1. Home
  2. Prezentacije
  3. Osveženi krosoveri Mercedes-Benz GLA i GLB
Osveženi krosoveri Mercedes-Benz GLA i GLB
3

Osveženi krosoveri Mercedes-Benz GLA i GLB

239
3
Podelite sa prijateljima:

Krosoveri s indeksima GLA u GLB su poslednji u asortimanu ulaznice u svet Mercedesovog luksuza (Entry Luxury) s poprečno postavljenim motorom, a koji su provučeni kroz proces osvežavanja. Ali to nikako ne znači u ovom slučaju i da donose puno novina. Naprotiv, proizilazi da je program modernizacije bito poprilično skroman, uporediv u potpunosti s onim kroz šta su provučeni modeli iz sledećih Mečkinih klasa: A, B i CLA.

Mercedes GLA pre i posle zahvata, s leva na desno

Oba vozila, 4,4 metra dugi GLA i 4,6 metara po dužini GLB, dobiše novi branik napred i različitu masku hladnjaka. Bazični GLA sada promoviše masku s vertikalno postavljenim letvicama, dok GLB nudi vodoravno postavljene u crnoj boji. Ali, verzije opremljene paketom AMG imaju rešetku koja se nije puno menjala. Pride, da dodamo da su dodate i nove opcije što se tiče felni, a koje s prečnikom idu izmešu 17 i 20 inča. Ojačana je i paleta raspoloživih boja školjke noviteta.

Mercedes GLB, levo je ono što do juče beše, a desno je ono što sutra nosi

Oba krosovera sada poseduju farove u  tehnologiji LED već od bazične opreme, dok su raniji, dojučerašnji standard bili halogeni farovi. Isto važi i za zadnje signalne grupe. Ali, ako se optika na modelu GLA i nije promenila u vizuelnom smislu, osveženi GLB je najlakše „provaliti“ po novim prednjim svetlosnim grupama (s rupicma prošaranim dnevnim svetlima), ali i po stop svetlima s dvojnim svetlećim linijama.

Mercedes-Benz GLA

Promene u enterijeru inoviranih SUV-ova iz Štutgarta su teže uočljive i uglavnom se odnose na dekorativne pojedinoste i opremu. Od sada pa nadalje, GLA i GLB poseduju veliki ekran mutlimedijalnog sistema, onaj od 10,25 inča, već od uvodne ponude, dok se ranije za takav monitor doplaćivalo, dok je u osnovi bio sedmoinčni displej.

Kako bilo, instrumentacioni panel i dalje zavisi od količine novca koju opredelite, pa može nuditi dijagonalu od sedam ili pomenutih 10,25 inča. U paket bazične opreme je uključen i kožni sportski volan, kombinovane presvlake za sedišta (od mešavine dva materijala), a tu je i kamera kao pomoć pri vožnji unazad.

Mercedes-Benz GLB

Multimedijalni sistem MBUX je unapređen: nova je grafika, unapređen je sistem glasovnih kontrola, a pojavio se i senzor za identifikaciju vozača putem otiska prsta. S centralnog tunela uklonjen je i dodatni panel koji pomaže u kontroli multimedijalnog sadržaja, a na njegovom mestu se nalazi ostava za sitnice. Nov je obruč upravljača iz kataloga AMG-a i on nudi dva kraka, kao kod više pozicioniranih „merdžana“. Instalirani su i dodatni konektori za USB, oni tipa C. Dodatno poseduju pozadinsku rasvetu.

Sve benzinske verzije standardno dolaze sa sistemom lakog hibrida anlaser-alternator (48V) i on dodaje 14 konjskih snaga prilikom kretanja iz mesta i u prvim sekundama zahtevanog snažnijeg ubrzanja. Verije GLA/GLB 180 (136 konjskih snaga) i GLA/GLB 200 (163 konjske snage) oprmeljene turbo motorom 1,3 litra zapremine, nude se samo s pogonom na prednjoj osovini.

Umesto varijanti GLA/GLB 200 4Matic, može se dobiti verzija s integralnim pogonskim rešenjem i nalepnicom GLA/GLB 220 4Matic. Tada nose dvolitarski turbobenzinski četvorocilindraš sa 190 konjskih snaga. U ponudi je opstala i alternativa, odnosno alternative GLA/GLB 250 4Matic (2.0 L, 224 ks).

