1. Home
  2. Vesti
  3. Novi potpuno električni Nissan Micra konkuriše Renaultu 5
Novi potpuno električni Nissan Micra konkuriše Renaultu 5
7

Novi potpuno električni Nissan Micra konkuriše Renaultu 5

283
7
Podelite sa prijateljima:

Nissan je otkrio da će novi električni Nissan Micra biti proizveden na istoj platformi kao i predstojeći Renault 5. Električni automobil će koristiti arhitekturu CMF-B EV i očekuje se da će biti lansiran oko 2024. godine.

Prelazak na elektrifikaciju potvrđuje da će trenutna Micra biti poslednja u ponudi sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem. Nissan je ranije najavljivao svoju novu potpuno električnu Micru, a sada je japanska firma potvrdila da će novi model biti proizvod Nissanovog i Renaltovog dvodecenijskog partnerstva.

„Ovaj potpuno novi model će dizajnirati Nissan, a projektovati i proizvesti Renault koristeći našu novu zajedničku platformu“, otkrio je glavni operativni direktor Nissana Ašvani Gupta. „Nasledivši našu kultnu Micru, siguran sam da će ovaj novi model pružiti dodatno uzbuđenje našim kupcima u Evropi“, dodao je Gupta.

Nissanove zvanične slike automobila pokazuju zaobljeniji dizajn, više u skladu sa novim Nissanom Ariya nego ugaonim Renaultom 5 sa ​​kojim će deliti svoju arhitekturu. Ekskluzivna slika britanskog Auto Expressa daje ideju o tome kako će novi model izgledati.

Rival japanskog brenda Fordu Fiesti i Opel Corsi bori se za prodaju svoje najnovije pete generacije, a broj širom Evrope je pao sa više od 86.000 u 2017. na manje od 40.000 u 2020. pogođenoj Covidom.

Troškovi koji se odnose na razvoj malih automobila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem za predstojeće predložene propise o emisiji izduvnih gasova Euro 7 izgleda da će otežati zaradu na njima nego ikada, a pisali smo pre par dana o tome da će Euro 7 da donese poskupljenje modela sa SUS motorom do pet hiljada evra.

Govoreći za Auto Express prošle godine, Nissanov evropski šef Gijom Kartije nagovestio je da bi kompanija mogla da napravi naslednika Micre i priznao da istražuje koji resursi Alijanse bi joj mogli dozvoliti da napravi takav automobil:

„Osnovni posao danas i sutra je proizvodnja krosovera – Juke, Qashqai, X-Trail, Ariya i novi automobil o kojem smo pričali [električni krosover koji zamenjuje Leaf]“, rekao je on. „To je već pet automobila. Zatim za svaki automobil moramo da se uverimo da imamo dubinu – dovoljno pogonskih agregata da odgovaraju zapremini koju imamo. Želimo da budemo sigurni da se ovo jezgro, u smislu obima po modelu, povećava.

„Onda koristimo Alijansu. Radićemo sa Alijansom na našoj kompletnoj liniji LCV [lakih komercijalnih vozila]. Ali jedna tema ostaje otvorena, a ovo je ulazna tačka postave. Ključna stvar je da kažemo: „Kako možemo da ponudimo nešto, potencijalno sa Alijansom, što će namamiti ljude da izaberu marku Nissan.“ To je ono o čemu razmišljamo. To je upravo pitanje koje moramo da rešimo.“

Arhitektura CMF-B EV koja je već predviđena za Renaultovu zamenu za Zoe, novi R5, omogućila je Nissanu da odgovori na ovo pitanje. Alijansa tvrdi da je ukupna cena proizvodnje platforme 30 odsto niža od cene električne verzije CMF-B koja je u osnovi aktuelnog Zoe. To znači da mali automobili zasnovani na ovoj tehnologiji mogu dostići skoro paritet cena sa automobilima B segmenta sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Platforma bi takođe trebalo da omogući oko 400 km sa punom baterijom.

Uvođenje električne zamene za model Micra biće blizu predloženog datuma uvođenja Euro 7 2025. godine, a Kartije je potvrdio da Nissan ne planira da investira u svoje motore i vozila kako bi bili u skladu sa novim pravilima. „Strateški se kladimo na elektrifikaciju“, rekao je, „do tačke u kojoj ne ulažemo u Euro 7.“

AutoRepublika

(283)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
DUDE

Za grad – Panda na metan i zdravo.

s mile

metan je čudo, atmo motor 1.6L – 100 ks, većinom otvorena vožnja, potrošnja 4kg metana, tj 4eur, ili 2,2L dizela po novim cenama

Garbage

Lani u ovo doba cijena metana (prirodni plin) na burzi bio 34 EUR / MWh danas je 160 EUR / MWh (https://tradingeconomics.com/commodity/eu-natural-gas). Neki još imaju stare ugovore za dobavu plina po ranijim cijenama, ali bez brige poskupiti će i više od dizela.

s mile

Iz kojih razloga se metan vrednuje kroz Eur/MWh a ne kroz cenu m3, tj normalnih metara kubnih. To se ja pitam….

i koja je ralacija između ovih vrednovanja

Garbage

Jednostavno, prirodni plin (koji je uglavnom metan) nema konstantnu ogrijevnu moc pa i na računu za potrošnju plina u domacinstvu, prvo ti mjere koliko si potrošio m3 a ona pomnože sa tim nekim varijabilnim faktorom (koliko tih m3 ima kwh). U prosjeku 1m3 je cca 10.5 kWh.

s mile

koliko znam, prirodni gas je 99% metan, tako da se pitam koje su to promenljive koje mu menjaju topotnu moć…

hvala za gornji komentar

BB

Vjerovatno ima negorivih primjesa u njemu, pa zbog toga… Znam da su meni tražili da nudim mjerni uređaj sa spektrometrom da izmjeri količinu i sastav gasa….