1. Home
  2. Vesti
  3. Kakva budućnost čeka Audi A3?
Kakva budućnost čeka Audi A3?
2

Kakva budućnost čeka Audi A3?

904
2
Podelite sa prijateljima:

Stižu teški dani za kompaktne tradicionalne hečbek modele…

Audi A3 nema tako dugu i slavnu prošlost kao što je to slučaj sa njegovim starijim i manje prestižnim bratom Golfom, ali je van svake sumnje bio jedan od najznačajnijih modela za marku sa četiri prstena. Otkako je stigao na tržište predstavljao je jedan od stubova prodaje na Starom kontinentu.

Uprava germanskog brenda je prva shvatila da postoji prostora za jedan premijum kompakt u Evropi, mnogo pre nego što su BMW i Mercedes ponudili svoje hečbek modele, pogotovo ako se setimo da je prva generacija A klase bila MPV, a ne tipičan hečbek…

Već sa drugom iteracijom u Audiju su uvećali ponudu dodavanjem Sportback verzije, kao i kabrio izdanja, što je dodatno pospešilo prodaju sa ove strane Atlantskog okeana. A3 se kroz godine menjao i prilagođavao ukusu publike, pa je tako treća generacija ovog modela dobila i limuzinsko izdanje, namenjeno pre svega kineskim kupcima…

No, u ovom skorašnjem prethodnom periodu A3 nije morao nositi breme uvodnog modela u gamu Audija. Ta uloga bila je namenjena dvojcu A1/Q2, ali kako je nemačka kompanija rešila da u potpunosi okrene leđa B segmentu, jasno je da će A3 morati da preuzme i tu dužnost.

Aktuelni modela (mk4) stupio je na scenu 2020. godine, kao blizak rođak Golfa 8. Audi je ponudio vrlo široku paletu motorizacije za svog aduta, počevši od tradicionalnih benzinskih i dizel agregata, sve do plug-in hibridne varijante. Posebno je zanimljivo da A3 ima pravo i na verziju koja koristi metan za pogonsko gorivo…

Audi A3 sutrašnjice…

Nemački proizvođač je još ranije potvrdio da će posle 2025. godine plasirati isključivo nove električne modele, što znači da će A3 u aktuelnom ruhu opstati do kraja tržišnog ciklusa četvrte iteracije, što je 2027. godina. Nakon toga pred ovim automobilom su dva puta – jedan koji ga premešta u EV segment i drugi koji predstavlja kraj karijere.

Moguće je da će se Audi u potpunosti odreći naziva A3 i odabrati neku drugu oznaku za budući električni kompaktni hečbek. Svakako model koji smo do sada poznavali kao A3 nestaće kroz pet godina…

No, šta nas do tada očekuje sa ovim premijum hečbekom? Već 2024. godine trebalo bi da dođe do restilizacije pomenutog modela. Ne očekuje se da će Audi primeniti neke velike promene, te ne bi trebalo da bude ni promena po pitanju palete motora, što u prevodu znači da će nekada popularni TDI agregat i dalje biti dostupan.

Uz to očekuje se i debi Citycarver varijante, odnosno krosover izdanja modela A3, što bi trebalo da dodatno pospeši prodaju ovog četvorotočkaša u poznoj fazi karijere.

Sve u svemu, Audi A3 je, čini se, stigao do kraja puta…

AutoRepublika 

(904)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Do kraja decenije svi benzinci i dizelasi zavrsice svoj zivotni put. Takav je plan. Ko ce da nastavi evoluciju automobila, elektricari ili vodonicari, videcemo.

moron

A3 se još i dobro drži ako se ima opšti pad prodaje C segmenta u Evropi.

U prvih 6 meseci 2022 u odnosu na prvih 6 meseci 2021. Audi A3 je pao samo 18% dok je prosečan pad tog segmenta bio 25%, uz napomenu da je u okviru VW kuće Golf u istom periodu pao za 39%, a Oktavija za 51%.