1. Home
  2. Vesti
  3. Jedinstveni Bugatti Chiron utemeljen na modelu Atlantic
Jedinstveni Bugatti Chiron utemeljen na modelu Atlantic
1

Jedinstveni Bugatti Chiron utemeljen na modelu Atlantic

135
1
Podelite sa prijateljima:

Početkom 2022. godine je stopiran prijem porudžbna za model hiperautomobila Bugatti Chiron, nakon što je celokupan planirani tiraž od petsto komada rezervisan. Sada se kompanija trudi da ispuni preuzete obaveze, i ostalo je bukvalno još par desetina komada da bude izrađena. Ali, među tih petsto hiperautomobila ima i zanimljivih i unikatnih modela, modifikovanih od strane divizije za zasebne projekte. Ona su u Bugattiju zove Sur Mesure.

Novi zadatak u pogledu predstavljanja sličnog automobila po imenu Bugatti Chiron Super Sport 57 One of One je ispunjen i možemo da sudimo o tome kako deluje i u kojoj meri je dizajner uspeo da dočara sličnost s modelom iz  1934. godine. Da, mislimo na mitski Bugatti Type 57 SC Atlantic.

Veoma zanimljiva priča se krije iza stvaranja ove posebne verzije. Ispostavilo se da je kupac sedamdesetogodišnja dama koja je pre dvadesetak godina prvi put videla Bugatti Type 57 SC Atlantic iz 1934. godine, i on se duboko urezao u njenu dušu, što nas nekako ni ne čudi, pošto je reč o čuvenom sportskom automobilu koji je u vrhu mnogih rang lista koje se sastoje od najlepših i automobila s najviše elegancije.

Njen suprug je nedavno pozvao na putovanje i posetu francuskom gradu Moslhajmu, u kom se nalazi sedište i fabrika Bugattija. Tamo je i dobila ponudu koja je podrazumevala da model Chiron prilagodi svojim snovima. Naravno, kao inspiracija je poslužio legendarni Atlantic.

U stilu pomenutog automobila iz 1934. godine je napravljena polirana rešetka hladnjaka i uvećana je „grba“ iznad motornog prostora. Ali najvažnija karakteristika, naravno, bila je svetlo plava boja tela. Radi potpunog podudaranja sa originalom, predstavnici Bugattija su čak odleteli u Muzej Gugenhajma koji funkcioniše u španskog gradu Bilbaou, gde je bio izložen isti Atlantik kome se kupac divio. I iako su dekoracija i dodaci karoserije ostali standardni, u novoj boji bez upotrebe crnih umetaka, Chiron je zablistao novim sjajem.

Originalni točkovi kombinuju felne plave boje i trim s asocijacijom na hrom. Blatobrani su izvedeni s gracioznošću na umu i cela silueta neodoljivo podseća na rukom nacrtani automobil iz 1934. godine. Izgled upotpunjuju natpisi na kojima stoji “57” i “One of One”, kao jasne reference na inspiraciju i unikatnost vozila koje je pred nama na fotografijama.

Enterijer je ukrašen kožom tipa Gaucho i dekorisan „spomen pločama“ i vezovima na vratima.

Tehnološka i mehanička rešenja verzije Super Sport ostaju standardna. Odnosno, kupe poseduje motor konstrukcije V16, i dolazi sa četiri turbo punjača, zahvaljujući čemu pogonski sklop proizvodi 1.600 konjskih  snaga. Hiperautomobil ubrzava od ništa do 100 km/h za 2,4 sekunde i dostiže maksimalnu brzinu od 440 km/h. Redovni Chiron Super Sport koštao je od 3,2 miliona evra, ali cena pojedinačnog primerka nazvanog Bugatti Chiron Super Sport 57 One of One, naravno, nije objavljena.

Na kraju krajeva, pokloni voljenim osobama su neprocenjivi, zar ne? Makar one imale i sedamdeset godina 🙂

AutoRepublika

(135)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Boja je neverovatno lepa! Ali to je sva slicnost sa legendarnim Atlantikom. Nesto vise od toga i pored najbolje volje ne mogu da primetim. Ako je bakica zadovljna onda lice! 🙂