1. Home
  2. Prezentacije
  3. Iranski Khodro predstavio dva obećavajuća SUV-a
Iranski Khodro predstavio dva obećavajuća SUV-a

Iranski Khodro predstavio dva obećavajuća SUV-a

456
0
Podelite sa prijateljima:

U Iranu je organizovana automobilska izložba u čast domaće industrije proizvodnje četvorotočkaša, i tom prilikom je kompanija IKCO (Iran Khodro) odjedared predstavila dva nova modela. Prvi je iz kategorije kompaktnih krosovera i zove se IKCO Ray, koji je ništa drugo do pojednostavljeni (ili osnovni) modalitet automobila zvanog IKCO Rira, a koji je opet debitovao pre nekoliko meseci.

Oba automobila imaju utemeljenje u projektu interno nazvanom K125, i utemeljen je na arhitekturi IKP1, kao verziji Stellantisove platforme PF1. Ta postavka je lokalizovana u Iranu, pa je tako na primer, prva generacija Peugeota 2008 postavljena na njoj.

Ali, ako kažemo da Rira nudi turbo motor TC7 zapremine 1,65 litara sa 168 konjskih snaga i šestostepeni automatik, onda moramo da naglasimo i da je prostiji Ray opremljen atmosfercem s oznakom TU5. Taj motor karakteriše zapremina od 1,6 litara i 113 konjskih snaga, uz šestostepeni ručni menjač. U oba slučaja su pogonski točkovi montirani na prednjoj osovini.

SUV IKCO Ray SUV je na izložbu dospeo u obliku makete pune veličine, ali bez uređenog enterijera, što se može zaključiti i na osnovu ugrađenog neprozirnog stakla i tehnologije rasvete koja je iskorišćena. Iako je istina i da je Rira mogla biti viđena, i to kao potpuno zaokružen model, pre nekoliko meseci. Ray i Rira su izvedeni u istom stilu, ali ima i razlika među njima. Na primer, beli SUV ima različitu liniju prozora i oblik zadnjih stubova. U svakom slučaju, krosoveri iz projekta K125 će biti popeti na pokretne trake tek tokom 2023. godine.

Druga premijera se odnosi na subkompaktni krosover imenovan kao IKCO K112. Zapravo, još uvek je bezimen, ali je važnije to što ima sređenu putničku kabinu (za razliku od maločas opisanog). IKCO je na ovom projektu angažovan zajedno sa drugim iranskim proizvođačem automobila, firmom SAIPA. Iako drugi, veoma sličan, da ne kažemo preslikan model s amblemom marke SAIPA još uvek nije spreman za debi, čak ni u formi prototipa, ne znači da ga neće ni biti, naprotiv.

Lako je prepoznati da je IKCO K112 ništa drugo do konvertovani SUV Renault Kwid iz 2015. godine. Ovaj model se radi u Indiji i Brazilu, dok su električne modifikacije sklapane u Kini. Francuzi su nameravali da lokalizuju Kwid i u Iranu, ali su bili prinuđeni da napuste projekat na pola puta od realizacije, zato što je ujka Sem nametnuo sankcije Iranu (ili, kao što ovde vidimo, zapadnoj Evropi).

Sada Iranci dovršavaju započeto i na pola prekinuto, u sopstvenoj režiji i za svoje dobro, a Francuzi mogu masno da se zahvale saveznicima s one strane Atlantika.

IKCO K112 je dugačak 3.800 milimetara i od originala se razlikuje po rekonstruisanom i potpuno različitom enterijeru. Oprema uključuje klima uređaj, informativno-zabavni sistem i elektropokretana prozorska stakla. Model s petoro vrata meri 770 do 800 kilograma žive vage i pokretaće ga, 70 do 75 konjskih snaga moćni benzinac o kome nemamo više konkretnijih pojedinosti.

Znamo pak da će snaga koju proizvede takav motor ići na prednje točkove gde će se isticati petostepeni ručni menjač. Očekivana potrošnja goriva novog mališana bi trebalo da bude skromnija od 5 litara na svakih prevaljenih 100 kilometara.

Sada je očigledno da rad na razvoju projekta K112 nije priveden kraju, pa tako ni IKCO a ni SAIPA nisu dali nikakve naznake o datumu počekta masovne proizvodnje vozila, ali verujemo da će se to i desiti u dogledno vreme.

AutoRepublika

(456)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments