1. Home
  2. Life
  3. Film
  4. AR pijaca klasika: Kristinin brat od tetke
AR pijaca klasika: Kristinin brat od tetke

AR pijaca klasika: Kristinin brat od tetke

252
3
Podelite sa prijateljima:

Ok, ok, znamo da automobil sa priloženih fotografija nije Plymouth Fury iz 1958. godine koji se pojavljuje u knjizi, a zatim i u filmu „Christine“ autora Stivena Kinga. U knjizi je limuzina sa četvoro vrata dok je za film „prekršten“ u kupe kada je otkriveno da Fury nije bio dostupan sa četvoro vrata. Ispred nas je model Belvedere kabriolet godinu dana stariji, a iako možda nije „Kristina“, dva automobila su zapravo više slična, nego što se razlikuju.

Belvedere je uvršten u ponudu Plymoutha 1951. godine, ali veću pažnju nije privlačio sve do četiri godine kasnije. Predstavljao je treću stepenicu u ponudi ove američke korporacije, pa su se tako ispod nalazili modeli Plaza i Savoy, a iznad samo Fury.

Spomenute 1955. godine, Plymouth je konačno odrešio kesu po pitanju dizajna, snage i opreme nakon što je korporacija Chrysler, čiji je Plymouth bio član, konačno odobrila da se meša u posao bratskim brendovima kao što su DeSoto i Dodge.

Dizajner Virdžil Eksner je dobio odrešene ruke, a njegov takozvani „Forward Look“ je delovao godinama ispred konkurencije iz General Motorsa i Forda. Štaviše, kada je glavni stilista General Motorsa Harli Erl, koji se inače smatra najboljim američkim dizajnerom u istoriji, ugledao Plymouth iz 1957. godine, hitno je naredio kompletan novi stil najvećeg američkog proizvođača, pošto su oni planirani modeli delovali smešno parkirani pored Belvederea.

Dizajn je svakako bila samo jedna u nizu karakteristika koje su učinile ovaj automobil živom legendom. Belvedere je bio dostupan s čak osam motora od čega je samo jedan pružao šest cilindara, a ostali su bili naravno „osmaci“. Model s priloženih fotografija je originalno pokretao onaj radne zapremine 301 kubnog inča (4,9 litara), ali je u prošlosti zamenjen nešto većim zapremine 318 kubnih inča (5,2 litre).

Razvijao je za svoj period impresivnih 290 „konja“ i maksimalnih 440 Nm obrtnog momenta, a snaga se prenosila na zadnje točkove preko trostepenog automatskog menjača. Fabričke informacije kažu da je iz mirovanja do 100 km/h mogao da ubrza za 9,3 sekundi i da dostigne maksimalnu brzinu od 180 km/h. Spomenućemo da je kabriolet sa ovakvim motorom koštao oko 31.600 dolara u današnjoj vrednosti novca.

Belvedere sa priloženih fotografija se trenutno nalazi u gradu Oakland unutar američke savezne države Nju Džerzi. Originalno je prešao oko 120 hiljada kilometara, ali je prošao kroz proces restauracije 2001. godine i tada je svaka mana uklonjena. To se odnosi i na originalni motor za koji nismo sigurni zašto se više ne nalazi u vozilu.

Spomenućemo da je Plymouth bio pionir automatskog menjača kojim se manipulisalo pritiskom na dugme umesto tradicionalne ručice koju smo navikli na vidimo. Pretpostavićemo da je glavni razlog restauracije ležao u karoseriji pošto su Plymouthi iz kasnih pedesetih godina prošlog veka bili veoma skloni koroziji.


Ali danas Belvedere izgleda kao što je delovao onog dana kada je napustio fabriku, što je rezultiralo sa velikim brojem ponuda. Bilo ih je čak 67, a najviša je iznosila 71.500 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(252)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Koliko je teško ovo vozilo, otprilike ?

Yankee

Kabriolet: 1705 kg / 3760 lbs
Coupe: 1623 kg / 3580 lbs

moron

Relativno je lagan za kola te dužine ( oko 5,3 metra ? ).
Mislio sam da nema ispod dve tone 😊