1. Home
  2. Vesti
  3. Citroen će 2024. godine lansirati „naslednika“ modela C-Elysee
Citroen će 2024. godine lansirati „naslednika“ modela C-Elysee
5

Citroen će 2024. godine lansirati „naslednika“ modela C-Elysee

1.04K
5
Podelite sa prijateljima:

Citroen radi na procesu razvoja nove jeftine limuzine. „Naslednik“ nestalog Citroena C-Elyseea biće spreman da juriša na tržište 2024. godine.

Marka Citroen, zahvaljujući podršci Stellantisa, pokrenula je ambiciozan strateški plan da se konsoliduje na ključnim tržištima izvan evropskih granica. U centru pažnje su tržišta u razvoju jednako važna kao Brazil ili Indija.

Da bi se ovaj cilj ostvario, neophodno je izvršiti ofanzivu proizvodima. Novi Citroen C3, o kojem smo pisali pre par dana, upravo je krenuo u prodaju na brazilskoj teritoriji kao prvi plod rada na ovom planu.

Sada su sve oči su uprte u formu vozila koja je, nažalost, u padu i na ivici izumiranja u Evropi. Pričamo, naravno, o jeftinim limuzinama. Citroen nastavlja da se kladi na ovu formulu, a dokaz za to je potpuno novi model koji će ugledati svetlost dana za nekoliko godina.

C-Elysee je poslednja jeftina limuzina Citroena u Evropi. Proces serijske proizvodnje odvijao se u pogonima koje Stellantis ima u Vigu, Španija. Nažalost, novi model o kojem pišemo u ovim redovima nema za cilj da osvoji evropski kontinent.

Loren Baria, Citroenov globalni direktor marketinga i komunikacija, dao je neke detalje o limuzini. U izjavama datim kolegama iz Motor1, visoki zvaničnik Citroena je potvrdio da će nakon novog C3, naredne godine biti lansiran novi SUV. „Moraćemo da sačekamo 2024. godinu da bismo videli naslednika C-Elyseea u prodajnim salonima, naravno, ako sve bude bilo kako treba“, rekao je on.

To je prvi put da je sam brend otvoreno govorio o jeftinoj limuzini o kojoj se pričalo. Prve glasine su izašle na videlo 2017. godine. Među njegovim najdirektnijim rivalima biće Honda City, Chevrolet Onix Plus, Hyundai HB20S, pa čak i FIAT Cronos. Biće razvijen na poznatoj platformi CMP, istoj arhitekturi koja se koristi u novom C3 za tržišta u razvoju.

Što se tiče mehanike, iznenađenja nisu isključena. Jedna od opcija koja je na stolu je deljenje motora sa C3. Između ostalih motora, vrata se otvaraju Fiatovom motoru 1.0 FireFly sa 75 konjskih snaga i motoru 1.6 EC5 snage 120 „konja“. Kasnije, kada se završi prva faza komercijalnog života, proizvođač će moći da doda druge motore kao što je turbo blok 1.3.

Proces masovne proizvodnje ove nove limuzine čije ime do danas nije poznato, odvijaće se u pogonima Stellantisa u Porto Realu (Brazil). Ne smemo isključiti da se proizvodi i u Indiji u slučaju da „ševron“ takođe odluči da ga ubaci u svoj indijski portfolio.

Ranijih godina se dešavalo da se modeli sa tržišta Latinske Amerike posle uspeha na tržištu ponude uz neke izmene i na starom kontinentu, na primer, Ford EcoSport, dok je VW Taigo razvijen u Brazilu i poslat na stari kontinent. Sumnjamo da će novi Citroen doći u Evropu, naravno, zbog sve strožih normi.

AutoRepublika

(1037)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

U po dvaes maraka da ce naslednik da dobije 15mm kliresa i robusniji kvazi crossover look…

moron

😃

TheStig

Ovo će u Turskoj da se prodaje kao ludo 😁

BB

Kada kriza zakuca na, a kamoli nogom razvali, vrata, biće on popularan i u Evropi, samo da mu naprave liftbek formu umjesto limuzine ima da se prodaje kao halva (kad si već pomenuo Tursku 😉)..

TheStig

Ma mene znak brine kakvu mu god formu daju. Znas da sam pristalica one stare: Ne konzumiram auta sa mačkicama, jelkicama i pi…..ma na haubi 🤣