1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota Yaris Cross GR Sport stiže u Evropu
Toyota Yaris Cross GR Sport stiže u Evropu
5

Toyota Yaris Cross GR Sport stiže u Evropu

245
5
Podelite sa prijateljima:

Nova Toyota Yaris Cross GR Sport predstavljena je u Evropi. Toyotin popularni hibridni SUV debituje u verziji GR Sport kako bi pokazao sportski dizajn eksterijera i enterijera. Takođe se može pohvaliti prefinjenom postavkom i opsežnom standardnom opremom.

Toyota je odlučila da maksimalno eksploatiše svoj podbrend Gazoo Racing (GR) i zbog toga i mali elektrifikovani SUV dobija sportskiji i dinamičniji izgled. Asortiman japanskog SUV-a sada uključuje i nivo opreme GR Sport.

Verzija sa sportskim dizajnom (uslovno rečeno) koju već nalazimo u drugim modelima brenda kao što je sama Toyota Yaris (ne mislimo na GR Yaris). Nova Toyota Yaris Cross GR Sport ne samo da se može pohvaliti dizajnom eksterijera i enterijera, već se ističe i svojom postavkom i opremom.

Dolazak verzije GR Sport će dati impuls prodaji Yarisa Cross. To je model koji se već može pohvaliti komercijalnim uspesima. Više od 77.000 jedinica je prodato tokom prve polovine 2022. samo u Evropi. Njegovo učešće u konkurentnom B-SUV segmentu je blizu 8%. Na nekim tržištima već nadmašuje Yarisa.

Na slikama se mogu videti karakteristike Yarisa Crossa GR Sporta. Spolja se ističu nove 18-inčne aluminijumske felne sa sjajnom završnom obradom. Tu su i novi zadnji difuzor i prednja maska.

Karoserija je dostupna u dinamičko sivoj boji (Dynamic Gray), koja je povezana sa završnim nivoom GR Sport. Opciono, nudi se dvobojna opcija sa krovom i stubovima obojenim u crno. Takođe se pojavljuje i značka GR (Gazoo Racing).

Ostavljajući po strani eksterijer, ako zavirite u unutrašnjost GR Sporta videćete sportske detalje. Nova prednja sedišta sportskog dizajna imaju sivu presvlaku sa crvenim šavovima. Opciono se nude sportska sedišta GR Sport Ultrasuede sa ojačanjima od imitacije kože.

GR logo se nalazi uočljivo na prednjim naslonima za glavu, dugmetu za start, pa čak i na multifunkcionalnom volanu. Sve ovo je upotpunjeno novim dekorativnim lajsnama na vratima i instrument tabli.

Nivo opreme GR Sport nalazi se na vrhu ponude zajedno sa verzijama Elegant i Adventure. Zbog toga se može pohvaliti i velikom količinom opreme. Između ostalog, ima dvozonsku klimu, grejanje prednjih sedišta, zatamnjena zadnja stakla i paket Toyota T-Mate sa sistemima za pomoć u vožnji.

Nažalost, što se tiče pogonskog dela, nema novosti. Novi Yaris Cross GR Sport pokreće samopunjivi hibridni sistem (HEV). Ispod haube se nalazi poznati 1,5-litarski trocilindrični benzinski motor praćen hibridnom šemom koja, kako tvrde Toyota i Goran Jurković, ne samo da nudi pouzdane performanse, već se ističe i po stepenu efikasnosti. Ukupna snaga dostiže 116 KS. Podešavanje šasije je poboljšano. Izvršena su podešavanja oslanjanja.

Toyota je najavila da će pretprodaja novog Yarisa Cross GR Sport u Evropi početi negde u trećem kvartalu ove godine. Prve jedinice bi trebalo da budu spremne da se pojave kod dilera pre kraja godine. Cene su za sad nepoznate, ali ne sumnjamo da će biti visoke.

AutoRepublika

(245)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Simpatican auto sa originalnim dizajnom! Dovoljno je mali za grad a dovoljno je velik za putovanje u dvoje. Jedinu kritiku zasluzuje pogon: sa samo ukupnih 116 KS suvise je slab za dinamicnu voznju a kao hibrid suvise je komplikovan i verovatno skup!

moron

Pusti „dizajn“. Nema tržišno aktuelnog vozila u tom segmentu sa tako visokim koeficijentom otpora vazduha. To nije smelo da se desi.

BB

Ma kakva aerodinamika kad sam sa kioskom morao platiti kaznu, 2 boda i oročenje na 1 mjesec… Aerodinamika je za ona prevozna sredstva gdje nema policije i radara, recimo za avione 😉

TheStig

Ne znam da li si imao priliku da pogledaš Yaris Cross iz blizine Matija. Nije uopšte mali automobil. Po dimenzijama je jako blizu VW Trocu.

moron

Za mene, GR Sport paket opreme je teška glupost, što se najbolje videlo još na primeru Yarisa. Njegov najbogatiji paket opreme je bio Tokio Editon. Onda je on formalno ukinut, pojavio se na kao najviši paket GR Sport, a realno je očerupan Tokio Edition ( npr. skinuli su mu čak i prednje i zadnje parking senzore ), nabacili su par stilskih detalja i rekli „ovo je sada najviši paket“ i odvalili su još višu cenu za taj paket.
A onda su isti recept počeli da primenjuju i na druge modele ( pa I Corollu ). Sada i na Yaris Cross.