1. Home
  2. Prezentacije
  3. Bemveizovan Range Rover Sport: Kakva će mu sada biti pouzdanost?
Bemveizovan Range Rover Sport: Kakva će mu sada biti pouzdanost?
4

Bemveizovan Range Rover Sport: Kakva će mu sada biti pouzdanost?

940
4
Podelite sa prijateljima:

Tradicionalni fenjaraši na listima koje sačinjavaju istraživači zainteresovani za ocenjivanje pouzdanosti vozila, sinoć su predstavili Range Rover Sport treće generacije. Ako je suditi po estetskom utisku koji su Ostrvljani ostavili premijerom povećeg krosovera, teško da će se na tržištu naći bolji.

Na samom početku životnog veka Sporta, Range Rover će kupcima ponuditi širok izbor pogonskih sklopova, pa će biti moguće pazariti krosover s benzinskim, dizel ili hibridnim pogonom, dok će u nekom kasnijem trenutku asortiman biti oplemenjen i najmoćnijom verzijom koja tradiocionalno nosi nalepnicu SVR, da bi smo u finalu videli i prvi ikada skockani eletrični Range Rover Sport.

Na početku bi bilo mudro naglasiti da treća generacija Sporta deli modularnu arhitekturu MLA-Flex s adutom marke pete generacije Range Rover. Taj džin je premijeru imao prošlog oktobra. Međuosovinski razmak modela Sport je u smeni generacija narastao za zavidnih 74 milimetara i sada iznosi 2.977 mm, dok je na radost kolena putnika sa zadnje klupe utrošeno dva centimetra od te cifre. Sveukupne dimenzije vozila su takođe blago nabubrele, pa je dužina vozila sada 4.946 mm, širina je 2.047 mm, dok je visina na nivou od 1.820 mm. Zapremina prtljažnika je još i skromna za ovolike spoljne mere, što će reći da meri 647 litara, koristići se metodom VDA. Kada spustimo drugi red sedišta, onda je dostupno skoro kubik i po prostora (1.491 litar).

Kada o novajliji pričamo u kontekstu hardvera, onda se nameće zapažanje da je krosover u najvećoj meri unificiran sa starijim bratom, ali je zato stil Sporta učinjen više elegantnim, dok je krosover zato više podesan za laku upotrebu od strane kupca.

U zvaničnom opisu noviteta, ne pronađosmo ni reč o redukcionom zupčaniku u sistemu za prenos snage, dok je on kod ovog Range Rovera utemeljen na istoj ideji na kojoj počivaju i „konfekcionarski primerci“ iz segmenta krosovera (a ne terenaca), što će dalje reći da je na prednjoj osovini dostupno povremeno uključivanje pogona.

U vožnji na negostoljubivim terenima, spojnica je prisilno blokirana pa je pogon integralni, ali zato na asfaltu, i u povoljnom drumskom ambijentu, spojnica je otvorena a Range Range Rover Sport se kotrlja zahvaljujući zadnjim pogonskim točkovima. Neko bi rekao: „divno, manje troši“, ali pravi kupac (ako tako nešto danas uopšte više i postoji) neće biti srećan jer ovaj krosover ne košta tridesetak hiljada evra…. Da dodamo da zadnja osovina integriše aktivni diferencijal s elektronski kontrolisanim zaključavanjem.

Sistem vešanja inkorporira aktivne stabilizatore sa 48-voltnim električnim aktuatorima. Bilsteinovi prilagodljivi vazdušni podupirači omogućavaju promenu visine karoserije od tla u rasponu od 216 do 281 milimetra. Maksimalni prilazni ugao je 33 stepena, izlazni ugao je na nivou od 30 stepeni, dok je treći ugao 26,9 stepeni. Pride, Sport može bezbedno pregaziti vodu koja nije dublja od 0,9 metara.

Plug-in hibridne verzije imaju nešto lošiju geometrijsku sposobnost kretanja zbog električnih komponenti smeštenih ispod poda. Zadnja osovina, kao i kod starijeg Range Rovera, napravljena je od potiskivača: pri velikim brzinama, zadnji točkovi se mogu okrenuti do 7,3 stepena u istom smeru kao i prednji, dok pri malim brzinama kretanja, njihov zaokret ide u suprotnom smeru. Sve to nam je poznato i iz modela drugih proizvođača.

Torziona čvrstina je uvećana za 35% u poređenju s modelom druge generacije, što nam govori, ne da je novi izvanredan, već da je stari bio (što bi rekli naši preci) pravo „smeće“. Elem, novajlija je dobio pravo na „pametniju“ elektroniku, uključujući i adaptivni tempomat podesan za vožnju po nedođijama i dodatu funkciju „providne haube“ gde se zapravo radi o tome da vozač dobija vizuelni pregled šta mu je pod točkovima, kao da poklopac motora ni ne postoji. Dakle, opšti utisak je da je novi Sport više okrenut asfaltu, dok se očekuje da ljubitelji avantura u prirodi radije izaberu neki drugi model brenda, ali što je još prikladnije (zapravo jedino prikladno po ubeđenju autora), da izaberu pravi rasni poljoprivredni traktor, ili barem kvad za te namene.

