1. Home
  2. Prezentacije
  3. Istovremeni debi krosovera zvanih Haval Ruge i Ruge Max
Istovremeni debi krosovera zvanih Haval Ruge i Ruge Max
2

Istovremeni debi krosovera zvanih Haval Ruge i Ruge Max

162
2
Podelite sa prijateljima:

Ko je upoznat s ponudom kineske marke Haval koja posluje u sastavu koncerna Great Wall Motors, s pravom može da pomisli kako je već previše modela s povišenim odstojanjem od tla u gami Havala, ali ispostavilo se da ipak ima mesta za još dva aduta povišene pozicije sedenja. Povrh toga, debitanti nazvani Ruge i Ruge Max nikako ne predstavljaju verzije istog modela.

Novajlije poseduju potpuno različite školjke, a vidne su i razlike u oblasti mehanike. Ipak, hibridni koncept objedinjuje duet ovih Havala.

Manji Haval Ruge (odnosno Xiaolong, kako ga zovu na kineskom tržištu) je po veličini blizak nama poznatom duetu japanskih krosovera zvanih Toyota RAV4 i Honda CR-V. Dugačak je 4.600 milimetara, širok je 1.877 mm, visok 1.675 mm, uz međuosovinski razmak od 2.710 mm.

U isto vreme, utemeljen je na istoj vrsti modularne arhitekture komercijalnog imena LEMON, na kojoj počiva i poznatiji Haval. Pričamo o Jolionu s integralnim pogonom, mekfersonovim oprugama napred i jednostavnim vešanjem u tri tačke na zadnjoj osovini. Bazični točkovi uključuju naplatke prečnika 18 inča.

Enterijer krosovera Havala Rugea je dekorisan u duhu modernog doba, ali bez preteranog ukrašavanja. Vidimo kompaktni instrumentacioni ekran (s dodatnim bočnim pokazivačima), 12,3-inčni displej multimedijalnog sistema, minimalni broj tastera i dve male platforme za bežičnu dopunu baterija mobilnih telefona i ostali spravica koje nude mogućnost povezivanja na globalnu mrežu. Ulogu ručice menjača igra polugica na stubu upravljača.

Spisak opcionala uključuje i panoramski stakleni krovni otvor, elektropokretana sedišta za vozača i suvozača, tempomat i sistem kamera za nadzor nad zbivanjima u neposrednom okruženju automobila. U kabini je razasuto čak 29 mesta za smeštaj sitnica, dok je zapremina prtljažnika ispod linije krova na nivou od 420 litara. Kada se zadnja klupa sklopi, ona narasta na 1.175 litara.

Haval Ruge se može dobiti samo kao plug-in hibrid sa sistemom zvanim LEMON DHT. Taj je implementiran kod mnogih modela na kineskom tržištu. Ali u ovom slučaju pričamo o najprostijoj verziji pogonskog sklopa.

Pod haubom se nalazi atmosferski benzinac zapremine karakteristične za Kinu, a to je ona od litru i po. Taj agregat raspolaže sa 101 konjskom snagom i 132 njutn metra najvišeg obrtnog momenta. On može pokretati i prednje točkove, ali kada vam kažemo da je uparen s dvostepenom menjačkom kutijom DHT, verujemo da vam je odmah jasno da uglavno služi kao generator, to jest za dopunu trakcione baterije kapaciteta 19,2 kWh.

U najvećem delu eksploatacije su svi izgledi da će krosover pokretati snaga električnog motora koji na točkove prednje osovine šalje konjicu od 156 „grla“ i 250 Nm. Najviša snga hibridnog pogonskog sklopa dobacuje od 190 „konja“ i 370 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Kilometraža koju u električnom režimu može prevaliti krosover s jednom dopunom baterije je 96 kilometara u ciklusu WLTP, ali kada su uračuna i pun rezervoar benzina, onda dobacujemo do 1.000 km. Omogućena je dopuna na punjačima AC (6,6 kW) i DC (33 kW). Proizvođač nije planirao verziju modela Haval Ruge koja bi posedovala pogon na točkove obe osovine.

Prestižniji krosover Haval Ruge Max (to jest Xiaolong Max, kako ga oslovljavaju u otadžbini) već je u istom gabaritnom razredu s modelima zvanim Geely Monjaro i Chery Tiggo 8. Dugačak je 4.758 milimetara, širok je 1.895 mm, dok je visina 1.725 mm. Osovine deli razmak od 2.800 mm.

Modularna platforma LEMON u ovoj implementaciji već podrazumeva sofisticiraniji multilink, onakav kakav poseduje i Haval Dargo. Serijski montirani točkovi podrazumevaju naplatke od 19 cola.

Putnička kabina je izvedena tako da ostavlja utisak da je mnogo bogatija od one koja krasi manji SUV. Na čeonom panelu imamo tri ekrana dijagonale od po 12,3 inča, a tu, pred očima vozača je i projekcioni ekran. Značajan je broj i dugmića koji su razasuti na središnjoj konzoli, dok paneli za dopunu mobilnih telefona bez kablova, nude različite brzine punjenja. Jedna nudi moć od 50 vati i dopunjena je mogućnošću hlađenja (uz pomoć ugrađenog klima uređeja), dok je druga u okviru 15 vati.

Ova kabina već krije 32 mesta za odlaganje sitnijih predmeta. Naslon zadnje klupe poseduje dve predodređene pozicije za nagib. Ali, ako ste zbog dimenzija vozila pomislili da ima mesta za tri reda sedišta, u zabludi ste. To nije opcija čak ni za one voljne da doplate. Ali, zato jeste prilagodljivi tempomat…

Haval Ruge Max se prodaje u dve hibridne alternative. Prva podrazumeva istovetnu mehaniku koju opisasmo kada govorismo o modelu Ruge, s tim da je 1,5-litarski atmosferski benzinac navijen na poželjnijih 116 konjskih snaga i 135 Nm obrtnog momenta.

Druga modifikacija je opremljena 1,5-litarskim turbobenzincem sa 154 konjskih snaga i pogonom na sva četiri kraja školjke, što je omogućeno zahvaljujući montaži zasebnog električnog agregata na zadnjoj osovini. Taj ispucava 204 konjske snage i 350 Nm. Najveća moć tromotornog hibridnog pogonskog sklopa iznosi 279 konjskih snaga i 585 Nm. Tako skockan krosover do “stotke” dođe do 6,8 sekundi, doduše samo onda kada se nagna (pozdrav Čačanima). Domet s jednim punjenjem baterije iznosi oko 90 kilometara (WLTP). Jasno, pričamo o električnoj autonomiji.

Cene novih krosovera još uvek nisu ispucane u etar. Ono što jeste, a što nismo već ispisali ođe (pozdrav Crnogorcima), to je da će Ruge i Ruge Max krenuti s prodajom u Narodnoj Republici Kini već tokom leta koje je sve bliže.

AutoRepublika

(162)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Oba modela izgledaju veoma zrelo i solidno. Dizajn nije senzacionalan ali je kvalitativno na visokom nivou – dobre proporcije, elegantan sa minimum detalja. Manji model deluje privlacnije i dinamicnije!

moron

Spolja mi je lepši ovaj veći.
Unutra mi je veći mal sporan zbog onog „televizora“ ispred suvozača, ali i same centralne konzole.
Kod manjeg ne razumem gde mu je selektor „menjača“ ? Kod većeg se to jasno vidi.