1. Home
  2. Prezentacije
  3. Fiat Fastback oduševio „sirotinju“ na premijeri
Fiat Fastback oduševio „sirotinju“ na premijeri
13

Fiat Fastback oduševio „sirotinju“ na premijeri

31.82K
13
Podelite sa prijateljima:

Primetićete da je naslovne pozicije automobilskih medija okupirao kupeoliki krosover s oznakom Fiat Fastback, pa iako ga neki opisuju i kao BMW X4 za sirotinju, ne može mu se poreći atraktivnost. Najbliži rođak ovog SUV-a sa siluetom kupea jeste običan, tradicionalni krosover Fiat Pulse, a glavni rival mu naravno neće biti čuveni Bavarac, već će to pre biti relativno pristupačni Volkswagen Nivus.

Tako smo konačno došli do trenutka kada je Fiat konačno predstavio serijski kupeoliki SUV Fastback. Italijanska marka je nagoveštavala mogućnost plasmana modela takve karoserijske konfiguracije još 2018. godine, onda kada je prezentovala istoimeni koncept i onda kada je u junu ove godine pokrenula kampanju tizera. Prisetićete se i tadašnjih najava da će ovaj kupe s povišenom pozicijom sedenja biti ponuđen samo Latinoamerikancima, dok će proizvodnja biti uspostavljena u Brazilu, državi koja će ujedno biti i ona na kojoj će novitet prvo istrčati na teren (među kupce).

Sada da kažemo da novajlija kog vidimo deli samo ime s konceptnim modelom prikazanim pre četiri godine. Činjenica je da je prototip izveden na bazi pikap kamioneta nazvanog Fiat Toro (a koji je opet utemeljen u izduženoj platformi znanoj pod imenom Small Wide 4 × 4). Serijska varijanta modela Fiat Fastback deli arhitekturu MLA sa kompaktnim krosoverom Fiatom Pulseom, a koji je lansiran pre oko godinu dana.

Sam Stellantis smatra da je ta platforma (MLA) nova, iako je u pitanju unapređena arhitektura MP1, ona koja je osnova za heč Argo i sedan Cronos. To praktično znači da je serijski Fastback ispisnik malog  Volkswagena Nivusa, koji je takođe sa siluetom kupea, a koji se u Evropi odaziva na ime Taigo.

Proterenski kupe Fiata je dobio uska i izdužena svetla sa potpisom u obliku slova L, zahvaljujući čemu vozilo posmatrano sa zadnje i bočne strane, podseća na čuveni BMW X4. Međutim, ništa dalje ne podseća na plemenitog Nemca, a prednje svetlosne grupe su preuzete s rođačkog modela po imenu Pulse. Zato je branik ovog izdignutog kupea originialan, dok rešetka hladnjaka poseduje saćastu matricu, umesto vodoravnik letvica.

Enterijer modela Fiat Pulse

Iako je enterijer modela Fastback i dalje u zoni tajne, ne smeta da se podsetimo šta donosi više puta spominjani model Pulse. To stoga što je veoma izgledno da će i Fastback ponoviti recept Pulsea, s volanom obloženim perforiranom kožom i multimedijalnim sistemo s velikim ekranom osetljivim na dodir, a koji se nadvija nad frontalnim grebenom.

Brazilski specijalizovani mediji nagađaju da Fiat Fastback pokreće „turbo mašina“ 1.0 iz modela Pulse. kada ovaj turbobenzinac sagoreva benzin, tada razvija 125 konjskih snaga, a čak 5 „konjića“ više kada ide na etanol, koji je inače uobičajeno gorivo u Brazilu. Motor je uparen s varijatorom.

Pride, kupeoliki krosover će moći da se dobije i s motorom zapremine 1,3. Takođe je u pitanju turbobenzinac, ali ovde nudi185 konjskih snaga koji se do točkova prenose putem šestostepenog automatskog menjača klasičnog dizajna. Ova kombinacija nije moguća za kupce modela Fiat Pulse, ali zato oni koji izaberu modifikaciju Fiat Pulse Abarth mogu dobiti i ovo „čudo tehnologije“. Ipak, pogonska osovina će biti samo prednja, izuzev ako nas Fiat baš ne iznenadi.

Fiat Fastback će doživeti još jednu „premijeru“, onda kada vidimo i detalje iz putničke kabine i kada dobijemo puni set tehničkih specifikacija. Ideja je da se to desi u septembru ili oktobru. Izuzev u privatnoj režiji, ovaj Fiat neće napuštati Južnu Ameriku.

AutoRepublika

(31815)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Zašto imđa osjećaj da Iznogud traži Brazilske serije po TV, uči portugalski i gleda cijene nekretnina tamo 😜

Dakle, nije Fiat da nema modela, nego neće da ih nudi u Jevropi…

Iznogud Časni

Krenuo da tražim i prvo šta nadjoh bješe miss bum bum. Dalje nisam imao potrebu da tražim.🤪bolje Brazil neg njemačka. Čuj svabo pa plemenit. Da Bog sačuva i sakloni.

BB

Kud će ti bilje, em karneval, em mnogo modeli Fiata 😉

Iznogud Časni

Si,si,si….raj na zemlji.

moron

Ako ne grešim, T4 benzinac ( 1,3 GSE) sa 180 ks je promovisan još pre oko godine i mogao se „videti“ i u Renegade-u.
Naravno, pošto emituje CO2 kao „Ćira“, taj po Evropi odavno ne može „da truje“ u novim vozilima.

BB

Misliš nema dovoljno alkohola u gorivu? 😜

moron

Ta „Europa“ traži da si „čist“, ali ne i „alkos“ 😃

P.s. ja gore napisah „pre oko četiri godine“, a pri objavi ( grehom telefona ) nestade reč „četiri“ 😃

BB

A…. Priča se o alkoholu, pa nije čudo…

Iznogud Časni

Znači, po naslovu ja sam oduševljen?! Ajde, da i to saznam.

Bungi

„Sirotinja u glavi“ je onaj koji sjedi u Bentliju, Ferariju,… i misli da je
nešto vredniji od onoga u Fiatu.

Staklo

Oduševio sirotinju!!

Miloš

Blago zemlji čija sirotinja može da priušti auto od 25-30 hiljada evra.

Smehotresno

Hehe jadan Voren Bafet i onaj vlasnik Ikea-e u matorom Volvou, kad ih vide burzuji sa automobilima na kredit u njihovim sirotinjskim automobilima presedne im ceo svet.