1. Home
  2. Vesti
  3. Vlasti Njujorka bi da naplaćuju ulazak u Menhetn
Vlasti Njujorka bi da naplaćuju ulazak u Menhetn
0

Vlasti Njujorka bi da naplaćuju ulazak u Menhetn

91
0
Podelite sa prijateljima:

Nije tajna da Njujork već duži niz godina ima veliki problem sa gužvama u saobraćaju. Kako i ne bi kada njegova populacija iznosi više od dvadeset miliona stanovnika, a problem je najviše uočljiv u gradskoj oblasti nazvanoj Menhetn. Sa čak 25.800 stanovnika po kvadratnom kilometru, Menhetn je jako naseljen, a svi oni koji bi tamo da voze će uskoro morati da odvoje poveći iznos novca.

Naime, vlasti najvećeg američkog grada su trenutno u završnoj fazi radova na odobrenju strategije slične onoj koju već možemo da viđamo u nekimaod najvećih evropskih gradova, a to se odnosi na plaćanje „propusnice“ ukoliko želite da uđete u strogi centar grada.

Njujork bi da na taj način postavi prvi takav grad „preko bare“, ali daleko od toga da je ideja nova. Ona je razmatrana još početkom sedamdesetih godina prošlog veka, ali nikakvih planova nije bilo sve do 2007. godine. Tada je gradonačelnik iz tog doba, Majkl Blumberg predstavio plan, a onda bi na svakih par godina nekoliko puta razmatran pre nego što je nedavno ušao u poslednju fazu pre odobrenja. Političari su koristili London kao primer i veruju da sada imaju sve uslove da plan bude realizovan.

Pa koliko će onda koštati? Ako posedujete „normalan“ putnički automobil, suma će iznositi petnaest američkih dolara. Vlasnici laganih komercijalnih vozila će morati potrošiti devet najmanjih zelenih novčanica više, a oni koji voze veća komercijlna vozila 36 dolara. Taksiste će ulaz u Menhetn koštati dodatnih 1,25 dolara, vozače takozvanih deljenih vozila (ride share – Uber, Lyft i sličnih) još 2,50 dolara.

Spomenućemo da Njujork već naplaćuje korišćenje mnogih mostova i tunela, a spomenute sume novca bi bile dodatak. Političari se nadaju na taj način „zaraditi“ oko milijardu „zelembaća“, a novac bi onda bio uložen u izgradnju i održavanje puteva kao i u javni prevoz. Naplaćivanje bi se radilo preko vinjeta, iako grad priznaje da još uvek nema ideje kako će kazniti prestupnike.

Naravno, plan nije prošao bez kritika, posebno od strane onih koji žive u Menhetnu. Oni kažu da je posedovanje automobila u Njujorku već skupoceno, a parking mesta praktično nepostojeća. Kritike su imali i građani koji rade u Menhetnu iako žive u drugim predelima Njujorka, a ovaj potez će ih u velikoj meri naterati da koriste autobus ili voz za svakodnevni prevoz.

Političari kažu da je to i glavni razlog za ovaj potez, to jest da natera građane da manje voze, i da u većoj meri koriste javni prevoz. Ni „teoričari zavere“ nisu sedeli mirno i tvrde da je ceo plan osmišljen samo da se napuni državna kasa u većoj meri.

Kako to obično biva, mišljenje naroda se ignoriše, a političari donesu odluke koje samo njima odgovaraju. Ni Njujork nije izuzetak od takvog nepisanog pravila…

AutoRepublika

(91)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments