1. Home
  2. Vesti
  3. Vlastima američkog grada zabranjeno da izriču kazne za (pre)brzu vožnju
Vlastima američkog grada zabranjeno da izriču kazne za (pre)brzu vožnju
1

Vlastima američkog grada zabranjeno da izriču kazne za (pre)brzu vožnju

327
1
Podelite sa prijateljima:

Gradić Menifi u američkoj saveznoj državi Arkanzas je jedan od onih za koje se može reći da ostavljaju utisak kao da je vreme stalo. Sa populacijom od samo 302 stanovnika, verovatno nije ni na čijoj mapi sveta i možete proći kroz njega bez da ga uopšte primetite. Ali, ovih dana Menfi se našao u gotovo svim medijima iz jednog veoma čudnog razloga. Naime, analiza državnih knjiga je pokazala da čak polovina godišnjeg budžeta dolazi od kazni za prebrzu vožnju, pa im je zabranjeno da tokom narednih dvanaest meseci uopšte izriču takve kazne.

U čemu je štos? Pa verovali ili ne, u Sjedinjenim Američkim Državama postoji zakon u čijim odredbama stoji da prihodi po osnovu globe za prebrzu vožnju ne mogu da čine više od 30% ukupnih godišnjih prihoda budžeta.

Vlasti Menifija su tokom 2021. godine naplatile oko 120 hiljada dolara za prebrzu vožnju, što je činilo 50% godišnjih  budžetiranih prihoda, a cela situacija verovatno i ne bi bila otkrivena da se jedan advokat nije pozabavio knjigama, nakon što je dobio veliki broj žalbi od strane vozača. Njegovo ime je Tom Tatum i svaki vozač će mu verovatno biti zahvalan što je „njuškao“ po onome što bi njegove rado kolege zaobišle. Posledica njegovog delovanja je izrečena mera za prekršaj vlasti, i ona je došla u vidu zabrane izricanja prekršajnih naloga tokom naredne godine.

Novinari su se obratili gradonačelniku Menifija Geriju Grinu, a ovaj krivi policijske snage. Kaže da je ranije rekao momcima u plavom kako ne bi smeli da izriču kazne, osim ako je vozač vozio 16 km/h preko ograničenja, a svi manji prekršaji bi trebalo da se završavaju samo usmenom opomenom. Detaljnija analiza je pokazala da je tokom osam meseci protekle godine policajac Overtis Roberts napisao čak 771 kaznu za prebrzu vožnju, a da niti jedan policajac nije kompletirao nalog u kom se navodi da je uputio samo usmenu opomenu.

S druge strane, glavni lik u policijskoj stanici, izvesni Džon Rendal kaže da je samo obavljao svoj posao i da ne veruje kako su opomene dovoljno efikasne. Takođe napominje da je dobar deo od spomenutih 120 hiljada najmanjih zelenih novčanica stigao od kazni napisanih prethodnih godina gde je prestupniku dozvoljeno da otplaćuje kaznu na mesečne rate.

Amerikanci imaju i relativno dug procesni sistem gde je moguće uložiti veliki broj žalbi, a kazne ne moraju biti plaćene svek dok sudska odluka ne bude konačna. Rendal smatra da je državna kasa na taj način postala bogatija za naplaćene iznose kazni po osnovu nekih prekršaja koji su se desili još 2019. i 2020. godine, valjda namerno previđajući da će deo izrečenih mera tokom prošle godine da se slije u neku kasniju budžetsku godinu.

Bez obzira ko je „kriv“, državna kasica neće moći da živi od kazni za prebrzu vožnju tokom narednih dvanaest meseci. To ne znači da vam ne mogu napisati kazne za neke druge saobraćajne prekršaje, pa ne sumnjamo da će momci u plavom pronalaziti neke druge načine da vas zaustave.

AutoRepublika

(327)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Znači, i u USA ima „opomena“ ? Ne mora svaki put odmah da se puca na prestupnike? 😊 Moram da priznam da sam u početku bivao šokiran kada bi mi policija u BiH za prekoračenje brzine ( do +20 km/h van naselja ) „izricala opomenu“. Bilo me povremeno strah da nisam žrtva skrivene kamere, ali, saobraćajni policajci su delovalo veoma ubedljivo dok su me tako „opominjali“. 😊 No, godinama me tamo nisu „opomenuli“, mada redovno prolazim … Doduše, povremeno je bilo onih nazovi novčanih kazni, prilagodjenih modalitetima plaćanja strancima u prolazu … „Opomenu“ sam jednom dobio i u Hrvatskoj. U… Pročitaj više »