju iz Minhena početkom šezdesetih godina prošlog veka.

Možemo znači zaključiti da E9 i nije imao pretke sa zapaženim performansama, ali kada znamo njegovu trkačku istoriju, postaje još impresivnije kakav posao je BMW uradio. Vrh ponude je činilo izdanje pod imenom 3.0 CSL i namenjeno je radi homologacije u tadašnjem evropskom šampionatu turističkih automobila. Ovi primerci su razvijali 203 konjske snage iz radne zapremine od 3,0 litre, a napravljeno je samo 1.265 jedinica.

I uspeli su u svojoj nameri, pošto se BMW prošetao u ovom šampionatu kao i u onom domaćem. Ali ukoliko vam je CSL bio preskup, postojala je jedna alternativa. Zove se 3.0 CSi i kao što joj ime kaže, pružala je motor identične radne zapremine uz nešto drugačiju snagu.

U početku je to bilo 180 „grla“, a kada je BMW zamenio karburator sistemom sa direktnim ubrizgavanjem goriva, brojka je skočila na 200 „konja“. Uparen sa četvorostepenim manuelnim menjačem, 3.0 CSi je bio u stanju da ubrza od nule do 100 km/h za 7,1 sekundu i da dostigne maksimalnu brzinu od 216 km/h. Za takvo zadovoljstvo je bilo potrebno izdvojiti 8.712 dolara početkom sedamdesetih godina, a današnja vrednost takve cifre je 61.728 „zelembaća“.

Primerak iz današnje priče je originalno prodat u Italiji, zatim je proveo neko vreme kod privremenih vlasnika i u Švajcarskoj i Švedskoj, a trenutno se nalazi u Holandiji. Nije teško zaključiti zašto je toliko popularan pošto ipak ima zaista privlačne linije.

Ruku na srce, ovaj automobil je pretrpeo dosta modifikacija i 16-inčne felne i boja nisu deo standardne opreme. Ispod haube je takođe ugrađen drugi motor iste zapremine i snage, dok je menjač sada petostepeni manuelni. E9 je prošao kroz ove modifikacije početkom devedesetih godina, a do sada je prešao tek oko osamnaest hiljada kilometara.


Do kraja aukcije je ostalo još dva dana, a trenutno najviša od šest ponuda iznosi 55.555 američkih dolara. I šta kažete… Da li je 3.0 CSi lepši nego Serija 6 iz naraštaja E24?

Zoran Tomasović

(479)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zoran

Meni je CSL najlepši od sve BMW dece. Ubedljivo. Ok, ni serija 6 nije loša, ali ovaj je lepši. Još kad se vidi uživo u njihovom muzeju…

Balkanboj

Još uvek je na prvom mestu želja kada bih pravio spisak automobila za ispred kuće.
Mnooogo lepši od e24.
Ja sam skroman, ne trebaju meni Ferrari i Lambo, ovakav klasik je puna kapa.

Matija

Moj ljubimac, verovatno najlepsi BMW svih vremena! Zasto se BMW ne vrati svom originalu – perfektnoj eleganciji? Dosli novi klinci dizajneri i razbucali tradiciju.

Matori

Baš

Laki

Ništa ljepše ne vidjeh odavno!

'79 DeVille

O ukusima ne treba raspravljati. Ali ako vec govorimo o tome sta se kome svidja, meni licno je najlepsi BMW e92 coupe, post facelift. Doduse mrtva trka sa 135i (e82).

igi

Jedina mana ovog modela je što fotografije ne mogu da prenesu njegovu lepotu. Donekle prva i poslednja u članku, ali uživo je za stepen lepši, magično privlačan očima.

moron

Moj otac je 70 i neke godine imao „susret“ sa BMW-om 2800 CS, „na starom putu“ oko samih Plitvičkih jezera ( taj put je zbog nacionalnog parka par godina kasnije i potpuno zatvoren za svaki javni saobraćaj ). Tek, BMW ga je zbog velika brzine i kasnog kočenja pre ulaska u krivinu „poljubio u dupe“ i moj otac je kao topovsko djule sleteo ka jezerima ( ka Prošćanskom jezeru ). Srećom, ispao je iz kola (ali i bio baš teško povredjen). BMW je vozio šofer Josipa Vrhovca. Nekome to ime sigurno ne znači ništa, ali, oni stariji, sa sećanjem, znaju… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane moron