1. Home
  2. Prezentacije
  3. Baterijski Geometry E kao najjeftiniji u paleti s cenom od oko 9 hiljada evra
Baterijski Geometry E kao najjeftiniji u paleti s cenom od oko 9 hiljada evra
4

Baterijski Geometry E kao najjeftiniji u paleti s cenom od oko 9 hiljada evra

1.03K
4
Podelite sa prijateljima:

Inicijalna ideja planera zaposlenih u kineskoj grupaciji Geely je bio da pod markom Geometry  kupcima ponude električna vozila u cenovnom segmentu koji bi bio negde središnje smešent, pa je u tom duhu i ponuđen duet vozila, sedan Geometry A kao i hečbek Geometry C. Ali širenje game je donelo i promenu smera, to jest ciljane tržišne niše, i možemo konstatovati da se otišlo u pravcu promocije cenovno pristupačnih automobila.

Prošle jeseni je ponuđen omaleni heč Geometry EX3 koji je s cenom bio trunku ispod granice od 10 hiljada evra, dok sada stiže i desetak procenata jeftiniji Geometry E, čija bi uvodna cena bila oko 10 hiljada, ali američkih dolara (oko 9 hiljada evra).

Zapravo, pošteno bi bilo navesti da je Geometry E samo dalja evolucija modela EX3, koji je sam po sebi, kroz mnoge naknadne iteracije, vezan za benzinski hečbek iz 2010. godine s oznakom Geely SC5-RV. Pogonski okvir koji definiše oblik karoserije i geomtriju otvora za vrata je ostao identičan. Ali dizajneri su odradili dobar posao u težnji da omoguće da Geometry E izgleda kao da je u korak sa savremenim dobom. Čeoni panel u kabini, pa i svi paneli karoserije su u potpunosti novi.

Ako novajliju posmatramo i tumačimo u kontekstu gabarita, a što je posve uobičajeno, onda da kažemo da se može okarakterisati tipskim predstavnikom B+ segmenta. Dugačak je 4.006 milimetara, širok je 1.765 mm, dok je visina na nivou od 1.550 mm.

Pojednostavljena šasija nudi 2.485 milimetara međuosovinskog razmaka i polunezavisno oslanjanje na zadnjoj osovini. Paleta dostupnih (svetlih) nijansi za boju karoserije je izvanredna i svojom živošću bi trebalo da animira mlađariju ili mladunce, kako to kaže posle decenija u Americi pomalo od srpskog jezika odrođeni, ali dragi Zoran Tomasović. Pride, primetni su i brojni umeci na školjki, a koji su izvedeni u kontrastnim bojama.

Enterijer je u potpunosti nov pa ga obeležavaju dva ekrana poprilične dijagonale od 10,25 cola za svaki. Pride, vidljiv je i minimalan broj dugmadi, što kažu „fizičkih tastera“. Rotacioni selektor kom je očito namenjena uloga tradicionalne ručice menjača je smešten po sredini, na konzoli odmorišta za ruke.

Glavna karakteristika ove putničke kabine bi trebalo da bude univerzalni LED indikator postavljen na vrhu čeonog panela. Može isijavati u različitim bojama, menjati jačinu osvetljenja ili čak i pulsirati. Konstruktor se dosetio da ovu funkciju upari, učini zavisnom od otključavanja ili zaključavanja automobila, startovanja motora, dopune baterije ili upravljanja sistemom glasovnih komandi.

Lista serijske opreme je skromna, a to se uklapa i pogonski sklop s dovoljne, ali ne i impresivne 82 konjske snage koje pruža električni motor. Da podsetimo da je 95 konjskih snaga moćan pogonski sklop, na početku pomenutog modela Geometry EX3. Energija za rad ovog agregata se skladišti u litijum-gvožđe-fosfatnoj bateriji. Maksimalna brzina je opet dovoljna, posebno imajući u vidu klasu i tip vozila, ali svakako nije opčinjujuća. Iznosi samo 102 km/h, a drugi detalji s liste tehničkih specifikacija još uvek nisu poznati.

Za finale ćemo još dodati da električna vozila s oznakama Geometry E bi trebalo da uđu u aktivnu ponudu na matičnom, kineskom tržištu, krajem drugog tromesečja ove godine.

AutoRepublika

(1033)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Sasvim sam iznenadjen dizajnom ovog automobila – Geely ima u svojim rukama Volvo, Polestar i Lotus, tri marke sa izvanredno dobrim dizajnom, a sebi dozvoljava ovakvu blamazu?! Ovaj dizajn je amaterski rad nize kategorije! Na ovom automobilu ne nalazim bas nista sto bi moglo da zasluzi ocenu „2 – zadovoljava“. Osvrnucu se samo na najgrublje greske: – Svi nosaci su presiroki, A, B i C. Opsti utisak je grubost i zatvorenost. – Ram stakla na prednjim vratima je povucen unazad cime je korisna povrsina stakla, tj. vidljivost, smanjena. Dobijeni mali trougao napred ne doprinosi bas nista. – Stakla su veoma… Pročitaj više »

BB

Pogled na cjenovnik omekšava tako rigidan stav prema radu mladih umjetnika 😉. Vjerovatno tu ima i namjere da se ne ugrožavaju premium marke koje si nabrojao… Uglavnom pvo ne vjerujem da ćemo gledati na našem kontinentu, sa naznakom „nažalost“ a to „nažalost“ nije zbog dizajnerskih bravura 😜

Matija

Dragi moj BB! Mladi inzinjeri i dizajneri posle skole treba da sazrevaju u praksi. To znaci da treba da ucestvuju u projektima i da tamo sticu iskustvo. Ali ne moze im se dozvoliti da oni sami donose odluke! Ovo gore je primitivnost, znam amatere koji bi to mnogo bolje uradili. Moj stav nije rigidan vec kratak, jasan i realan. Nemam ni volje ni nerava za diplomatiju. Takav sam oduvek bio. I ja sam ubedjen da ovaj auto necemo videti u Evropi – to bi za Geely bila blamaza. Ovo je za najnizi sloj kineske raje. Hristos voskrese! 🙂

Izmenjeno 2 godine pre od strane Matija
BB

Ваистину воскресе!