1. Home
  2. Prezentacije
  3. Premijerno prikazan Geely Atlas druge generacije
Premijerno prikazan Geely Atlas druge generacije
3

Premijerno prikazan Geely Atlas druge generacije

1.96K
3
Podelite sa prijateljima:

Strogo govoreći, ovo uopšte još uvek nije Atlas. Kineski Geely se služi ovim nazivom samo na inostranim tržištima, dok se u domovini prodaje pod imenom Geely Boyue, i to od 2015. godine. Sada je upriličena premijera potpuno nove, druge generacije modela Geely Boyue L, pri čemu ovo slovo koje je dodato nazivu kao sufiks poseduje dvojako značenje.

Najpre, novi krosover kodne oznake FX11 je zaista izdužen, to jest značajno je duži od modela koji nasleđuje, dok je pod dva, slovo L zamišljeno da bude glavna odrednica modela za nastup na inostranim tržištima. Ovo je važno jer će se model prve generacije i dalje nalaziti u prodajnim katalozima kompanije.

Tranzicija ka novoj generaciji modela Boyue/Atlas je iskorišćena da se implementira nova platforma, pa je umesto sopstvene arhitekture Geely NL upotrebljena ona koju je izvorno osmislio Volvo, a ona nosi naziv CMA (Compact Modular Architecture).

Na istoj šasiji su postavljani, na primer, Volvo XC40, Geely Tugella, kao i najveći broj modela marke Lynk & Co. Pozadi se nalazi nezavisno oslanjanje, dok je razmak između osovina određen na nivou od 2.777 milimetara, što je za 10,7 centimetara više nego kod prethodnog Atlasa, pa čak i za 77 mm više nego kod modela Tugella. Širi je postao i trag točkova, kako napred (58 mm) tako i pozadi (68 mm). Ujednačen je na obe osovine i sada je 1.618 mm.

Uvećanje gabarita je vie nego uočljivo. Geely Boyue L je za 126 milimetara duži (4.670 mm) i za 69 mm širi (1.900 mm) od modela koji menja. Iako treba reći i da je visina nešto manja (8 mm), pa sada iznosi 1.705 mm. Geomtrijski dizajn je rešen u stilu prošle godine prikazanog koncepta po imenu Geely Vision Starburst, a na serijskom modelu je od tih elemenata sa prototipa, opstala rešetka hladnjaka.

Postavka prednjih svetlosnih grupacija, čija je širina svedena na svega dvanaest santima, i svetlećih traka koje se sastoje od 182 diode između njih, krade poglede, dok su točkovi osnovne modifikacije oni koji integrišu felne prečnika 18 cola.

Avaj, enterijer noviteta se može osmotriti samo posredstvom tizera. Umesto centralne konzole tu vidimo postavljen tablet s ekranom osetljivim na dodir. Dijagonala mu je 13,2 inča, a objedinjuje ne samo brojne, sada već uobičajene funkcije, već i kontrolu rada uređaja za klimatizaciju.

Multimedijalni sistem se oslanja na rešenje Geely Galaxy OS Air, dok je hardver (mikroprocesor) došao u vidu proizvoda pod nazivom Qualcomm 8155. Dostupna je i bežična veza generacije 5G, pa i mogućnost osvežavanja softvera „bez kabla“.

Instrumentacija je dakako virtuelna, s ekranom od 10,25 inča. Tu je i projekcioni ekran s funkcijom proširene realnosti i sistemom kamera za pun prikaz zbivanja oko vozila. Lista opreme uključuje i opciju autopilota drugog nivoa, što će reći da pričamo o prilagodljivom tempomatu i sistemu za pomoć u održavanju pravca unutar saobraćajne trake, kao i o sistemu za prepoznavanje saobraćajnih znakova.

Prve će na tržište benzinske verzije. Bazični model Geely Boyue L računa na novi turbobenzinski četvorocilindraš 1.5 sa 181 konjskom snagom i 290 Nm, najvišeg obrtnog momenta. Poreklom je BHE15 a debitovao je nedavno na modernizovanom krosoveru po imenu Geely Coolray.

Druga modifikacija poseduje dvolitarski turbo motor kodne oznake 4G20TDJ. On razvija 218 konjskih snaga i 325 Nm, a svetu je poznat jer je ugrađivan i u model Tugella. Obe verzije poseduju sedmostepeni robotizovani menjač s dvostrukom spojnicom, dok su pogonski točkovi jedino oni ispred vozača.

Nešto kasnije će biti pridodata i benzoelektrična verzija. U pitanju su obični i dopunjivi hibridi (Hi-X). Oni se oslanjaju na trocilindarski jednoipolitarski motor pojačan kompresorom, elektromotorom i trobrzinskim menjačem.

Modifikacije s integralnim pogonom nisu najavljene, barem ne još uvek. Ipak, ponuda takvih izvođenja ne bi trebalo da predstavlja problem za proizvođača, posebno što znamo da već postoje drugi modeli na platformi CMA, a koji nude prenosnu formulu 4×4.

Geely Boyue L će u matičnoj Kini početi da se prodaje tokom jeseni koja samo što nije. Procenjena cena benzinskih verzija je u intervalu od 21 do 27 hiljada američkih dolara. Evo da kažemo za primer da je model Geely Boyue X prve generacije, bio nuđen na tamošnjem tržištu za najmanje 17 hiljada dolara.

Za kraj još da kažemo da ćemo o eventualnim izvoznim planovima kompanije Geely čuti nešto kasnije. Ako ih uopšte i ima za ovaj model…

AutoRepublika

(1961)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Izgleda da je Geely kupio Domagoja Dukeca? 🙂

BB

Prednji i zadnji kraj mi vuče na Sportage a bok malo na Tucson

moron

Ima korektnu motorizaciju.