1. Home
  2. Prezentacije
  3. Citroen više ceni bezbednost Brazilaca nego Indijaca, ali manje od Evropljana
Citroen više ceni bezbednost Brazilaca nego Indijaca, ali manje od Evropljana
2

Citroen više ceni bezbednost Brazilaca nego Indijaca, ali manje od Evropljana

315
2
Podelite sa prijateljima:

Novi Citroen C3 najavljen je još u jesen 2021. godine. Sa evropskim modelom, ovaj automobil ima samo zajedničko ime, jer je novi model namenjen zemljama u razvoju. Model će biti prvenac u porodici niskobudžetnih automobila i poznat je kao projekat C-Cubed.

U julu ove godine u Indiji je puštena u prodaju takva „ce-trojka“, proizvedena u budućoj najmnogoljudnijoj zemlji. A sada je na redu Južna Amerika. U Brazilu, koji je postao debitantsko tržište za ovaj region, proizvodi se „njihov” Citroen C3.

Zanimljivo je da je u Indiji nivo lokalizacije deklarisan čak na 90%, dok je u Brazilu 70%. Ipak, Stellantis South America očekuje da će zajedno sa modelom C3 brend zauzeti 4% brazilskog tržišta do 2024. godine (sada je oko 1%), a zahvaljujući lansiranju novog modela, lokalna kompanija ponovo radi u dve smene.

Spoljni izgled jeste namenjen Južnoj Americi, ali je model u biti indijski. Inače, uprkos prisustvu „krosoverskih“ atributa poput nefarbanog plastičnog karoserije i krovnih šina, Citroen C3 je pozicioniran kao hečbek. Unutrašnjost je ista kao u Indiji, osim, ​​naravno, pozicije volana.

Model je izrađen na pojednostavljenoj verziji modularne platforme CMP (Common Modular Platform). Na ovoj arhitekturi su nastali i novi Citroen C4, Peugeot 208 i Opel Mokka.

Dimenzije se takođe poklapaju sa „Indijcem“: dužina – 3.981 milimetara, širina – 1.733 mm, visina – 1.586 mm, međuosovinsko rastojanje – 2.540 mm. Zapremina prtljažnika je 315 litara. Napominjemo da po svojoj veličini, C3 nije daleko od brazilskog Renaulta Sandera Stepwaya (dužina – 4.070 mm, osovinsko rastojanje – 2.590 mm, zapremina prtljažnika – 320 l).

Citroen C3 se u Indiji trenutno nudi u dva fiksna nivoa opreme, pored nekoliko dizajnerskih paketa. U Brazilu, „SUV” već ima četiri verzije na početku prodaje, uključujući ograničeno izdanje First Edition za dobrodošlicu.

Najjeftiniji brazilski Citroen C3 poseduje utikač umesto multimedijalnog sistema, par vazdušnih jastuka, ABS+EBD, digitalne instrumente, klimu i sistem stabilizacije nedostupan „Indijcu“.

U „srednjoj“ konfiguraciji pojavljuje se multimedijalni sistem sa ekranom osetljivim na dodir od 10 inča, krovnim šinama, zadnjim brisačem i grejanjem zadnjeg stakla (za „indijski model brisač i grejanje stakla se ne mogu naručiti čak ni uz doplatu). Arsenal top verzije hečbeka uključuje svetla za maglu, diodna svetla, kameru za vožnju unazad i kožni volan.

U Brazilu je Citroen C3 dostupan sa Fiatovim trocilindričnim atmosferskim benzincem Firefly, koji proizvodi 71 konjsku snagu kad je pogonjen benzinom i 75 „konja“ s etanolom kao gorivom, što je uobičajeno u ovoj zemlji. Osnovni motor je kombinovan sa manuelnim menjačem.

Takođe, Brazilci mogu da izaberu heč sa četvorocilindričnim atmosferskim motorom 1.6 EC5 (113 ili 120 „grla“ – zavisno od toga da li je pogon na benzin ili na etanol), uparen je ne samo sa ručnim menjačem, već i sa klasičnim šestostepenim automatskim.

U međuvremenu, u drugim zemljama Južne Amerike još neće biti Fiatovog motora, umesto njega će biti atmosferski trocilindraš 1.2 PureTech (82 „konja“), kao u Indiji (još uvek postoji heč sa „turbo motorom“ 1.2 za 110 konjskih snaga, a indijska verzija nema automatik – samo manuelac). U svakom slučaju, pogon je isključivo na prednje točkove.

Za novi Citroen C3 u Brazilu traže između 13.000 i 19.000 američkih dolara. Ovo je, naravno, mnogo skuplje nego u Indiji (od 7.000 dolara), ali cene su atraktivne za brazilsko tržište. Na primer, gore pomenuti Renault Sandero Stepway košta najmanje 18.500 dolara.

Što se tiče drugih automobila porodice C-Cubed, prema nezvaničnim informacijama, hečbeku će se pridružiti sedan i „punopravni“ krosover. Ranije je takođe bilo objavljeno o planovima koncerna Stellantis da razvija novi masovni model za rusko tržište, ali sada je ovaj projekat, očigledno, stavljen u arhivu.

AutoRepublika

(315)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Citroen sa Fiatovim motorom?
😃

S mile

Nije do proizvodjaca, vec do svesti / zakonima drzave, kada su stroziji zakoni, proizvodjaci imaju vise standarde. Time je i proizvodnja skuplja.