1. Home
  2. Vesti
  3. Da li u vozačkim dozvolama treba razdeliti i B kategoriju na sličan način kao A?
Da li u vozačkim dozvolama treba razdeliti i B kategoriju na sličan način kao A?
4

Da li u vozačkim dozvolama treba razdeliti i B kategoriju na sličan način kao A?

452
4
Podelite sa prijateljima:

Vlasti Južne Australije žele da uvedu novu kategoriju u vozačku dozvolu. Naime, vlasti ove regije su namerne da onemoguće vozačima koji ne poseduju odgovarajuća znanja da legalno upravljaju sportskim i performantnim vozilima. Neki će reći da je ideja odlična, biće i onih koji se neće složiti.

Trenutno su u Australiji isti propisi kao kod nas, barem što se tiče kategorija u vozačkoj dozvoli. Proces obuke se takođe odvija na sličan način za sva vozila iz takozvane B kategorije, bez razlike u odnosu na specifičnosti konkretnih vozila. Shodno tome, u ovom momentu se ne zahtevaju nikakva posebna znanja da bi se upravljalo veoma snažnim vozilima.

Ovako koncipirana nastava ne omogućava vozačima da razumeju zamršenost dinamičkog ponašanja veoma moćnih automobila. U ovoj oblasti, su mnogo temeljniji u procesu obuke za sticanje vozačke dozvole za upravljanje motociklima, pa taj trening ide mnogo dalje i precizno obučava učenike zavisno već od kategorizacije dvotočkaša za koji se obuka sprovodi.

Na drugoj strani planete, vlada pomenute Južne Australije, kao federalne jedinice Australije koja se nalazi u centru južnog dela ostrva – kontinenta, kako rekosmo namerava da reformiše proces obuke za sticanje vozačke dozvole, sve kako bi dodala posebnu kategoriju. Za vozače koji žele da upravljaju sportskim vozilima biće nužno da prođu kroz novi format učenja prilagođen performansama ovih automobila.

Najavljeno je da će biti podnet predlog zakona, koji ima za cilj da se izbegnu tragične nesreće poput one koja se dogodila 2019. godine u Adelejdu, kada je vozač Lamborghinija izgubio kontrolu nad vozilom, usmrtivši ženu na izlazu iz restorana.

Kreatori predloga zakona koji je pripremila vlada Južne Australije takođe planiraju da više ne dozvole deaktivaciju elektronskih sistema bezbednosti u sportskim automobilima koji se prodaju u toj državi. Ideja je da polaznici programa za sticanje zvanja i kvalifikacija oličenih u vozačkoj dozvoli nauče sve o važnim principima vožnje veoma moćnih automobila.

Nakon kratke promisli, shvatamo da je predlog izvanredan, posebno znajući da čak i najmanje moćna Tesla može da ubrza kao metak, pa se čini da je novo vreme nametnulo današnjim učesnicima u saobraćaju i nuždu sticanja taze i temeljnijih znanja.

AutoRepublika

(452)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Jednostavno, osiguravajuća društva daju veoma skupo osiguranje za vozila preko XX ks, ukoliko nema nekog kursa vožnje snažnih automobila. Svedoci smo previše klipova na youtube gde se izgubi kontrola zbog neiskustva posedovanja / vožnje snažnih automobila.

moron

Dobra ideja.

BB

Problem je što i Yugo 45 ima dovoljno sbage da napravi ozbiljnu štetu ukoliko sa njim upravlja neko ko ne zna kolika je to snaga, a mnogo ih ima..
Sve bih ja to kroz NAVAK protjerao 😉

Matija

Mislim da je absolutno neophodno da buduci vozaci supersportskih automobila, velikih SUV i terenskih vozila moraju predhodno da imaju dodatnu obuku o tome kako se vlada ovakvim vozilima!