1. Home
  2. Vesti
  3. BMW X8 najverovatnije za tri godine na tržištu
BMW X8 najverovatnije za tri godine na tržištu
0

BMW X8 najverovatnije za tri godine na tržištu

402
0
Podelite sa prijateljima:

Bio bi pozicioniran kao konkurentski model u odnosu na Range Rover model kupe stila, kao i budući Audi Q8. Pored toga, proizvođač razmatra lansiranje ovog modela, za koji veruje da bi, u punoj opemi, mogao čak da se takmiči i sa konkurentima poput Bentley Bentayga, Laborghini Urus i bratski Rolls-Royce Cullinan.

Šef razvoja u okviru kompanije BMW, Klaus Frelih, nije želeo da potvrdi postojanje planova proizvođača o lansiranju novog modela koji bi ušao u najviši cenovni razred, ali je naveo da se ozbiljno razmatra takva mogućnost, kao i da sama ideja zvuči veoma primamljivo.

“Ovaj sektor tržišta raste veoma brzo, pa se otvaraju šanse za plasman,” kaže on. “Rano je još govoriti o X8, ali, uvek se prisetim jedne od svojih prvih odluka nakon stupanja na sadašnju dužnost. Govorim o odluci da se, na osnovu modela X5 razvije kupe verzija sa oznakom X6. Svi su govorili kako to nije neophodno, ali upalilo je. Sada, ne samo da imamo X6, već imamo još dva modela izvedenice od tradicionalnih krosovera. To su modeli koji bude emocije i donose sportsku notu, zato su nam se iisplatili. Svakako da ima prostora i za X8 – posebno na tržištima poput kineskog, ali odluka još uvek nije doneta. Svaki automobil mora da ima lični identitet, a procene ovog tipa zahtevaju vreme.”

Glavna diskusija se vodi o tome na kojoj bi platformi X8 počivao, kao i da li bi bio kupe verzija modela X7, ili bi imao duže međuosovinsko rastojanje od tog modela, a što bi oslobodilo dodatni prostor za putnike u drugom redu, kao i dozvolilo liniju padajućeg krova, koja bi bila izrazitija?

U svakom slučaju, X8 bi verovatno imao opciju prevoza četiri ili pet putnika u dva reda, i nikako ne bi insistirao na visokom nivou praktičnosti, već naprotiv, bio bi fokusiran na luksuz i unapređenje doživljaja putnika sa zadnje klupe.

Poslednja navedena ideja ima više poklonika, ali je značajno kompleksnija za izvedbu, jer bi zahtevala modifikaciju CLAR platforme koju koriste modeli X serije, uključujući i Cullinan.

Odluka o oštrini ugla pod kojim će linija krova imati padajuću tendenciju, uslovljena je prevashodno željom da se obezbedi maksimalan komfor putnicima na zadnjoj klupi, uz pretpostavku da će ovim automobilom, uglavnom upravljati profesionalni vozač, a ne vlasnik. Razmatra se i stepen stilske nezavisnosti ovog modela u odnosu na X7. Postizanje skladnog stila padajućeg krova, bez da se snizi linija krova u predelu zadnjih sedišta, neizostavno je kompleksan zadatak za dizajnere

Dimenzije koje odlikuju X7 svakako govore da, u poređenju sa rivalima, ima mesta i za gabaritniji model u ponudi proizvođača. U odnosu na Mercedes-Benz GLS, X7 ima za 11,1 centimetar manju dužinu, kao što mu je i međuosovinski razmak kraći za 6,6 centimetara. Pogonski sklopovi za X8 bi mogli biti preuzeti sa modela X7, iako tržišta koja su gladna ovakvih grdosija, traže i snažnije opcije agregata. Imajući to u vidu, verovatna je ugradnja i V12 motora, koji se već ugrađuje u seriju 7. U slučaju pozitivne odluke za X8, verovatno bi i hibridni pogonski sklop, zauzeo svoje mesto u ponudi.

Izvor: Autocar

(402)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments