1. Home
  2. Vesti
  3. UAZ planira da u Americi prodaje svoje SUV modele
UAZ planira da u Americi prodaje svoje SUV modele
8

UAZ planira da u Americi prodaje svoje SUV modele

5.11K
8
Podelite sa prijateljima:

Izvozni vidici ruskog UAZ-a su u prethodnih nekoliko godina dobili nove, ozbiljno proširene horizonte. Sada se automobili ove marke izvoze, ne samo na tržišta zemalja Evroazijske unije, već i na veliki broj azijskih tržišta (gde dominira Srednji istok). Svoje kupce UAZ neguje i u Evropskoj uniji, Južnoj Americi, a pisali smo pre više meseci, čak i na Kubi.

Međutim, uprava kompanije UAZ očito nije zadovoljna do sada postignutim, pa iz Uljanovskog automobilskog zavoda kuju planove kako da opkole Amerikance. Naravno, u čisto komercijalnom smislu!

Zvanični distributer vozila marke UAZ u Sjedinjenim Američkim Državama jeste kompanija Bremach Inc., koja još od 2008. godine bezuspešno pokušava da na tom tržištu probije terenska vozila italijanske marke Bremach. Uzgred budi rečeno, i zavod UAZ je u prošlosti pokušao s kooperacijom s pomenutim Italijanima u Rusiji. Međutim, i taj se pokušaj završio neslavno.

Sada se američka firma intenzivnije okreće promociji mašina iz Uljanovska. Dva primerka Patriota su još u oktobru stigla u Kaliforniju, a namenjeni su homologaciji. Na sertifikaciju su poslata vozila sa Statusom AT, što znači da su opremljena automatskom transmisijom. Trenutno se američki partneri UAZ-a bave probama terenskih vozila. Testovima prisustvuju i ruski inženjeri, a kada budu kompletirani, distributer će pokrenuti zvanični postupak sertifikacije.

UAZ Patriot će se na američkom tržištu pojaviti pod imenom Bremach Taos (setićete se, istom onom koje koristi i Volkswagen za svoj novi kompaktni krosover). Pored Patriota, i Pickap će poneti drugačiji naziv od onog u domovini, pa će mu se kupci „obraćati“ sa Bremach Brio.

Na vebsajtu kompanije Bremach se navodi da će Taos biti nuđen u Americi s motorom zapremine 2,7 litara koji uz pomoć šesnaest ventila isporučuje 150 konjskih snaga. U pitanju je ruski atmosferski blok poznat pod oznakom ZMZ Pro.

Međutim, teško je verovati da će vozila UAZ dobiti neophodne sertifikate u američkoj saveznoj državi Kaliforniji koja je posebno stroga po pitanju emisionih pravila. Moguće je da će Patriot dobiti status terenskog vozila namenjenog upotrebi u poljoprivredi, gde su savezni zakoni Amerike drastično liberalniji, u smislu dozvoljenih emisija. Međutim, u tom slučaju, UAZ neće biti moguće prodavati za upotrebu na javnim drumovima.

Ipak, početne cene za ruske terence su već određene. Tako će bazični Taos/Patriot košta 26.405 američkih dolara, dok je uvodna cena za Brio/Pickup na nivou od 27.882 najmanjih američkih banknota. Čisto poređenja radi, pikap kamionet Ford Ranger s dva reda sedišta i pogonom na obe osovine, košta najmanje 30.970 zelembaća.

Garantni uslovi su takođe već obelodanjeni, a oni predviđaju da će konstruktor izvršiti sve popravke iz zone „pogrešismo u fabrici“ u prvih pet godina eksploatacije, pod uslovom da u tom periodu vlasnik ne prevali više od 60 hiljada milja (oko 97 hiljada kilometara). Međutim, garancija na motor i menjač traje deset godina ili čak 120 hiljada milja, što će reći „skoro pa kao da ga je Toyota izradila“!

Međutim, vremenski okvir kada se počinje s prodajom još uvek nije imenovan. Iako je Bremach Taos najavljen kao terenac za modelnu 2022. godinu, ispostavlja se da će prve isporuke ka kupcima uslediti krajem 2021. barem prema aktuelnim najavama.

AutoRepublika

(5106)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zoca

Eeeeee koliko je to daleko od Toyote.Ima ih od skoro vojska.

Yankee

A nece prodavati ovu legendu?

comment image

Renault Terminator

To bi islo kao alva kod vas..cudi me da vas Rusi do sada vec nisu provalili🤣

Branko

Yugo America Part 2 😂😂😂

Sofokle

Bas su ludi ameri za tu kantu

Renault Terminator

Pa oni kante i obozavaju,pogledaj sta se najvise prodaje kod njih😁…

Yankee

Jok, nego ce se prodavati Golf kao kod vas u Evropi … 😉

miroslav

Vodka he cudo