1. Home
  2. Prezentacije
  3. Chevrolet Blazer je sada dostupan i u električnom izdanju
Chevrolet Blazer je sada dostupan i u električnom izdanju
0

Chevrolet Blazer je sada dostupan i u električnom izdanju

171
0
Podelite sa prijateljima:

Sećate se naših priča o tome u kakvom uspehu i reputaciji uživa Ford Bronco na američkom tržištu tokom poslednjih nekoliko godina? Postoji i jedan drugi model sa sasvim drugom pričom. Njegovo ime je Chevrolet Blazer, a ljubitelji automobilske industrije će sigurno prepoznati ovu oznaku kao onu koju je nosio legendarni terenac koji se proizvodio tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka.

Štaviše, Bronco i Blazer su bili direktni rivali i takve smo očekivali da ih vidimo i u modernom izdanju. Dok je Ford uradio baš ono šta se od njega i očekivalo, Chevrolet je izabrao lakši posao i odlučio da zalepi značku „Blazer“ na krosover postavljen na samonosećoj karoseriji.

Malo je reći da su Jenkiji bili razočarani, ali na kraju dana sumnjamo da General Motors mnogo obraća pažnju na to pošto je Blazer relativno veliki komercijalni uspeh. Tokom poslednje tri godine je isporučeno 223.039 primeraka „preko bare“, a kada znamo da je reč o relativno skupocenom krosoveru, ne sumnjamo da je veoma profitabilan za Chevrolet.

General Motors takođe želi da postane najveći proizvođač električnih vozila u Americi do 2025. godine, što znači da moraju da dodaju mnogo vozila na struju u svoju ponudu. I Blazer EV je jedan od njih pošto je najavljen još protekle godine. Sada možemo da ga vidimo u serijskom izdanju i u izložbeno-prodajnim salonima će se pojaviti sredinom sledeće godine.


Blazer i Blazer EV nisu povezani nimalo, sa izuzetkom imena i možda koje dizajnerskih linija. Chevrolet nam kaže da je izabrao takvu značku samo zato što je američkoj javnosti jako poznata, ali i zbog toga da bi Blazer pogonjen motorima sa unutrašnjim sagorevanjem goriva jednog dana mogao da nestane sa tržišta.

Najviše pažnje privlači izdanje nazvano SS (Super Sport), što je prvi put da vidimo takvu značku na električnom modelu posle više od šest decenija postojanja. Razvija 557 konjskih snaga i 879 Nm obrtnog momenta uz standardan pogon na sva četiri točka.

Chevrolet nam kaže da SS stiže i sa kočnicama koje potpisuje Brembo, ogibljenjem spremljenim za staze i 22-inčnim felnama, a sa jednim punjenjem baterije standardne verzije, novitet može da pređe 464 kilometara. Kompanija vidi krosover nazvan Ford Mustang Mach-E GT kao glavnog konkurenta, i početna cena je za sada najavljena na nivou od 65.995 američkih dolara.

Chevrolet nije ulazio u detalje kakve performanse možemo da vidimo, odnosno da očekujemo od novajlije, ali eksperti kažu da bi ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h trebalo da traje manje od četiri sekunde.


Za one kojima je SS previše moćan ili skup, proizvođač će ponuditi još tri paketa opreme. Nose poznate oznake 1LT, 2LT i RS. Bazna dva paketa stižu sa 19-inčnim fenama i 17,7-inčnim monitorom po dužini celokupnog vozila. Za RS su rezervisane 21-inčne felne i nešto bolje opremljen enterijer.

Chevrolet nam takođe kaže da Blazer EV neće imati svoj ključ, pa ni dugme za startovanje motora, već će se sve odvijati preko aplikacije na mobilnom telefonu. Vozilo će biti u stanju da prepozna kada je vlasnik u vozilu i pritiskom na papučicu kočnice će startovati motor.

Nije nam poznato kakve će motore imati ova tri paketa opreme, ali znamo da će bazna konfiguracija koštati 44.995 zelembaća i pružati autonomiju od 395 kilometara. Na brzim punjačima će biti potrebno svega deset minuta da se dobije dovoljno soka za vožnju u trajanju od 125 kilometara.

2LT i RS će moći prevaliti 469 km uz cenu od 47.595 najmanjih zelenih novčanica. 1LT, 2LT i RS pružaju standardan pogon na prednje točkove, a RS se može dobiti i sa pogonom na sva četiri točka.

Chevrolet Blazer EV kreće sa proizvodnjom tek za godinu dana i do tada ćemo sigurno saznati odgovore na mnogobrojna pitanja. Ne sumnjamo da će SS biti prvi dostupan, dok ćemo kasnije dobiti i one pristupačnije konfiguracije.

Amerikanci verovatno nikada neće oprostiti Chevroletu što je stavio značku Blazer na ovakvo vozilo, ali sve dok ima pozitivne prodajne rezultate, sumnjamo da će ikome kod General Motorsa to zasmetati.

AutoRepublika

(171)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments