1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljen visoki heč Aion Y
Predstavljen visoki heč Aion Y
1

Predstavljen visoki heč Aion Y

309
1
Podelite sa prijateljima:

Od sada, pa nadalje, slovo Y neće biti vezivano samo za američkog proizvođa milog imena Tesla, već će se takođe koristiti i za osnačavanje električnog automobila kineske marke Aion. Veliki koncern GAC je nedavno oformio brend i iako je inicijalni plan predviđao jednokratnu, da ne kažemo jednomodelnu upotrebu naziva Aion, odlučeno je (što je omiljena formulacija iz komunističkog doba gde se ne zna, odnosno gde se skriva ko je tačno odlučio) da cela paleta ponese navedeni indeks. Pod oznakama ovog brenda će stizati relativno skupi i više napredni elektromobili.

Prvi model u gami, koji je predstavljen publici je bio sedan Aion S, dok je nama za oko pao onaj naredni, to jest krosover koji smo i predstavili pre oko godinu i po. Vozilo koje sada prikazujemo jeste taze model s petoro vrata, i kao takav je već četvrti u timu Aiona. Prvi put je viđen u formi koncepta prošle godine, ali sada stiže u maloprodaju, s neznatno izmenjenim izgledom.

Model Y pripada takozvanoj golf klasi. Dug je 4.410 milimetara, dok je širina na nivou od 1.870 mm. Iako, za navedeni segment ni to nikako nisu skromne mere, ipak je najimpresivnija visina noviteta, a ona iznosi 1.645 mm. Između osovina „puca prostranstvo“ od 2.750 mm, što je opet na gornjoj granici klase, ako ne čak i više od toga.

Heč se oslanja na jednostavan prednji pogon s Mekfersonom napred i polukrutom osovinom nazad. Prečnik točkova varira od 17 do 19 inča, a puna (ratna) LED oprema je ugrađena u vozilo, već počev od elementarne varijante.

Putničku kabinu karakteriše ravan pod, što podrazumeva odsustvo centralnog tunela, kao i popriličnu udaljenost između prednjih sedišta i zadnje klupe.

Konstruktori se prave važni zbog činjenice da se elementi prednjeg sedišta mogu lako prilagoditi na način da se obezbede dva ležaja u skoro potpuno vodoravnom položaju. Bazična verzija nudi samo analognu instrumentaciju, dok ostatak ponude poseduje displej koji po dijagonali karakteriše 10,25 inča. Na vozilima svih konfiguracija je instaliran poveliki „TV“ multimedijalnog sistema. On se rastegao na 14,6 inča „dijagonalne udaljenosti“.

Listing opcionala je takav da će kupcima omogućiti da dobiju i sistem kamera koji daje pun prikaz zbivanja oko vozila, stakleni panoramski krovni otvor, elektropokretana prednja sedišta, adaptivni tempomat, sistem za prepoznavanje lica vozača zahvaljujući ugrađenoj kabinskoj kameri. Uz pomoć ovog sistema elektronika pamti, ne samo preferirane postavke od strane više vozača, već ga i opominje na eventualno detektovane znake umora za volanom.

Aion Y je prvi model marke koji će biti opremljen GAC-ovim trakcionim baterijama iz sopstvene kuhinje, dok je ranije predstavljeni trio koristio one koje potpisuje čuveni proizvođač baterija CATL. Povrh toga, uvodna modifikacija je opremljena relativno jeftinim litijum-gvožđe-fosfatnim baterijskim pakovanjem kapaciteta 60 kW/h. Izgleda da više niko u svetu, izuzev Kineza, ne koristi NEDC protokol za merenje autonomije, ali ovde znamo da visoki heč nudi 410 kilometara autonomije, upravo po ovom ciklusu. Snaga motora je na nivou od 136 „konja“, dok je obrtni moment 225 Nm.

Nakon takve uvodne ponude, raskošnije su alternative dostupne kupcima. Mislimo na litijum-jonske baterije i motore koji razvijaju 184 konjskih snaga, doduše uz identičan obrtni moment.. Verzije s baterijskim kapacitetom od 70 kW/h nude 500 kilometara dometa s jednim punjenjem, dok je ovaj indikator kod top verzije s baterijom od 80 kW/h na nivou od 600 km.

Prodaja noviteta je već započela u Kini. Cene vozila se kreću od 16 do 23 hiljade američkih dolara, na šta se „dodaju“ subvencije, pa je cena za kupce osetno niža. Nažalost, električni automobili s oznakama marke Aion nisu dostupna na ostalim svetskim tržištima, a da li će to nekada biti, ostaje nam samo da sačekamo i vidimo šta će se dešavati.

AutoRepublika

(309)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Ne mogu reći da me je dizajnerski opčinio, ali upotrebljivost prezentovanog modela mi se sviđa. Kad bi se dao nabaviti potoj cijeni ovdje, možda bi se desilo da svoje povjerenje poklonim njemu.