1. Home
  2. Industrija
  3. Da li se u Mađarskoj pokreće lavina štrajkova u istočnoevropskim fabrikama VW Grupe?
Da li se u Mađarskoj pokreće lavina štrajkova u istočnoevropskim fabrikama VW Grupe?
8

Da li se u Mađarskoj pokreće lavina štrajkova u istočnoevropskim fabrikama VW Grupe?

374
8
Podelite sa prijateljima:

Audijevi radnici u Mađarskoj su započeli jednonedeljni štrajk zbog nepoštene razlike u zaradi u odnosu na kolege u drugim fabrikama u istočnoj Evropi. Radnici u Češkoj su zapretili da će uraditi isto.

Štrajk je zaustavio proizvodnju motora u fabrici u Đeru, saopštio je potpredsednik Audi Hungary sindikata, Đerđ Čaloganji. Radnici zahtevaju povećanje plata od 18 odsto za ovu godinu, dok Audi nudi 10 odsto povišice tokom 2019. i isti procenat za 2020, izjavila je portparolka  Audija, Judit Mitai-Marko.

Audi u ovoj fabrici proizvodi A3, TT kupe i Q3.

Štrajk u Audiju je pokazatelj intenziviranja pritiska vezanog za plate širom istočne Evrope, koja je bila magnet za strane investitore zbog jeftine radne snage. Alarmantna nestašica radnika, potpomognuta starenjem populacije, emigracijom i antiimigracionom politikom, bila je okidač za krizu vezanu za plate.

„Ne razmišljamo samo o platama u Mađarskoj, gde smo blizu vrha platne skale, već razmišljamo regionalno“, rekao je Čaloganji, navodeći kompanijske podatke za koje kaže da pokazuju da su Volkswagenove plate najniže u Mađarskoj. „Ukoliko to znači da ćemo povećavati plate širom Mađarske, onda je to u redu za nas.“

Nestašica kvalifikovane radne snage

Mađarski premijer, Viktor Orban, pre nešto više od mesec dana se suočio s protestima, vezanim za prolazak kontroverznog zakona o prekovremenom radu, koji kompanijama dozvoljava da od zaposlenih zatraže da rade ekvivalentno vremenu od šest dana nedeljno u proseku. Ovaj zakon, nazvan „robovskim“, smatra se pokušajem da se kompanije izbore s manjkom radne snage.

Nedostatak radne snage u Mađarskoj je za posledicu imao to da su plate porasle za više od trećine u poslednje tri godine, na prosečni neto mesečni iznos u privatnom sektoru od 254.000 forinti (765 evra) u novembru. To nije ublažilo nedostatak radne snage, naprotiv, jer se broj nepopunjenih radnih mesta udvostručio od 2015.

Dok Audijevi radnici u Mađarskoj takođe zarađuju više nego ranije, oni zaostaju za kolegama u regionu, koji rade za VW grupu. Zaposleni u Češkoj Republici zarađuju 25 odsto više, u Slovačkoj 28 odsto više, u Poljskoj 39 odsto više a u Belgiji čak 3,6 puta više.

Audi je odbio da prokomentariše podatke koje su obelodanili sindikati.

Škodin sindikat, saopštio je da je spreman da uđe u štrajk ukoliko se ne ispune zahtevi izneseni tokom sastanka na kraju meseca. Perjanica češke ekonomije i reper za trend visine plata u ovoj zemlji, složila se prošlog aprila sa povećanjem plata za više od 20 odsto, uključujući bonuse i prekovremeni rad.

AutoRepublika

 

(374)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Naravno, bre. To je druga (treća) strana medalje. Došli su zbog nižih troškova radne snage, ali je pozicija zemalja centralne Evrope sada radikalno bolja u odnosu na proizvođače automobila kada su ulazili na ta tržišta. Pored toga, kao što je opisano u tekstu, odnos ponude i tražnje radne snage ide u prilog (ono malo) radnika što je ostalo. Zato, velike kompanije treba da značajno povećaju zarade, dojučeranjim „bednicima“, ili da vrate proizvodnju u matične države, pa da tamo „hrane“ proređenu i olenjenu populaciju. Ili da se sete da postoji kontinent južno od Španije, pa da lepo nastave sofisticiranu politiku ekonomske… Pročitaj više »

Ercegovac

По дефиницији из Марксизма :
Ко је једини способан да изврши праву револуцију у друштву ?

Радничка класа и пролетеријат .

Sapienti sat

Zvezdan Božinović

Ma dvosekli je to mač…. Radnička klasa je definisala svoje interese kao potpunu krajnost u odnosu na poslodavce, a bez njih mogli bi da se slikaju…. što je uostalom i istorija pokazala. Kapitalizam sa jačim redistributivnim uplitom države je prava stvar 🙂

Ercegovac

Пелцер да ли има неко ?

Zvezdan Božinović

Pa Švedska. Mada, slično je i u Nemačkoj i njihovoj Crnoj Gori (Beč), Francuskoj itd itd

Ercegovac

Чек, Француска има удио од нпр 15% у Реноу.
Рено отвори погон у Новом Месту и за исти обим посла ( исте врсте посла) грађанин ЕУ добије исте новце, без обзира да ли он радио у Словенији или у Фр ?

Њемачка нема удио у VW групацији ( да ли има ? )
И Концерн одлучи да отвори погон у Мађарској и за исти обим посла радник добије Белгијску чоколаду од 360 грама у кутији од 100 грама …

Zvezdan Božinović

Nisam na to mislio, već da se ogromni iznosi socijalne pomoći dodeljuju nezaposlenima, da su progresivne poreske stope spram visine prihoda, Inače, neke nemačke pokrajine su suvlasnici VW

Ercegovac

Значи матица медом гаји своје трутове.
Радилицама (које нису из њених јајашаца настале) а које доносе гро нектара у кошницу на дијету преко зиме.