1. Home
  2. Vesti
  3. Koliko izložbeno-prodajnih salona će Buick izgubiti zbog elektrifikacije?
Koliko izložbeno-prodajnih salona će Buick izgubiti zbog elektrifikacije?
0

Koliko izložbeno-prodajnih salona će Buick izgubiti zbog elektrifikacije?

72
0
Podelite sa prijateljima:

Pre nekoliko godina General Motors je dao zanimljivim ultimatum svim izložbeno-prodajnim salonima koji se bave plasmanom i isporukom vozila njegovog premijum brenda Cadillaca. U tom momentu ih je bilo 920 širom Sjedinjenih Američkih Država, a svaki od njih je morao da investira između 200 i 500 hiljada dolara da se pripremi da prodaje samo električne automobile.

U protivnom, General Motors je zadržavao pravo da poništi ugovor, mada bi u tom slučaju bio primoran da salonima isporuči poveće sume novca. Odziv je bio mnogo manji nego što se očekivalo i svega 60% salona se odlučilo da prihvati ultimatum, a takav epilog će koštati General Motors čak 274 miliona dolara do 2030. godine.


Na redu se sada našao i Buick. I njegov plan zahteva kompletnu elektrifikaciju do kraja ove decenije, ali je potez nešto komplikovani jer Buick nema sopstvene salone. Deli ih sa jednom drugom divizijom General Motorsa i to GMC-om, a širom SAD trenutno posluje oko dve hiljade njih.

Buick je relativno „sitna riba“ na domaćem tržištu, ali je izuzetno popularan u Kini gde godišnje isporučuje preko milion vozila na godišnjem nivou. Sa druge strane, GMC se bavi isporukom samo većih komperijalnih vozila i njegova elektrifikacija se ne očekuje u skorije vreme. Pitamo se kako će takvi saloni funkcionisati gde prodaju vozila dva brenda sa potpuno drugačijom poslovnom strategijom, ali General Motors očigledno zna nešto sa čime javnost nije upoznata.


Prvi čovek Buicka Dankan Aldred kaže da detalji još uvek nisu poznati, kao i da se tek treba sastati sa čelnicima General Motorsa. Ukoliko saloni ovog brenda budu pratili strategiju spomenutog Cadillaca, to nam govori da će ovakva odluka koštati najvećeg američkog proizvođača daleko više novca iz razloga što prodajna alijansa Buick-GMC  ima dosta veći broj salona nego što je to slučaj bio kod premijum brenda.

Od vlasnika distributivnih centara Cadillaca je bilo traženo da investiraju novac u nove zgrade i seriju brzih punjača gde bi na taj način kupci dobili vrhunsku uslugu.


Buick je zapravo stariji brend nego sam General Motors. Osnovan je 1903. godine ili pet godina pre nastanka General Motorsa i trenutno deli titulu najstarijeg američkog aktivnog automobilskog brenda zajedno sa Fordom. Njegov prvi električni model će se zvati Electra (po čuvenoj limuzini od pre više od šest decenija) i u salone će stići do 2025. godine.

AutoRepublika

(72)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments