1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Prodaje se fantastično očuvani GMC C/K 3500 iz 1980. godine
Prodaje se fantastično očuvani GMC C/K 3500 iz 1980. godine

Prodaje se fantastično očuvani GMC C/K 3500 iz 1980. godine

221
6
Podelite sa prijateljima:

Kao veliki ljubitelj klasičnih automobila, posebno onih proizvedenih u Americi, moram da priznam da mi u poslednje vreme sve više pažnje privlače očuvani modeli iz takozvanog „mračnog perioda“. Oni koji znaju dešavanja „preko bare“ će vam reći da je reč o periodu koji je trajao nekih dvadesetak godina, a započeo je sredinom sedamdesetih godina kada su novi zakoni o bezbednosti i izduvnim gasovima povećali dimenzije vozila i dodali na masi. Dok je Evropa slavila dolazak takozvanih „hot heč“ proizvoda, „Jenkiji“ su tugovali što su Ford Mustang, Dodge Charger i Chevrolet Chevelle samo senke nekadašnjih velikana.


Znajući sve to, nije iznenađenje što su proizvodi iz takvog „mračnog perioda“ slabo popularni kao klasici i često se mogu kupiti za siću u poređenju sa precima. Ali, s vremena na vreme se pojavi neki specifični primerak, koji deluje kao „vremenska kapsula“ pa samim tim interesovanje za njim bude dosta veliko. Upravo takav model je ovaj GMC C/K 3500 iz 1980. godine koji se trenutno prodaje preko sajta „Bring a Trailer“.

Za one kojima je GMC oznaka nepoznata, da kažemo da je reč o komercijalnoj diviziji General Motorsa koja posluje veoma uspešno do današnjeg dana. U navedenom periodu, GMC je bio ništa više nego bogatije opremljeni Chevrolet pa tako i ovaj konkretan primerak modela C/K 3500 se prodavao pod oznakom jeftinijeg brata.

Broj 3500 inače označava kategoriju koja je specifična po četiri točka pozadi, ali i dalje se može voziti s identičnom vozačkom dozvolom kao i svaki drugi automobil. Ovaj C/K je posebno poželjan iz još nekoliko razloga. Tu je kabina s četvoro vrata, koja nije bila popularna opcija kod kupaca u navedenom periodu (pikap kamioneti su tada uglavnom prodavani s dvoje vrata), ali i zahvaljujući podatku da je reč o bogato opremljenom Sierra Classic paketu opreme. To znači da je stigao iz fabrike sa klimom, boljim kočnicama, kukom pozicioniranom u prikolici za vučeno vozilo, aluminijskim felnama, CB radijom i još mnogo toga.

U neka novija vremena (posle 1982. godine) C/K će se moći naručiti i sa dizelom, ali tokom 1980. godine najveći motor u ponudi je bio V8 benzinac zapremine 454 kubna inča (7,4 litre) sa 210 konjskih snaga i maksimalnih 461 Nm obrtnog momenta. Snaga se prenosi na zadnje točkove preko četverostepenog manuelnog menjača, što znači da nema opcioni pogon na sva četiri točka. Na satu trenutno stoji cifra od samo 21.000 milja (33.600 kilometara).


Kako prenosi vlasnik, pikap kamionet je originalno prodat u američkoj saveznoj državi Teksas po ceni od 10.831 dolara (oko 34.000 novčanica u današnjoj vrednosti), a trag mu se gubi sve do 1997. godine. Poslednje 23 godine je proveo u saveznoj državi Amerike Montani, i sudeći prema veoma niskoj kilometraži gotovo i da nije vožen, pa po mnogim karakteristikama deluje kao da je tek napustio fabriku. Sadašnji vlasnik ga je vratio u Teksas početkom godine i u međuvremenu je kompletno osvežio motor i menjač.

 

Dva dana pre kraja aukcije, najviša ponuda iznosi 22.750 dolara, ali nema sumnje da će biti daleko veća. Ako ništa drugo, prethodnih meseci sajt „Bring a Trailer“ definitivno pokazuje da postoji interesovanje i za „mračni period“, pa možda su proizvodi iz „zlatnog perioda“ postali previše česti …

Zoran Tomasović

(221)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Neverovatno sta se u ono vreme moglo kupiti za $34.000. Danas za $34.000 jedva moze da se kupi osnovna Sierra 1500 sa V6 i 2 vrata, a da ne govorim Sierra 3500 sa 4 vrata i V8.

Zsphere

Ali ako se uzme inflacija tadasnjih $34 000 je mozda kao danas $100 000

Yankee

Pise u tekstu, nov je kostao 10.831 dolara 1980. godine, sto je oko 34.000 dolara u danasnjoj vrednosti.

Zsphere

Tada je i mercedes 123 kostao ispod 30 000 DEM danas za 15 000 € ne mozes ni Golfa kupiti

Zsphere

GMC logo ce mi zauvijek ostati u sjecanju nakon sto sam kao klinac gledao legendarnu jurnjavu gmc pick up vs kamion cisterna natovarena sa tecnim azotom u Terminatoru 2.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Zsphere
Zoca

Te ,1980.Jugosloveni su saznali da je SFRJ duzna 20 milijardi US$.Posle Titove smrti.Danas bi to sa inflacijom bilo trostruko.Kada se podeli na republike mozda danas dugujemo i vise?