1. Home
  2. Prezentacije
  3. Dongfeng priprema monstruozni električni SUV marke Mengshi
Dongfeng priprema monstruozni električni SUV marke Mengshi
5

Dongfeng priprema monstruozni električni SUV marke Mengshi

297
5
Podelite sa prijateljima:

Kineska korporacija Dongfeng je u domovini lansirala novu vazalnu marku Mengshi. Ovo ime se do sada koristilo za lokalne verzije američkog taktičkog vojnog vozila iz segmenta SUV: HMMWV (ili Hummer). Dongfeng sklapa ove automobile za kinesku vojsku još od 2006. godine. Izvozno ime robusnog četvorotočkaša glasi Dongfeng Warrior, dok je tokom prošle godine započeta i proizvodnja varijanti za građanstvo.

Elem, sada je Mengshi separatni brend sa sopstvenim logotipom pod kojim Dongfeng želi da proizvodi predivne električne SUV-ove.

Do sada su predstavljena samo dva konceptna automobila. Mengshi M-Terrain nudi koncept s petoro vrata u vozilu dužine 5,2 metara koje je pride i dva metra široko i poseduje i šest mesta za sedenje unutar kabine.

Kasnije će upravo takav SUV bruto mase od 3,5 tona postati bazični model široke porodice automobila, dok će rođački Mengshi M-Terrain S s troje vrata ostati izložbeno vozilo jer prakično i nema detaljnih informacija o njemu.

Za potrebe marke Mengshi je posebno razvijena modularna platforma MORA (Mengshi Off Road Architecture) i ona podrazumeva snažni okvir, nezavisno oslanjanje svih točkova i trakcionu bateriju koja je instalirana ispod kabinskog poda. Upravljački mehanizam i kočnice se kontrolišu putem kabla do čega je došlo kao plod razvoja različitih nadgradnji, sve do minibusa i kombija.

Obezbeđeno je i vazdušno oslanjanje, a ono omogućava prilagodljivi klirens koji se može rastezati do 105 milimetara, ali je vertikalno putovanje točkova u standardnoj poziciji na nivou od samo petnaest santimetara.

Potpuno upravljiva šasija može smanjiti obim zaokreta na 5,1 metara za bazični model M-Terrarin, a može i da primeni i takozvani krabin hod, kao što to može i električni GMC Hummer. Tada se prednji i zadnji točkovi zakreću u istom smeru i mogu se rotirati dijagonalno.

Pogonski sklop nazvan Mega Power integriše četiri električna motora (po jedan za svaki točak) uz ukupnu moć od 1.088 konjskih snaga. Obrtni moment na točkovima je 16.000 njutn metara, dok je trakciona baterija kapaciteta 140 kWh i kao takva bi trebalo da je dovoljna za 500 kilometara autonomije s jednom dopunom. Ubrzanje do „stotke“ kada se iz mesta krene na tvrdoj podlozi, traje svega oko 4,2 sekunde.

Postoji još i hibridna verzija i u njoj motor s unutrašnjim sagorevanjem služi samo agregat, to jest generator za električne motore, što će reći da njegova sila ne ide na točkove. U ovom slučaju je ukupna snaga elektromotora na nivou od „samo“ 816 konja, dok je baterija kapaciteta od 65,9 kWh. Ono što je odlično, čak i više od toga jeste autonomija koja prevazilazi 800 kilometara.

Napokon, elektronika za eksploataciju na negostoljubivim terenima M ATS će naći primenu u terencima marke Mengshi. Pruža devet načina rada namenjenih pokrivanju potreba različitih tipova vožnje i u stanju je da simulira blokadu unutrašnjih točkova u kom slučaju korespondirajući električni motori rade sinhrono.

Ispod prednjeg vetrobranskog stakla su postavljene dve konvencionalne kamere i jedna infracrvena kamera, a tu je i pet radara, dok celi kompleks radi ne samo u funkciji autopilota, već i u cilju spoznaje reljefa na drumu.

Prvi serijski SUV Mengshi bi trebalo da se pojavi u trećem tromesečju 2023. godine i prema preliminarnim informacijama će koštati 600 do 700 hiljada kineskih juana (87 do 101 hiljade američkih dolara)

Naposletku, koncern Dongfeng oibećava da će lansirati po jedan novitet svake godine. Sve ove mašine će se montirati u zasebnoj fabrici čija gradnja započinje u januaru pred nama. Planira se da se uspostavi pogon s odeljenjem za zavarivanje, farbanje i montažu, gde bi se na godišnjem nivou sklapalo oko stotinu hiljada vozila.

AutoRepublika

(297)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mixito

Kinezi dizajnom daleko ispred evropljana

igi

Hiper-moćno! Pritom su i performanse odlične. Pa na kraju i cena.

Matija

Jes da je sav u ostricama i spicevima, ko da je sekirom klesan ali ima nekog smisla! Cuvenu BMW dizajn studiju „Concept XM“ nema sanse da stigne! 🙂

comment image

igi

Tek sad primetih – iz poluprofila onaj špic iznad farova podseća na veprove kljove. Zanimljiv detalj, posebno lovcima, kao jednima od potencijalnih klijenata.

Matija

A i stomak mu se vuce nesto nisko iznad tla, kao kod debelog vepra! 🙂