Ručice za otvaranje vrata su sada sklopive, to jest uvlače se do nivoa karoserije. Na taj način doprinose odličnom indeksu koji ilustruje koeficijent otpora vazduha i koji kod ovog SUV-a iznosi 0,29. Završeci izduvnih cevi su „pravi“, nisu lažni kao kod Mercedesa na primer, ali i kod mnogih drugih iz segmenta bižuterije.

Konstrukcija i organizacija prostora unutar putničke kabine je na mnogo načina identična onom što smo viđali u starijim predstavnicima Range Rovera, ali Sport poseduje više vodoravno orijentisanu centralnu konzolu s dvospratnim središnjim tunelom i obručem upravljača s tri kraka, umesto onog s jednim paokom više.

Centralni ekran multimedijalnog sistema je konveksan i nudi dijagonalu od 13,1 inča, dok je displej virtuelne instrumentacije na nivou od 13,7 inča po dijagonali. Najprestižniji muzički sistem je marke Meridian i nudi 1.430 vati iz mreže od 29 zvučnika. Poseduje i funkciju aktivnog anuliranja buke, zbog čega svaki naslon za glavu sadrži po četiri zvučnika, pored onog nazad po sredini.

Gama dostupnih pogonskih sklopova novog „Rejndža“ je već široka, što rekosmo još u uvodu, pa će najmanje šest modifikacija po ovom pitanju biti dostupno. Sve „mašine“ su šestocilindarske i predstavnici su porodice motora  Ingenium. Dakle, u pitanju su agregati s redno postavljenim cilindrima i raspolažu sa tri litra radne zapremine. Dizel verzije su predstavljene kroz indekse: D250 (249 konjskih snaga i 600 Nm najvišeg obrtnog momenta), D300 (300 ks i 350 Nm) i D350 (350 ks i 700 Nm)., Svaki od dizela je opciono opremljen sistemom lakog hibrida (48 V).

Linijski šestaci koji „gore“ benzin su od starta blagi hibridi i dostupni su u dve alternative: P360 (360 konjskih snaga i 500 Nm maksimalnog obrtnog momenta) i P400 (400 ks i 550 Nm). U svakom slučaju, menjačku kutiju je JLR-u prodao ZF i ona je odlična i nudi konvertor obrtnog momenta i osam stepeni prenosa. Verujte na reč da je (isti) menjač najbolji deo BMW-a, pa nema sumnje da će se isto tako pokazati i kod ovog „Britanca“.

Plug-in hibridnih verzija je takođe dve, a obe su utemeljene na benzinskim šestacima. Pored SUS motora raspolažu i s električnim kolegom koji dodaje 105 kilovata snage. Menjač je opet darovao ZF, dok se pogonski sklop dodatno energijom napaja iz baterije kapaciteta 38,2 kWh. Kada je ova puna, Sport u bešumnom režimu prevali 113 do 114 kilometara prema WLTP ciklusu, ali i sam konstruktor u pres materijalu ipak pošteno navodi da je realno očekivati 88 kilometara dometa u čisto električnom režimu. Pride, tada je brzina grdosije limitirana na dovoljno visokih 140 km/h. Dodatno, verzija P440e nudi najviših 440 konjskih snaga uz 560 njutn metara, dok verzija 510e raspolaže s 510 „konjića“ i istih 560 Nm.

Na vrhu aktuelne game noviteta se nalazi modifikacija P530. Imamo posla s benzince zapremine 4,4 litra. „Ring any bells?“ – što rekao naš narod. Jasno, motor je plod rada inženjera BMW-a i dolazi u rasporedu V8 (BMW N63). Nudi 530 konjskih snaga uz 750 Nm najvišeg obrtnog momenta). S njim pod haubom Range Rover Sport postaje zver i do „stotke“ dobacuje za „roudsterovskih“ 4,5 sekundi.

Dolazi i još moćnija modifikacija SVR, ali prema informacijama koje širi britanski Autocar, ona još nije zrela za premijeru, pa bi verovatno ta alternativa ponudila hibridni pogonski sklop sa 750 konjskih snaga. Opet imamo referencu ka bavarskom brendu i konceptu XM. Debi ovog izdanja je još u magli, tačnije datum debija je neizvesan.

Električni Range Rover Sport EV stiže 2024. godine, pa je logično da su tehničke specifikacije istog i dalje misteriozne. Britanci se opet okreću ka BMW-ui podsećaju na model BMW iX M60, koji se pravi važan sa 619 konjskih snaga.

Novi Range Rover Sport u benzinskoj, dizel i hibridnoj varijanti se već može poručiti na tlu Starog kontinenta, dok mu cena kreće od velikih 93 hiljade evra u Nemačkoj, dok u Velikoj Britaniji staje 79.125 funti sterlinga.

Mnogo je kume…

AutoRepublika

(940)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Milan

Nema lepseg….

Matija

Suvise je lep da bih sa njim izasao na teren.

s mile

koji % kupaca će ikada izaći na Gravel…

igi

Teren ispred kafića, opere, šoping mola…