Dizel verzije ostadoše iste. Sve su utemeljene na dvolitarskim četvorocilindrašima koji pripadaju seriji agregata iz porodice OM654. Krosoveri GLA / GLB 180 d (116 konjskih snaga) nude samo prednji pogon, dok verzije s indeksima GLA/GLB 200 d (150 konjskih snaga) mogu imati dva prednja ili sva četiri točka kao pogonska. Najsnažnije alternative, one markirane kao GLA/GLB 220 d (190 ks) poseduju prednju pogonsku osovinu, dok je integralni pogon (4Matic) bio dostupan kao opcija ranije.

Oba krosovera od samog starta palete nude preselektivne robotizovane menjačke kutije sa sedam ili osam stepeni prenosa, zavisno već od pogonske jedinice, a u ponudi nema varijanti s ručnom transmisijom.

Tehniče novine se tiču samo dopunjivog hibrida nazvanog Mercedes-Benz GLA 250 e, dok veći GLB i dalje nema u ponudi takvu alternativu. Pogonski sklop i dalje proizvodi 218 konjskih snaga i 450 Nm obrtnog momenta, ali su osobine dva motora izmenjene. Turbobenzinac zapremine 1,3 litra je navijen sa 160 konjskih snaga i 250 Nm najvišeg obrtnog momenta, na 163 „konjića“ i 270 Nm, dok je moć električnog motora uvećana sa 102 na 109 konjskih snaga, uz konstantni obrtni moment od 300 Nm.

Kapacitet trakcione baterije je snižen sa 15,6 na 11,5 kWh, ali je to donelo sniženje bešumnog dometa za samo kilometar, sa 71 na 70. Snaga kojom se može vršiti AC (spora) dopuna je uvećana sa 7,4 na 11 kW, dok se uz doplatu dobija terminal od 22 kW etiketom i DC.

Što se tiče najmoćnijih verzija, onih s nalepnicam i tri čarobna slova AMG, „najmaligniji“ predstavnici, Mercedes-AMG GLA 45 (387 konjskih snaga) kao i GLA 45 S (sa 421 „grlom“) su isparili iz kataloga. Pogonski sklopovi te snage su opstali samo u A i CLA Klasi. Od sada će granično snažni krosoveri biti oni s oznakama GLA 35 i GLB 35 i dvolitarskim turbobenzincima s četiri cilindra i 306 „grlića“. Upareni su s osmostepenom robotizovanom transmisijom i pružaju pogon na sva četiri kraja karoserije.

U isto vreme, “trideset-petice” su opremljene sistemom blagog hibrida koji dodaje pomenutih 14 „konja“ i 150 Nm. Iz nekog razloga je ovo donelo negativne implikacije po voznu dinamiku. Ubrzanje do 100 km/h za model GLA 35, sada traje duže za desetinku (bilo je 5,1 dok je sada 5,2 sekunde), dok je veliki GLB 35 nekada ubrzavao do „stotke“ za 5,2 sekunde, dok to isto sada čini za 5,5 sekundi. Sve varijacije AMG nude zaseban amblem koji je nalepljen iznad repetke hladnjaka i na njemu se vidi grb slavne divizije.

Prodaja osveženih krosovera na tlu Evrope kreće tokom leta. Pred restilizaciju se Mercedes-Benz GLA u njegovoj domovini prometovao po početnoj ceni od 39,4 hiljada evra, dok su za GLB drznici tražili 41,2 hiljade evra. Koliko će sad, nemamo pojma, ali manje neće – to je sigurno kao smrt što je!

AutoRepublika

(239)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Baš me nasmeja poslednja rečenica 😊

Ne razumem „filosofiju“ mečke … Neki dan čitamo kako je GLC PHEV dobio bateriju od čak 31,2 kWh ( za domet od 113-119 km ), a za broj manjem GLB-u smanjiše bateriju sa 15,6 na 11,5 kWh ( i to je sada kao dovoljno za 70 km).
Onaj besni GLC može ( opciono) da se puni sa DC punjačem od 60 kW, a ovaj sirotinjski (opciono) sa najviše 22 kW.

Zašto tako „ponižavaju“ kupce GLB-a ( i GLA ) ?

BB

Sve je tačno… Osim da je GLB manji od GLC 😜

J4ZZ3R

GLA mi je retko ružan automovbil. Razmišljam o tome šta bi rekao neko ko je umro šesdesetih, sedamdesetih se ili čak osamdesetih i da mu neko kaže da je to eto novi Mercedes.
Na drugoj strani, juče ispred mene zabrekta očuvan Mercedes 190, kakva lepota, dan danas