1. Home
  2. Prezentacije
  3. Porscheova Panamera dobila „nepismenije“ verzije
Porscheova Panamera dobila „nepismenije“ verzije
1

Porscheova Panamera dobila „nepismenije“ verzije

179
1
Podelite sa prijateljima:

Porsche Panamera 4 E-Hybrid i Porsche Panamera 4S E-Hybrid su u novom naraštaju dobili snažniji električni motor i kapacitativniju trakcionu bateriju, čineći vožnju na električni pogon efikasnijom i dužom. Prilikom svetske premijere treće generacije liftbeka Porschea Panamere, što se zbilo u novembru, prikazane su tri verzije. Videsmo osnovno izdanje sa zadnjim pogonom (Panamera), ono s integralnim pogonom i indeksom Panamera 4, kao i ono s istom pogonskom formulom, ali i pogonskim sklopom dopunjivog hibrida (Panamera Turbo E-Hybrid).

Sada je asortiman ovog modela dopunjen prostijim plug-in hibridnim verzijama nazvanim Panamera 4 E-Hybrid i Panamera 4S E-Hybrid, pri čemu navedeni broj 4 označava da obe ove verzije pružaju pogon na sva četiri točka.

Podsetimo se da je u trećoj generaciji Panamera, nažalost, izgubila karavansko izvođenjee (Sport Turismo), ali je i dalje moguće naručiti produženu verziju s odrednicom Executive i ona dolazi sa prostranijim drugim redom sedišta. Ukupna dužina modifikacije Executive iznosi 5.202 milimetra, međuosovinsko rastojanje je 3.100 mm, dok su odgovarajuće dimenzije standardne verzije na nivou od 5.052 mm i 2.950 mm.

Dugačka karoserija nije kompatibilna sa svim pogonskim sklopovima i nudi se u zavisnosti od tržišta: u Nemačkoj, na primer, karoserija Executive je dostupna samo za alternativu po imenu Panamera 4 E-Hybrid, dok su druga izdanja morala da se zadovolje kratkom školjkom.

Sve hibridne verzije Panamere trećeg pokolenja, jer su dobile novi elektromotor niske inercije, potpuno integrisan u osmobrzinski automatski menjač tipa PDK. Snaga elektromotora je u odnosu na drugu generaciju hibrida povećana sa 136 KS i 400 Nm do parametara od 190 KS i 450 Nm obrtnog momenta.

Maksimalna rekuperativna moć je 120 konjskih snaga. Zauzvrat, kapacitet trakcione litijum-jonske baterije je povećan sa 17,9 na 25,9 kWh , snaga ugrađenog punjača je povećana sa 7,4 na 11 kW, dok će potpuna dopuna baterije pri ovoj snazi, sveukupno trajati 2 sata i 39 minuta.

Hibridna verzija koja inicira blažu želju kupca, Panamera 4 E-Hybrid koristi 2,9-litarski V6 biturbo benzinski motor (304 KS, 420 Nm), dok je najviša ukupna snaga pogonskog sklopa na nivou od 470 „grla“ i 650 Nm najvišeg obrtnog momenta,  nasuprot 462 „konja“ i 700 Nm za sličnu verziju druge generacije.

Treća generacija Panamere 4 E-Hybrida ubrzava do 100 km/h za 4,1 sekundu (sa školjkom tipa Executive joj je potrebno za desetinku više vremena), dok je maksimalna brzina na nivou od 280 km/h. Bešumni domet dobacuje do 93 kilometara, mereno pravilima definisanim u ciklusu WLTP. Prethodna generacija Panamere 4 E-Hybrida stiže do „sto na sat“ za 4,4 sekunde i može da prvali 54 kilometara, koristeći samo struju kao energent.

Verzija Panamera 4S E-Hybrid koristi snažniji V6 (353 KS, 500 Nm), najviša ukupna moć pogonskog sklopa je 544 KS i 750 Nm, dok je liftbek prethodne generacije Panamera 4S E-Hybrid, imao 560 KS i 750 Nm. Ubrzanje do 100 km/h traje 3,7 sekundi (isto kao u prethodnoj generaciji), maksimalna brzina je 290 km/h (u prethodnoj generaciji je bila 298 km/h). Električna autonomija iznosi 90 kilometara prema protokolu WLTP (u poslednjoj generaciji švapskog lepotana je iznosila svega 54 km).

Sve alternative trećeg naraštaja Panamere poseduju sistem prilagodljivog vazdušnog oslanjanja koje konstruktor naziva PASM (Porsche Active Suspension Management), što će reći da je ono deo serijske opreme. Porsche je za hibride predvideo aktivno elektro-hidraulično vešanje Porsche Active Ride, ali se ono nudi uz dodatnu naknadu.

Već je počeo prijem porudžbina, pa Panamera 4 E-Hybrid u Nemačkoj startuje s cenom od 123,4 hiljada evra, dok je Panamera 4 E-Hybrid Executive nešto skuplja (134 hiljade evra), a Panamera 4S E-Hybrid još i više (138,2 hiljada evra).

AutoRepublika

(179)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Je li barem neka od ovih novih verzija Porsche-a lakša od novog BMW X5 ?

😊