1. Home
  2. Vesti
  3. Na prodaju Maserati Biturbo Eltona Džona
Na prodaju Maserati Biturbo Eltona Džona
0

Na prodaju Maserati Biturbo Eltona Džona

1.63K
0
Podelite sa prijateljima:

Maserati se može pohvaliti sa izuzetno dugačkom istorijom sportskih automobila. Neki su bili bolji od drugih, posebno ako pričamo o onima iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, ali kako smo ušli u rane osamdesete tako je postalo jasno da je kategorija sportskih automobila sve manja i da se izdvajaju samo veliki igrači. Više se nije ostavljalo mnogo vremena za eksperimente kao i za modele koji će biti mnogo hvaljeni, a slabo prodavani.

To je znao i sam Maserati, a u navedenom periodu se nalazio pod komandom argentinskog industrijalca Alehandra de Tomasa. On je naredio razvoj novog modela Biturbo kao zamenu za model Merak, a pružao je pogon na zadnje točkove sa motorom postavljenim napred. Jedan od njih sada stiže na aukciju, a takva vest možda i ne bi privlačila veliku pažnju da kojim slučajem vlasnik nije bio veliki Elton Džon.

Biturbo se proizvodio od 1981. do 1994. godine i označio je ulazak italijanske kompanije u segment pristupačnih sportista. U tom periodu 37.966 primeraka će pronaći kupce, što nije preterano velika brojka, ali je svakako bila viša u poređenju sa ranijim periodima kada je brendom komandovao Citroen ili dok je još bio samostalan.

Kao što mu sam naziv kaže, pokretao ga je turbo benzinski agregat zapremine između 2,0 i 2,8 litara. Onaj osnovni je razvijao 178 konjskih snaga, ali je postojala i verzija sa maksimalnih 280 „grla“ u kupe, limuzinskom i kabrioletskom (Spyder) izdanju.

Džonov primerak je verzija sa značkom Spyder 2500 što nam govori da je kabriolet koga pokreće 2,5-litarski turbobenzinac. Proizveden je 1988. godine, a Maserati je inače nudio dve verzije spomenutog motora. Jedan je bio nešto stariji sa karburatorom dok je Džonov moderniji imao direktno ubrizgavanje goriva za maksimalnih 190 „konja“. To je bilo dovoljno za maksimalnu brzinu od 215 km/h. Reč je takođe o izuzetno retkom automobilu i u periodu od 1984. do 1988. je proizvedeno svega 1.050 jedinica. Džonov primerak je još ređi pošto ima volan sa desne strane, a samo 122 takva Biturba su izašla iz fabrike.

Elton Džon je inače poznat kao veliki obožavatelj skupocenih vozila kao što su Rolls-Royce i Bentley, što nam mnogo govori o njegovom ukusu, pa je zahtevao i najbolju opremu za Biturbo. Automobil je opremljen posebnim felnama, kožnim sedištima i audio sistemom. Nepoznato nam je u kom periodu je posedovao ovog velikana, ali se već neko vreme ne nalazi u njegovim rukama.

Aukcijska kuća napominje da je Biturbo poslednji put promenio vlasnika pre dve godine za 9.560 britanskih funti (oko 13.160 dolara) i da je nakon toga detaljno servisiran, pa svi zainteresovani mogu da pošalju svoju ponudu. Biturbo inače nije preterano skup klasik i cene u Velikoj Britaniji retko kada pređu cifru veću od 20.000 evra, ali veza sa slavnim muzičarom samo može da pomogne.

AutoRepublika 

(1626)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments