1. Home
  2. Vesti
  3. Nemačka nevladina organizacija tuži BMW i Mercedes
Nemačka nevladina organizacija tuži BMW i Mercedes
2

Nemačka nevladina organizacija tuži BMW i Mercedes

1.87K
2
Podelite sa prijateljima:

Ekološka nevladina organizacija u Nemačkoj, čiji je zvanični naziv Deutsche Umwelthilfe, podnela je tužbu protiv tamošnjih automobilskih divova iz Štutgarta i Minhena. 

Deutsche Umwelthilfe je početkom septembra dostavila pisma na adrese BMW-a i Mercedesa pod pretnjom tužbe ukoliko do 20. septembra ove godine ne izađu sa preciznim planom u vezi sa napuštanjem SUS motora. Naravno, ovakvi zahtevi pali su na „gluve uši“ odgovornih u pomenutim kompanijama.

Nemačka NVO ostala je verna svom obećanju i podnela je tužbu protiv navedenih automobilskih brendova zbog toga što odbijaju da ubrzaju proces elektrifikacije i konačni prelaz na potpuno električnu mobilnost. U tužbenom zahtevu stoji da BMW i Mercedes moraju prihvatiti 2030. godinu za krajnji rok upotrebe SUS motora, te da i pre toga moraju drastično smanjiti emisiju štetnih gasova svojih vozila.

Ovo je prvi put da privatna lica tuže kompanije jer one izbegavaju da pomognu u borbi sa klimatskim promenama. Tamošnji stručnjaci veruju da će od ove tužbe zavisiti kako će se i druge ekološke nevladine organizacije poneti u narednom periodu. Šta više, Greenpeace je nedavno najavio da razmatra „pravnu akciju“ protiv Volkswagena, te da su uputili slične zahteve gigantu iz Volfzburga.

Naravno, ovo je sve samo početak, i tek se čeka šta će reći lokalni sud kojem je Deutsche Umwelthilfe podneo tužbu protiv BMW-a i Mercedesa. Ukoliko se uzme u obzir dosadašnji protekcionizam nemačke države ka svojoj automobilskoj industriji, teško da će se išta izroditi iz ovih „zelenih“ akcija.

AutoRepublika 

(1871)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
YugoFlorida

Gospode…

Yrraf

Još jedan flagrantan primer eko-populizma. Ima li ikakva studija koliki bi bio eko-futprint ako bi MB i BMW hipotetički već od sutra počeli da proizvode samo EV? Koliki je udeo „zelenih“ kilovata u mrežama na njihovim tržištima danas i koliki bi bio da se potrošnja električne energije drastično poveća usled većeg broja EV? Koliki su gubici na mreži? Koliko CO2 i drugih štetnih materija će se ispustiti u okruženje pri proizvodnji EV u odnosu na SUS vozilo i koliko će osim goriva/struje isto ispustiti štetnih materija tokom svog životnog veka uključujući i procenat reciklaže? Koliko će energije biti dodatno potrošeno… Pročitaj više »