1. Home
  2. Vesti
  3. Kakvi su planovi budućeg američkog predsednika za automobilsku industriju?
Kakvi su planovi budućeg američkog predsednika za automobilsku industriju?
3

Kakvi su planovi budućeg američkog predsednika za automobilsku industriju?

440
3
Podelite sa prijateljima:

Američki izbori su započeli pre desetak dana, i u nekim saveznim državama se još uvek broje glasovi. Džo Bajden slavi pobedu, Donald Tramp tvrdi da postoji zavera i da se neće tako lako predati, a „Jenkiji“ se polako navikavaju na život nakon najkontroverznijeg predsednika u istoriji, za šta se nadamo da će i Srbiju uskoro snaći. Ali, za nas ljubitelje automobilizma možda najbitnije je šta će se desiti sa četvorotočkašima i da li će budućnost biti drugačija od one koju je projektovao odlazeći Donald Tramp.


Ali, hajde da prvo napišemo par reči i na račun odlazećeg predsednika. Američki trio, takozvani „Big 3“ (General Motors, Ford i Chrysler) priznaju da nije bilo lako sarađivati sa Trampom, ali da i nisu sve njegove odluke uvek mogle biti protumačene u negativnom svetlu. Primera radi, 45. predsednik je relaksirao mnoge zahteve po pitanju takozvanih standarda „CAFE“ koje je njegov prethodnik Barak Obama potpisao.

„CAFE“ je inače skraćenica za „Corporate Average Fuel Economy“ ili u prevodu standardi o prosečnoj potrošnji goriva koje proizvođači moraju da ispoštuju, a Tramp je otkazao planirane Obamine zakone i dozvolio automobilskim kompanijama duži vremenski period, kako bi ih ostvarili. S druge strane, General Motors, Ford i Chrysler su se često žalili na pretnje odlazećeg predsednika kako će im „nabiti“ velike carine, ukoliko nastave sa proizvodnjom u Meksiku i ostalim državama gde je radna snaga jeftinija.


Bajden sebe naziva „petrolhedom“ ili u prevodu neko ko jako voli četvorotočkaše, a njegov ponos je Chevrolet Corvette iz 1967. godine. Međutim, nekoliko puta je tokom izbora tvrdio (pa posle demantovao) da vidi električne proizvode kao budućnost, i da će strogo insistirati da motori sa unutrašnjim sagorevanjem goriva budu eliminisani u bliskoj budućnosti.

Tokom razgovora sa medijima, u julu je izjavio da planira da ponudi neku vrstu subvencija kupcima električnih automobila, kao što je bio slučaj pre desetak godina kada je svakom vlasniku ponuđena određena suma novca ukoliko zameni vozilo visoke potrošnje goriva, ekonomičnijim primerkom. Američka vlada već nudi subvencije za kupovinu električnih vozila od 7.500 dolara, ali bi Bajdenov plan bio nešto drugačiji pošto bi zahtevao od vlasnika da prvo prodaju svoje ljubimce sa SUS motorima.

Novi predsednik želi da svi političari koriste automobile na struju i to naravno samo domaće proizvodnje. General Motors, Ford, Tesla, Rivian i Lordstown su odlično primili ovu vest, ali im je onda pao mrak na oči kada je Bajden izjavio da će značajno pooštriti regulativu u vezi s ciljanom emisijom CO2. Kao što je poznato, američki proizvođači zavise isključivo od većih pikap kamioneta i terenaca i sigurno im neće biti jednostavno da ispune striktne zahteve.

Naravno, postoji ona stara izreka koja kaže nešto otprilike ovako: „političar laže kad otvori usta“, pa je možda cela ova priča samo „prodaja magle“. Ostaje nam da vidimo koja obećanja će 46. po redu predsednik Amerike ispuniti …

AutoRepublika

(440)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Mali fun fact: Corvette C2 je bio jedan od auta u uzem izboru za James Bonda u Goldfinger-u pre nego sto je dobio Aston Martin DB5. Ali je Chevrolet odbio da isporuci vozila, a novi C2 model za 1963. godinu jos uvek nije pristigao u salone tako da ga producenti nisu mogli ni kupiti.

Zoca

Vec sam komentarisao sta promene u US znace :elektrifikaciju staviti u prvi plan.A sto se tice politicara ima jedan sto laze i kad cuti.🐺

sami

Ako je pravi kauboj, kupiće mu konja da jaše. Bajden i 4 pištolja. Kao će automobilska industrija nešto pitati ovo matoro kljuse?? Oni su ga između ostalog i doveli da smrdi po Beloj kući