1. Home
  2. Vesti
  3. BMW još uvek nema nameru da stavi tačku na SUS motore
BMW još uvek nema nameru da stavi tačku na SUS motore
0

BMW još uvek nema nameru da stavi tačku na SUS motore

401
0
Podelite sa prijateljima:

Lepe vesti stižu iz Bavarske! 

Audi je najavio da će od 2026. godine plasirati samo električne modele, dok će Mercedes do 2030. preći na EV tehnologiju na svim tržištima gde to bude bilo moguće. Šta je sa BMW-om? Bavarcima se ne žuri sa odricanjem od motora sa unutrašnjim sagorevanjem!

Šef razvojnog odeljenja BMW-a, Frank Veber, odbacio je mogućnost opraštanja od termičkih agregata bar još neko vreme, uz opasku da je nemoguće izvršiti tranziciju na električnu mobilnost preko noći. „Kada će sistem biti spreman da asporbuje sva ta baterijska vozila? Radi se o infrastrukturi za punjenje, obnovljivoj energiji… Da li je sistem spreman, da li su kupci pripremljeni za tako nešto?“

Veber je istakao i druge probleme o kojima se retko govori u priči o EV tranziciji. Šta će biti sa radnim mestima? Električni modeli zahtevaju manje pokretnih delova, samim tim je neophodno i manje rada oko proizvodnje istih. Koliko će to koštati radnih mesta? „Takođe, neophodno je usmeriti stručna lica sa razvoja SUS motora na elektrifikaciju, što nije lak i jednostavan proces“, ističe BMW-ov rukovodilac.

On je dodao da se uskoro očekuje poslednja velika investicija u dizel i benzinske pogonske jedinice, kako bi ispratile nova, stroža Euro 7 pravila. Veber veruje da će to doprineti da SUS motori opstanu na tržištu najmanje do kraja tekuće decenije… Prema njegovima rečima, BMW ne želi da se prerano oprosti od tradicionalnih agregata i da na taj način primora kupce da se okrenu EV modelima, pogotovo ukoliko infrastruktura u tom trenutku nije na dovoljno razvijenom nivou.

Konačno malo zdravorazumnog pristupa ovom vrlo složenom problemu moderne automobilske industrije.

AutoRepublika 

(401)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments