1. Home
  2. Prezentacije
  3. Suzuki Grand Vitara u novoj generaciji stiže kao krosover
Suzuki Grand Vitara u novoj generaciji stiže kao krosover
5

Suzuki Grand Vitara u novoj generaciji stiže kao krosover

1.43K
5
Podelite sa prijateljima:

Japanska kompanija Suzuki je ime Grand Vitara, u periodu od 1997. do 2017. godine, koristila za imenovanje pravog terenca s uzdužno postavljenim motor i reduktorom brzina, ali su nadležni u azijskom brendu odlučili da se ne vraćaju takvoj postavci. Ime Vitara je dodeljeno običnom krosoveru tokom 2014. godine, dok je proizvodnja ovih vozila organizovana u susednoj Mađarskoj.

Sada je predstavljen novi model po imenu Suzuki Grand Vitara, a ne radi se o zameni za Vitaru, već o modernizovanoj i uvećanoj verziji, konstruisanoj za tržišta Indije i Afrike.

U razvoju novog krosovera je pomogla i Toyota i ona je prikazala sopstvenu verziju istog proizvoda pod imenom Toyota Urban Cruiser Hyryder još 1. jula. Grand Vitara se od ovog ne razlikuje samo po dizajnu prednjice i zadnjice, veći i po različitim felnama, dekoru putničke kabine i specifikacijom raspoložive opreme.

Iako je doprinos razvoju ovog projekta bio značajniji kada pričamo o inženjerima Suzukija, ponajpre zbog oslanjanja na platformu iz te kuće po imenu Global C (s polu nezavisnim zadnjim oslanjanjem), noseća struktura karoserije i osnovna pogonska jedinica su iste kao na originalnoj Vitari.

Sličnosti mogu biti pronađene i u pogledu proporcija, oblikuvrata i pojedinim elementima, iako su svi spoljni paneli karoserije novi. Međuosovinski razmak je izdužen sa 2.500 na 2.600 milimetara, a porasla je i dužina krosovera sa Vitarinih 4.175 milimetara, na 4.345 mm koliko krasi Grand Vitaru. Širina je pak uvećana za 20 milimetara (na 1.795 mm) dok je i visina porasla za 35 mm (do 1.645 mm).

Bazična Grand Vitara nudi halogenu rasvetu u farovima, doduše uz LED dnevna svetla. U halogenu optiku se lepo uklapaju i čelične felne prečnika od 17 cola. Prestižnije verzije pak imaju i punu LED rasvetu, naplatke izvedene od lake legure (istog radijusa), kao i dvobojnu karoseriju. Zadnja svetla su, za razliku od rođačke Toyote, ukombinovana s LED trakom.

U konstrukciji putničke kabine terenca s pet sedišta možete pronaći mnoge elemente indijskih modela lansiranih pod okriljem firme Maruti Suzuki, uključujući volan, jedinicu za kontrolu klima uređaja (već je u serijskoj opremi) i neke dugmiće. Početna oprema uključuje dva vazdušna jastuka, ESP, jednostavan audio sistem, ulaz u vozilo bez upotrebe ključa, dugme za pokretanje motora, zadnje parking senzore i još mnogo toga.

Početni multimedijalni sistem ima ekran od sedam inča, dok skuplje verzije pružaju ekran od devet inča i sistem zvučnika Arkamys. Takođe među opcijama se nalazi četa od šest vazdušnih jastuka, virtuelni instrumenti (7-inčni ekran), head-up displej, panoramski krov, „svestrane“ kamere, kožna unutrašnjost i ventilacija prednjih sedišta.

Uvodnu modifikaciju noviteta pokreće 1,5-litarski atmosferski motor koji sagoreva benzin i koji se zove Suzuki K15C. Raspolaže sa 103 konjske snage i najviših 137 Nm obrtnog momenta. Dolazi sa standardnim sistemom anlaser-alternator i radi na naponu od 12 volti, uz litijum-jonsku bateriju od 6 Ah, pa se ovaj SUV može kategorisati i kao laki hibrid.

Izbor transmisije se svodi na petostepeni ručni ili šestostepeni automatski menjač. Što se tiče varijante s tri papučice, moguće je dopiti i sistem prenosa snage na sve točkove koji se zove All-Grip i koji poseduje spojnicu na zadnoj osovini i nudi četiri režima vožnje: Auto, Sport, Snow i Lock.

Alternativa stiže u vidu „punomasnog“ hibrida, a u njegovom razvoju je učestvovala i Toyota. Pogonski sklop je ovde skoro potpuno identičan onom koji je u primeni kod modela Yaris ili Yaris Cross. Atmosferski benzinac poznat kao Toyota M15A radne zapremine (opet) od 1,5 litara radi u Atkinsonovom ciklusu i proizvodi 92 konjske snage i 122 njutn metra obrtnog momenta.

Najviša moć hibridnog sistema, čemu doprinosi i električni motor (80 konjskih snaga i 141 Nm) iznosi 115 „konja“, a oni se prenose do točkova putem elektromehaničkog varijatora. Pogonski točkovi ostaju samo prednji. Struje u litijum-jonskoj bateriji bi trebalo biti dovoljno za 25 kilometara bešumne vožnje, ali nije ostavljena mogućnost dopune iste putem priključka na spoljni izvor.

Modeli Suzuki Grand Vitara i Toyota Urban Cruiser Hyryder će se montirati na istim proizvodnim trakama u zajedničkom poduhvatu dve kompanije koji je registrovan u Indiji. Zove se Toyota Kirloskar.

Prijem porudžbina će biti omogućen od sledećeg meseca, dok je početak prodaje najavljen za oktobar. Blizanci će se na indijskom tržištu nadmetati za kupce koji će u toj klasi moći da izaberu i sledeće modele: Hyundai Creta, Kia Seltos, Škoda Kushaq i Volkswagen Taigun SUV. Jedna od prednosti novajlije dolazi i zbog mogućnosti poručivanja vozila s integralnim pogonom.

AutoRepublika

(1428)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„… Struje u litijum-jonskoj bateriji bi trebalo biti dovoljno za 25 kilometara bešumne vožnje, ali nije ostavljena mogućnost dopune iste putem priključka na spoljni izvor …“

Moguće da je negde ovde greška.

Jer, ako je HEV, onda možda treba da piše do najviše „2,5 km“, a ako je „25 km“, onda je PHEV, pa tada „mora“ da postoji spoljno punjenje baterije.

A ako je ovo hibridni sklop iz sadašnje Vitare, onda je HEV.

Iznogud Časni

Ja mislio Hyundai kad ono…

s mile

Zar nije S cross sličnih dimenzija…

S cross-4300mm dužine….veoma blizu

Bungi

U unutrašnjosti vidim značajan skok kvalitete materijala i približavanje tojotim standardima organizacije prostora.Gdje nestade onolika plastika koju je Suzuki decenijama dijelio kupcima u šakom i kapom? 🤔

DUDE

Iskreno se nadam da ovo nikada nece dobaciti do Srbije.