1. Home
  2. Prezentacije
  3. Klonovi Stellantisa stigli i do Amerike
Klonovi Stellantisa stigli i do Amerike
11

Klonovi Stellantisa stigli i do Amerike

754
11
Podelite sa prijateljima:

Kolega Grozdan i ja često imamo „razmenu mišljenja“ na račun naših omiljenih automobilskih brendova. U njegovom slučaju, to je Opel, pa mogu da ga zezam da je ovaj nemački gigant bio u povoljnijoj poziciji dok je njime komandovao General Motors, pošto je ipak imao slobodu da samostalno razvija svoje modele i ostane dostojan svog legendarnog imena. S druge strane, danas je Opel značajno profitabilnija firma, ali je istovremeno samo prepakovani Peugeot, konstruisan s ciljem samo da bi se unovčilo slavno nemačko ime.

E sada se situacija polako promenila i u Grozdanovu korist. Dodge, slavni proizvođač s bogatom istorijom tradicionalnih američkih vozila i kamionskim V8 motorima, je došao na red da dobije svoje klonove, pošto su sve spomenute firme danas deo velikog Stellantisa.

Situacija je pomalo zanimljiva pošto Dodge trenutno uživa u velikoj popularnosti i nalazi se u sjajnoj poziciji. Ponuda modela kao što su Charger, Challenger i Durango pronalaze rekordni broj kupaca, ali istovremeno su tehnički toliko zaostali da ne uspevaju da prođu stroge državne zakone po pitanju izduvnih gasova. Iz tog razloga je Dodge doneo tešku odluku da eliminiše ono što se prodaje i ponudi ono gde neće morati da plaća kaznu ujaku Semu.


I tako je ispred nas došao model Hornet. Nije nam teško da zaključimo da je reč o krosoveru kog smo već videli dosta puta pod imenom Alfa Romeo Tonale, ali Dodge smatra da ima nešto više mladalačkog duha, pa je tako Hornet urađen u takvom stilu.

Najveća razlika između dva krosovera je po pitanju maske hladnjaka, a ovo je inače drugi put da Amerikanci pokušavaju da urade nešto sa italijanskim modelom. Prethodno je debitovala kompaktna limuzina Dart na bazi Alfe Romea Giuliette, ali kako Hornet pripada familiji krosovera, šanse za uspeh su daleko veće.

Dodge nam kaže da je pokušao da približi stil Horneta ka onom ranije spomenutom modelu Charger i sličnost definitivno možemo da vidimo na prednjem braniku i maski hladnjaka. Enterijer je takođe prepakovani Tonale, mada očekujemo da će završna izrada biti nešto slabija pošto Amerikanci nemaju u planu da napadnu premijum kategoriju.

Svi modeli stižu sa 10,3-inčnim monitorom, povezivanjem na mobilni telefon preko interfejsa Apple CarPlay i Android Auto, dosta bezbenosne opreme i još mnogo toga. Ali zato možemo da vidimo neke oznake na koje su Jenkiji veoma ponosni iako je mehanika uglavnom slična italijanskom rođaku.


Sve kreće sa paketom nazvanim GT i odlikuje ga 2,0-litarski turbobenzinac sa 268 konjskih snaga i maksimalnih 400 Nm obrtnog momenta. Pogon na sva četiri točka je deo standardne opreme, kao i devetostepeni automatski menjač, a Dodge nam obećava ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h za 6,5 sekundi.

Zatim sledi R/T, što je skraćenica za Road & Track, a takvu značku svi sigurno pamtimo iz šezdesetih godina prošlog veka kada je bila rezervisana samo za najmoćnije modele brenda. Međutim, ovaj R/T je prvi model sa takvom značkom u plug-in hibridnom izdanju. Kombinuje 1,3-litarski turbobenzinac sa 90 kW snažnim električnim motorom za maksimalnih 288 „konja“ i 519 Nm obrtnog momenta.

Hibridni sistem takođe omogućava dodatnih 25 „grla“ u trajanju od petnaestak sekundi, a Dodge nam kaže da će za ubrzanje od nule do 100 km/h biti potrebno 6,1 sekundi. R/T takođe stiže sa šestostepenim automatskim menjačem, kočnicma koje je razvio Brembo i dvostrukim završecima izduvnih evi. Šta da kažemo osim, Goran Jurković bi bio ponosan, hehe.


I za kraj možemo još se pohvalimo konfiguracijom koju ćemo videti tek nešto kasnije, a zove se GLH. Prepoznaćemo takva slova kao skraćenicu „Goes Like Hell“, što je bila čuvena rečenica Kerola Šelbija u ratu na stazama protiv Ferrarija. Značka je korišćena tokom osamdesetih godina na mnogim modelima korporacije Chrysler koje je Šelbi tjunirao.

U ovom slučaju vizuelne promene se odnose na 20-inčne felne, crne detalje, izduvne cevi (tačnije njihove krajeve) i generalno agresivniji stil. Dodge nije voljan da nam kaže kakva ga mehanika pokreće, već samo navodi da razvija veću „snagu prema masi, nego originalni model GLH“. U njegovom slučaju se mogao pohvaliti sa 5,5 „grla“ po kilogramu, pa nam matematika govori da bismo ovde mogli da vidimo minimalno 350 „konja“.


Dodge Hornet ćemo videti u izložbeno-prodajnim salonima do kraja godine po početnoj ceni od 29.995 američkih dolara. Za R/T je potrebno izdvojiti 39.995 „zelembaća“.

Od Hellcata sa 700 i kusur „konja“ do 1,3-litarskog hibrida… Grozdane, druže moj, dočekao i si ti svojih pet minuta… Udri po meni!

Zoran Tomasović

(754)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

A kako se poslednji put u USA tržišno provela ta prepakovana Alfa Giulia ?

Nenad

Dart je bio zasnovan na Giulietta ali je izgledao kao Astra j sedan,ružan kao nemac….alfi svašta možeš da oprostiš jer je prijatna za oko,ovome ni to…

Cuore Sportivo

Nenade lupas gluposti! Kakav crni njemac?! Pravi izgled Dodge, volim i Alfu i Dodge i bas mi se sviđaju ta nova svjetla u stilu fiat punta na dartu. Čuj njemci ccc

Matija

Potpuno nerazumna odluka Stelantisa! Vec ranije sam predvideo da ce Imparato upropastiti Alfu ali ovako nesto prevazilazi sve granice razuma?! Mislim da treba angazovati mafiju da spasi Alfu, Maseratija i Lanciu!

moron

Pa, pre smo imali u Evropi Lancia Themu II kao prepakovani Chrysler 300C.
Zašto onda nešto iz Evrope sada ne prepakovati za USA ?
😊

Milan Grozdanović

Steta je sto 2,0-litarski turbobenzinac sa 268 konjskih snaga nece biti deo ponude u Tonaleu.

Lazar

Hoće na USA tržištu ali samo sa 250KS

moron

Šteta što Amerima neće biti ponudjen i sa 1,6 MJ 😊

Zoca

😄

Zoca

Osamdesetih Kadett E rebrendiran kao Pontiac Le Man..

Izmenjeno 1 godina pre od strane Zoca
moron

Da, da, bravo !
😃