1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Vanzemaljac Aston Martin Lagonda
AR pijaca klasika: Vanzemaljac Aston Martin Lagonda

AR pijaca klasika: Vanzemaljac Aston Martin Lagonda

1.17K
5
Podelite sa prijateljima:

Sama pomisao na Aston Martin nam daje asocijaciju na Džejmsa Bonda kako u prelepom sportisti DB-u pobeđuje loše momke i tokom većine svoje istorije, slavni britanski proizvođač je nudio baš takve četvorotočkaše. Međutim, istovremeno je gotovo uvek bio jednom nogom u grobu, i u vlasništvu nekog drugog, jer je proizvodnja skupocenih egzotičnih automobila veoma riskantan biznis.

Jednog dana se odlično prodaju, a onda narednog usledi naftna kriza i te firme su naprasno prinuđene da traže spasioca.

Dosta puta smo pisali da je svet prošao kroz nekoliko naftnih kriza tokom sedamdesetih godina prošlog veka i da se ukus kupaca promenio u velikoj meri. U takvim uslovima je Aston Martin odlučio da napravi nešto što je ranije bilo nezamislivo, a to je da predstavi limuzinu s četvoro vrata.

Nazvao je Lagonda po istoimenoj diviziji koju je posedovao, a prva serija se pojavila u prodaji 1974. godine. Proizvodila se samo dve godine i uglavnom je pratila dizajnersku školu Aston Martina V8 sa dodatnim zadnjim vratima.

Lagonda koju svi pamtimo je ona koja je nasledila prvu seriju. Nije teško zaključiti zašto je tako i sam pogled na priložene fotografije nam govori zašto je jedan od najosobenijih automobila svog vremena.

Ova generacija se proizvodila od 1976. do 1990. godine bez većih izmena, a u tom periodu je prodato svega 645 primeraka. Britanski proizvođač vozila se nadao privući pažnju svih onih koji cene luksuz i završnu izradu koja je na nivou Rolls-Roycea, a pritom bi želeli dinamičnost Ferrarija ili Maseratija. I Lagonda po tom pitanju svakako nije razočarala, pošto je bila napucana opremom, a završna izrada je bila među najboljim u automobilskoj industriji.

Svaki primerak je ručno sklapan i bilo je potrebno oko 2.200 radnih sati da bude kompletiran. Ono što je svakako privlačilo najviše pažnje jeste kockasti stil, a za njega se postarao domaći dizajner Vilijam Tauns. Neki su ga hvalili, većina ga je kritikovala, ali su svi pričali o njemu, što je nešto što je Aston Martin baš jako želeo. Spomenućemo da je Lagonda u svoje vreme bila jedan od najskupljih automobila na svetu i u današnjoj vrednosti novca je bila potrebno izdvojiti čak 413 hiljada dolara.

Samo jedan motor je bio opcija i to 5,3-litarski benzinac sa osam cilindara koji je oslobađao 284 „konja“ i maksimalnih 410 Nm obrtnog momenta. Snaga se prenosila na zadnje točkove preko trostepenog automatskog menjača, a ubrzanje od nule do 100 km/h je trajalo 8,8 sekundi uz maksimalnu brzinu od 230 km/h.

Primerak iz današnje priče je proizveden 1984. godine i trenutno se nalazi u gradu Hjuston unutar američke savezne države Teksas. Prešao je tek 12.800 kilometara i deluje kao da je zaista tek juče sišao sa proizvodne trake.

Nezvanična istorija nam kaže da je originalno prodat u saveznoj državi Kaliforniji i da je proveo poslednjih nekoliko decenija u hangaru. Kupio ga je privatni kupac u Teksasu, detalje osvežio i sada preprodaje. Primetićete mnogo dugmića pored volana na priloženim fotografijama, ali nažalost, niti jedno od njih ne funkcioniše.

Ovaj detalj i nije toliko iznenađujući pošto je ipak reć o britanskom automobilu iz osamdesetih godina, a ovo je ujedno bio period kada su izgubili korak sa ostatkom sveta. Ni mehanika nije u perfektnom stanju, pošto servo volan ne funkcioniše, ali za utehu, Chryslerov trostepeni menjač funkcioniše bez greške.


Lagonda je uspela u svojoj nameri i produžila život Aston Martinu kroz krizna vremena, ali danas nije preterano popularan klasik. U ovom slučaju, najviša od tri ponude iznosi tek 9.984 dolara, ali možda na kraju bude značajno veća pošto je ostalo još šest dana do kraja aukcije.

Zoran Tomasović

(1171)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Meni je oduvek bio „ružan za sve pare“ 😃
Ko bi rekao da je imao ubrzanje od 8,8 sekundi. Kao klincu, to mi je mozda i bilo impresivno. Danas ne.
Još više mi arhaično zvuči trostepeni automatski menjač u sportskom automobilu.

s mile

Valjano ružan, s preda, i nekako prolazi, ali sa boka, užas. od četvrte fotke me zaboleše oči …..oslepo sam …;-)

moron

Bilo je u to vreme i tih automobila veoma oštrih linija, ali, ja ne mogu da se setim nekog koji je ovako bio „zašiljenog“ nosa i tako relativno simetričnog dupeta. 😊
A neverovatno mi je da ono poslednje poslovno „jare“ ima samo dve desetinke lošije ubrzanje od ove istinske legende.

Mustang

samo 10k $
ja bih ga odmah kupio samo da se prodaje kod nas

Bungi

Bio je orginalan kako tada tako i danas.Velik,luksuzan i neobičan.