1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljen Jeep Commander
Predstavljen Jeep Commander
2

Predstavljen Jeep Commander

602
2
Podelite sa prijateljima:

Danas predstavljeni Commander je u ne tako davnoj prošlosti predstavljao pravi terenski automobil, što će reći da je koristio koncept karoserije na šasiji, ali taj model nije bio dovoljno uspešan. Sada se u globalnoj gami Jeepa istovremeno nude dva različita modela zvana Commander. Prvi Jeep Commander nosi fabrički indeks K8 i predstavljen je još 2018. godine i predstavlja malo uvećani Cherokee izrađen posebno prema ukusu kineskih kupaca. Sklapa ga zajednički poduhvat između grupacija GAC i FCA.

Drugi Commander je junak naše današnje priče i on je danas predstavljen u dalekom nam Brazilu.

Neko bi možda pomislio da su u pitanju blisko povezani, ako ne i identični automobili, međutim to nije slučaj. Nisu čak ni u rodu, što kaže naš narod. Novi krosover se pojavljuje pod internom šifrom H6 i osmišljen je od strane brazilske ispostave grupacije Stellantis.

Ujedno, to je prvi Jeep koji je lokalno razvijen, iako je inženjering divizija već radila na modelima iz Fiatove game. Brazilski Commander je zasnovan na kompaktnom krosoveru s oznakom Jeep Compass i leži na platformi koju je svojevremeno osmislila grupa FCA, a koja predviđa poprečnu ugradnju motora s unutrašnjim sagorevanjem.

Kako bilo, novi Commander je vidno veći od Compassa. Poseduje sopstveni stil i originalne panele karoserije, dok je instaliran i treći red sedišta. Međuosovinski razmak je ovde izdašniji za 158 mm (dobacuje do 2.794 mm), dok je ukupna dužina narasla za 365 mm (do 4.769 milimetara).

Takođe, Commander je 40 mm širi (1.859 mm) i 54 mm viši (1.682 mm) od donora. Pa opet, kineski model je još i gabaritniji.

Novi brazilski Commander je za 96 kilograma teži od Compassa, pa bazična modifikacija meri 1.685 kg. U ponudi se neće naći neke jeftinije verzije, odnosno siromašnije opremljene, dok će paletu činiti samo relativno bogato skockane varijante koje FCA tradicionalno označava sa Limited i Overland.

Sva rasveta na vozilu je diodna, dok su dostupni točkovi s felnama promera 18 ili 19 cola. Deklarisano najmanje odstojanje podvozja od tla iznosi između 208 i 212 milimetara, a koliko je to tačno, zavisiće od izbora konkretne alternative.

Centralni greben u kabini je isti na novitetu kao što je i onaj na osveženom Compassu. Standardna oprema uključuje virtuelnu instrumentaciju uz ekran dijagonale 10,25 inča, kao i monitor preko kog se prate postavke info-zabavnog sistema. Taj displej je 10,1 cola duge dijagonale i on praktično izrasta iz središta centralnog panela.

Enterijer je presvučen kožom, dok različiti paneli skrivaju sedam ugrađenih vazdušnih jastuka. Drugi red sedišta je konfigurisan na način da primi tri osobe i deljiv je u proporciji 40:60. U treći red se smeštaju dva putnika, dok svaki od redova poseduje priključke USB, posredstvom kojih je moguće dopunjavati baterije na internet povezivih spravica.

Samo 233 litara je zapremina prtljažnika iza trećeg reda sedišta, što narasta na 661 litar kada se eliminiše klupa za šestog i sedmog putnika. Kod Compassa je ta zapremina 476 litara. Kada je drugi red, pored trećeg, preklopljen, zapremina tog prostora dobacuje do 1.760 litara.

Peta vrata su elektropokretana čak i od uvodne varijante, a isto tako je deo serijske opreme i adaptivni tempomat, kao i sistem za autonomno kočenje u kritičnim situacijama.

Commander je podelio iste one pogonske grupe na koje računa i brazilska verzija Compassa. Osnovni se kreće zahvaljujući omalenom 1,3-litarskom turbobenzincu koji nudi zavidnu snagu (185 ks, 270 Nm). Pogonski točkovi su oni napred, i do njih snaga dolazi zahvaljujući šestostepenom automatskom menjaču. Terenske moći su unapređene zahvaljujući imitaciji elektronskog zaključavanja diferencijala.

Alternativna ponuda motora predviđa turbodizel tako popularne zapremine i snage: 2.0 (170 ks, 380 Nm). Njegova snaga se pronosi do svih točkova putem devetstepene automatske transmisije. Prva „brzina“ simulira postojanje reduktora, dok je prenos snage omogućen preko samo jedne spojnice montirane na zadnjoj osovini.

Jeep Commander je predstavljen u brazilkoj Gojani, i silaziće s istih linija s kojih se već kotrljaju i Compass i Renegade. Početak prodaje je predviđen za oktobar, dok cene kreću od 38 hiljada američkih dolara. Izvoz jeste u planu, ali samo intrakontinentalni.

Ali, već od 2022. godine je planirano da se varijanta brazilskog Commandera počne sklapati i u Indiji, gde će nastupati pod drugim imenom. Prema preliminarnim informacijama, indijski Jeep Meridian će se oslanjati na turbodizel motor konfigurisan kao laki hibrid i posedovaće nešto drugačiji dekor.

Kako bilo, Evropljani i Amerikanci neće videti na svojoj putnoj infrastrukturi ovo vozilo.

AutoRepublika

(602)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Ljepši mi kinez…

Iznogud

Ja kakav je ovo Cetalj sad? Da su uradili dugmad Ala santa fe umjesto ove otužne i ružne ručice na nesto bi i ličio.
Nema do dizela.