1. Home
  2. Prezentacije
  3. Alternativna restilizacija za Nissanovu Altimu
Alternativna restilizacija za Nissanovu Altimu
6

Alternativna restilizacija za Nissanovu Altimu

198
6
Podelite sa prijateljima:

Modernizovana limuzina po imenu Nissan Altima je debitovala u Americi još u junu, a evo tek sada svedočimo prezentacije verzije koja je namenjena tržištu najmnogoljudnije zemlje na svetu, ako je Indija u međuvremenu i nije pretekla po ovom pitanju. Naravno, pričamo o kineskom tržištu, gde je obim promena koje je restilizacija donela veći od onog u čemu će uživati Amerikanci.

S ovom odlukom uprave Nissana verovatno ima veze i to što podaci o prodaji Altime ukazuju na to da ona (uostalom kao i sedani generalno) gubi tlo na američkom tržištu, dok je u Kini situacija potpuno suprotna. Naime, Altima je u najboljim godinama za nju, to jest za upravu japanske marke, otpremana u kontingentu od 300 do 330 hiljada jedinica godišnje u Americi, dok je tokom 2021. godine, na  tom tržištu isporučeno samo 104 hiljade primeraka. S druge strane, prošle godine se u Kini, 162 hiljade kupaca opredelilo za Altimu.

Sledstveno, ako smo rekli da je sedan u Americi dobio samo blago retuširan prednji kraj vozila, onda je kineski Nissan Altima dobio nove svetlosne grupacije različitog oblika dnevnih svetala, modifikovani odbojnik s „hromiranom“ rešetkom hladnjaka. Ova maska je postala i veće širine upravo zbog dodatih bočnih umetaka koji su došli ispod farova.

Vizuelno, takva Altima ostavlja potpuno različit utisak na posmatrača. Dodatno, zadnjica kineske verzije je isto tako preoblikovana, dok se u Americi nije menjala ‘ič. Tako ovde imamo nove signalne grupe s drugačijim branikom, dok je ime modela ispisano vidno većim slovima na poklopcu prtljažnika. Sedan je porastao po dužini za 5 milimetara, pa sada meri po ovoj osi 4.906 mm. Stil točkova je takođe nov, pa se u ponudi nalazi izbor felni prečnika od 16 do 19 cola.

Proizvođač je poradio i na inoviranju putničke kabine. U Americi je revidirana Altima dobila novi širokougaoni ekran informaciono-zabavnog sistema, dok je u Kini sedan dobio još i osavremenjen čeoni panel s užim ventilacionim otvorima.

Međutim, i dalje je ostao na snazi koncept s analognom instrumentacijom i tradicionalni panel za kontrolu rada klima uređaja, pa tako Nissan deluje kao oldtajmer po ovom pitanju, posebno spram napredne i izrazito moderne konkurencije u vidu vozila kineskog porekla.

Nije bilo promena kada se zađe u svet tehnike. Bazičnu Altimu u Americi pokreće atmosferski motor zapremine 2,5 litra sa 185 do 191 konjske snage, dok je Kinezima namenjen skromniji dvolitraš sa 156 konjskih snaga. Alternativa dolazi u vidu jedinice 2.0 VC-Turbo. Kako joj i ime kaže, radi se o motoru s varijabilnim odnosom kompresije, a on može ponuditi zdravih 243 „konja“.

Sva vozila dolaze s prednjim pogonom, a takođe nezavisno od izbora pogonske jedinice, sve one sarađuju s transmisijom tipa CVT. Istini za volju, Amerikanci mogu odabrati Altimu s integralnim pogonom, ali Kinezi ne. Njima to nije ni važno, barem ne toliko koliko nama u Evropi, pa i Amerikancima.

Osveženi Nissan Altima će ići u prodaju tokom jeseni. Model koji je još uvek aktuelan, onaj pre restilizacije, se montira od strane zajedničkog poduhvata Dongfeng Nissan, i prodaje se u Kini po ceni od 26 do 39 hiljada američkih dolara.

AutoRepublika

(198)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Laki

Atraktivan bezvremenski dizajn bravo.

Matija

Dizajn nije senzacionalan ali je lep a zasniva se pre svega na dobrim proporcijama. Tok linija i povrsina ima jasnu logiku, narocito prednji deo pokazuje vezu estetike i toka strujnih linija vazduha. Mali zavijutak na donjoj ivici farova je suvisan ukras, to je sve sto bi moglo da se zameri dizajnu prednjeg dela. Na protiv, dizajn zadnjeg dela je sasvim konvencionalan, cak zastareo, ovakve forme su postojale jos krajem proslog veka. Enterijer deluje jednostavno i elegantno, smeta mi jedino centralni displej koji nije integrisan u pult vec samo „posadjen“.

DUDE

„Altima je u najboljim godinama za nju, to jest za upravu japanske marke, otpremana u kontingentu od 300 do 330 hiljada jedinica godišnje u Americi, dok je tokom 2021. godine, na tom tržištu isporučeno samo 104 hiljade primeraka. S druge strane, prošle godine se u Kini, 162 hiljade kupaca opredelilo za Altimu.“

„SAMO“ 104.000 tokom 2021. godine? Nissan Altima je sjajna kupovina – velika limuzina za dalek put. Steta sto nikada nije prodavana u Evropi, jer nudi toliko mnogo za ulozeni novac.

Yankee

104.000 vozila, od cega je 90% otislo u flotnu prodaju pod ogromnim popustima, je poprilicno los rezultat. Altima je u Americi omiljeni auto onih koji ne mogu da se kvalifikuju za kredit kod bilo koje druge kompanije jer Nissan odobrava prakticno svakoga.

Auto je inace krs, imao sam prilike da je testiram pre par godina. Kad bi sve radilo kako treba bio bi solidan auto, ali previse problema Nissani imaju.

https://autorepublika.com/2019/10/09/nissan-altima-sr-ubica-iz-senke/

Kitittelj

Prednji deo dosta podseca na VW Arteoon, mene bar…

Mustang

u kini je sve jeftino od njihovih lokalnih pa do stranih proizvođača
sedan od skoro 5 m za 25k €
pa kod nas toliko košta elantra ili korola!

Izmenjeno 1 godina pre od strane Mustang