1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Kada bi frizura „tarzanka“ bila automobil
AR pijaca klasika: Kada bi frizura „tarzanka“ bila automobil

AR pijaca klasika: Kada bi frizura „tarzanka“ bila automobil

483
9
Podelite sa prijateljima:

Amerikanci je nazivaju „mullet“, a u našem narodu je poznata pod imenima „tarzanka“, „fudbalerska“ ili „rok frizura“. Bila je jako popularna osamdesetih godina prošlog veka i neke priče kažu da danas polako oživljava, ali to ovog puta spominjemo iz jednog drugog razloga. Naime, u Sjedinjenim Američkim Državama postoji verovanje da ako ste odrasli u ovoj državi tokom osamdesetih godina i imali „mullet“, onda bi baš izbor automobila obavezno pretpostavljao treću generaciju Chevroleta Camaroa.

Proizvodio se od 1982. do 1992. godine i u tom periodu pronašao 1.567.657 kupaca, što ga čini najuspešnijom generacijom ovog modela u istoriji.


Nije teško zaključiti zašto je tako. Pre svega, pružao je veoma atraktivan stil, i od prvog dana se mogao pohvaliti motorima moćnijim od onih koje je glavni rival, Ford Mustang pružao. To će se promeniti nakon 1984. godine kada je Ford predstavio novi „small block V8“, ali se na odgovor iz Chevroleta nije dugo čekalo.

Camaro je izabran za zvanični automobil takmičenja nazvanog IROC (International Race of Champions). Ova serija je privukla vozače iz raznih šampionata i oni bi bili smeštini za volan jednako spremljenog automobila, s ciljem da pokažu koji vozač je „najbolji od najboljih“.

Chevrolet je u tu čast, tokom 1985. godine predstavio sprecijalno izdanje Camaro nazvano IROC-Z. Razvijalo je 215 konjskih snaga iz radne zapremine 305 kubnih inča (5,0 litara), ali je model nakon 1987. godine mnogo poželjniji. To je zato što je Chevrolet tada predstavio veći benzinac od 350 kubnih inča (5,7 litara), a i snagu je povećao na 225 „grla“.

Nažalost, bio je dostupan samo sa četvorostepenim automatskim menjačem, ali je i pored toga pružao solidne performanse. Ubrzanje od nule do 100 km/h je trajalo 6,4 sekunde uz maksimalnu brzinu od 238 km/h. Svakako nije bio jeftin kada znamo da je koštao čak 19.110 američkih dolara ili 51.325 „zelembaća“, što je bilo za nekih 25% manje nego što je stajao model po imenu Corvette.

Primerak iz današnje priče je iz 1987. godine i trenutno se nalazi u gradu Roanoki unutar američke savezne države Teksas. Prešao je 128 hiljada kilometara i poseduje veliki broj modifikacija. Najbitnija od njih je ona da je zaboravljeni automatski menjač zamenjen sa šestostepenim manuelnim menjačem iz Corvette.

Takođe, vozilo poseduje disk kočnice na sva četiri točka (direktno iz fabrike je takve imao samo na zadnjim točkovima), a prisutne su i sitne modifikacije na motoru, izvedene u želji da bude sličniji onom na Corvetti. To znači da je i snaga povećana na nekih 240 „grla“. Ovaj Camaro je pre Teksasa bio registrovan i u Viskonsinu, Ilinoisu i Arkanzasu.


Aukcija je donela dvadeset ponuda, a najviša je iznosila 17.750 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(483)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Samo 17.500 dolara?! To je verovatno posledica velike ponude – posle 1,6 miliona proizvedenih, sigurno jos postoji veliki broj u opticaju.

Lep auto, i ako ne lici na original iz 60-tih ali ima njegov karakter i osnovnu formu! Moderan za ono vreme. Zamerio bih mu samo dve stvari: prednja osovina trebalo bi da ode vise napred, tako da motor bude 100% centralni, a zadnja svetla u obliku „regala za knjige“ trebalo bi zameniti necim atraktivnijim i originalnijim.

Bungi

Mislim da se problem ujednačenog rasporeda mase po osovinama može riješiti sa GM V6 blokom koji je dosta kraći, tako da motor ne visi preko prednje osovine.Gubitak snage zbog smanjenja kubikaže se može riješiti dodavanjem jednog dobrog kompresora, tako da Kamaro i dalje ostane 100% pravi amerikanac.

Matija

Tehnicki OK ali emotivno samo V8 je ono sto jedan americki auto cini originalom! 🙂 U Nemackoj se Mustanzi prodaju gotovo iskljucivo sa V8 motorom!
U ovom slucaju je i estetika u pitanju – nos je suvise dugacak.

Izmenjeno 8 meseci pre od strane Matija
MRN

Standardno je pozadi ovaj „sportaš“ imao doboš kočnice ???

Yankee

Sve 4 disk kocnice su postale deo standardne opreme na svakoj konfiguraciji Camaro tek 1998. godine. Pre toga diskovi su bili standardni samo napred. V8 su imali opciju da dobijes diskove i pozadi od 1969. godine, ali na onim slabijim modelima (sa 4 i 6 cilindara) nisu bili ni medju opcijama do 1998. godine.

privremeni Francuz

Standardno je ovaj „sportaš“ imao bezmalo 4,9 metara dužine, minimum 1400kg i 2,5 Iron Duke od 90ks. Šta će mu nazad diskovi?
V6 2,8 je imao zavisno od godišta izmedju 105 i 140ks a 91. je u prodaju ušao „savremeniji“ 3,1 sa čitavih 145ks – u vreme kada je BMW 2,5 u porodičnoj limuzini dolazio sa 190ks. Camaro je tu snagu dostizao samo sa motorima od 5000 i više kubika ali tek kasnije u svom životnom dobu jer u početku V8 od 5 litre nije imao ni 150ks (dok je BMW-ov 2,5 izbacivao 170).

Yankee

IROC-Z je lep, ali moj omiljeni Camaro je uvek bio 1978-1981 Z28. Dizajnerski mi se uvek mnogo vise svidjao. Neki deda u naselju ga poseduje i uvek se iznova odusevim kada ga vidim. U fabrickom izdanju nije bio nesto mocan, 170 ks cini mi se ili tako nesto, ali restro-mod sa modernim LS-om bi bio perfektan.

comment image

Matija

Postujem, ali meni je IROC lepsi. Njegov dizajn trebalo je dalje usavrsavati! U njemu vidim veliki potencijal za jednu dugu evoluciju dizajna. Tvoj Kamaro (druga generacija, 1970) napred je glomazan i nehomogen – 5 elemenata svaki za sebe. Interesantno je kako doslo do radikalne promene dizajna izmedju ove dve generacije! Cetvrta generacija Kamara (1993) dobila je totalno zaobljenu karoseriju – to je vec bio uticaj Japanaca 90-tih godina, sa tim oblinama su zarazili ceo svet. Sve do pojave prvog Forda Fokusa ceo svetski dizajn je tonuo u bezlicnost. Prvu generaciju (1966) smatram elegantnijom i karakternijom od druge. Dole je prvi… Pročitaj više »

Yankee

Gornji zuti model je 1977-1981 Camaro, poslednja evolucija 2. generacije (1970-1981.).
Kada je 2. generacija debitovala 1970. godine, izgledala je ovako:

comment image